Actualitate

Dungaciu: Fondurile europene pregătite pentru RM, în sumă de aproximativ 700 mln euro, vor fi suspendate

De această părere este sociologul şi geopoliticianul Dan Dungaciu, care afirmă că este extrem de important ca viitoarea coaliţie de guvernare să respecte condiţiile UE, privind numirea unui expert din afara ţării la conducerea Procuraturii Generale.

„Imaginaţi-vă următoarea situaţie: în RM au fost investite până acuma cam 1,86 de miliarde de euro, plus 1 miliard de doari din partea Statelor Unite. Pe această sumă, în proporţie de 60 la sută, există suspiciuni la Bruxelles şi la Washington. Aceste evaluări sunt făcute de Fondul Monetar Internaţional, care este, de fapt, aparat tehnic al aşa-numitei „troici” în care intră Banca Mondială şi UE, care vin şi fac evaluări în RM. La Banca de Economii există un miliard de euro dispăruţi, care va trebui pus înapoi. Această bancă, probabil, cel puţin aşa va cere FMI, se va închide. Asta înseamnă că dispar bani pe care UE i-a dat RM. Asta înseamnă că următoarele fonduri care erau pregătite, undeva 700 de milioane de euro pentru RM, vor fi suspendate.

În situaţia în care partidele de la putere nu vor ţine cont de recomandările europenilor, Dan Dungaciu crede că urmările vor fi drastice pentru RM. „Respingerea condiţiilor pe care reprezentanţii UE, ai Parlamentului European, dar eu cred că şi ai Comisiei Europene, le-au formulat la Chişinău, va avea urmări extrem de drastice pentru parcursul european al RM. Miza principală este relaţia cu Bruxelles-ul, pentru că reprezentanţii europeni au formulat nişte condiţii clare, care ţin, în special, de modul în care se gestionează problematica justiţiei la Chişinău”, afirmă sociologul român.

Referitor la eventualitatea includerii PCRM în formula de guvernare, Dan Dungaciu spune că acest lucru va dăuna nu doar relaţiilor Chişinău-Bruxelles, ci şi relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti.

sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *