Actualitate

Duma rusă aprobă legea privind DECONECTAREA Rusiei de la Internetul global

Proiectul de lege asupra ‘Runet’, segmentul rusesc al reţelei globale, a fost aprobat în a treia şi ultima lectură cu 307 voturi pentru şi 68 împotrivă, potrivit website-ului Dumei, scrie agerpres.ro.

Iniţiativa, sprijinită de guvern, a provocat critici şi proteste de teama că accesul la Internet va fi restricţionat într-un mod similar celui în China, întrucât termenul de ”ameninţare” are o interpretare foarte largă.

La ora actuală, potrivit senatorului Andrei Klişas, unul dintre autorii proiectului, nu este posibil de stabilit o listă exhaustivă cu ameninţări care ar putea duce la deconectarea Rusiei de la reţeaua globală de internet.

Guvernul va determina tipurile de ameninţări la adresa stabilităţii, securităţii şi integrităţii de funcţionare a Runetului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi că Kremlinul nu are intenţia de a restrânge libertăţile internauţilor ruşi prin această lege.

Preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din Dumă, Leonid Levin, a declarat că ‘din punctul de vedere al unui utilizator comun, intrarea în vigoare a acestei legi nu va afecta utilizarea internetului’.

Conform acestuia, ‘toate argumentele că, după adoptarea legii, Internetul va funcţiona în Rusia la fel ca în China sunt incorecte şi nu corespund realităţii’.

Rusia, a adăugat el, nu va interzice ‘activitatea serverelor occidentale’, iar proiectul de lege ‘nu este adoptat pentru a bloca ceva ce nu este încă blocat astăzi, ci pentru a îmbunătăţi activitatea segmentului rusesc de internet’.

Iniţiativa, a cărei aprobare în Consiliul Federaţiei (camera superioară) în 22 aprilie este o pură formalitate, a fost prezentată în Camera inferioară în luna decembrie cu scopul de a crea o infrastructură independentă care să asigure buna funcţionare a internetului în Rusia în caz de ameninţări sau de criză.

Între altele, proiectul de lege se voia o replică la ‘caracterul agresiv al Strategiei naţionale americane privind securitatea informatică adoptată în septembrie 2018’.

Potrivit acestui proiect de lege, guvernul rus va avea autoritatea de a aproba procedura de instalare, operare şi actualizare a echipamentelor de comunicaţii ale unui operator de telecomunicaţii pentru a contracara ameninţările.

În cazul unei posibile ameninţări, operatorii de telecomunicaţii vor fi obligaţi să garanteze ‘gestionarea centralizată a traficului’, adică să cedeze controlul către stat.

Ministerul Dezvoltării Digitale, în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB), va aproba, la rândul său, cerinţele vizând garantarea funcţionării punctelor de schimb de trafic.

Proiectul de lege exceptează operatorii de obligaţia de a limita accesul la paginile cu informaţii interzise, dar numai dacă au instalat deja mijloace tehnice pentru a contracara ameninţările din reţeaua lor.

Pentru a asigura buna funcţionare a segmentului rusesc odată deconectat de la reţeaua globală de internet, proiectul de lege introduce posibilitatea efectuării unor exerciţii de testare.

Regulamentul prevede de asemenea utilizarea criptării de către agenţiile guvernamentale, administraţiile locale, întreprinderi şi instituţii municipale în interacţiunea lor electronică, inclusiv cu cetăţeni, persoane individuale şi organizaţii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *