Actualitate

DW: Kievul şi UE cedează în faţa presiunilor Rusiei

Ce schimbare de macaz! Uniunea Europeană abia a înăsprit sancţiunile la adresa Moscovei pentru a o determina să-şi schimbe poziţia în conflictul din Ucraina. Nici n-a trecut mult că, iată, Bruxelles-ul şi Kievul au decis să amâne intrarea în vigoare a acordului de liber schimb, care ar fi trebui să constituie fundamentul apropierii Ucrainei de UE. Aşa se poate câştiga timp pentru a ţine cont de obiecţiile formulate de Rusia cu privire la acest acord. UE trosneşte din bici în direcţia Moscovei, dar îi întinde, în acelaşi timp, şi o mână plină cu zăhărel.
Decizia a fost luată la Bruxelles, la capătul unei întrevederi între comisarul european pentru Comerţ Karel De Gucht şi miniştrii de resort de la Kiev şi Moscova. Discuţiile n-au durat mult, dar rezultatul are greutate: până la sfârşitul lui 2015 se amână aplicarea completă a Acordului de asociere UE-Ucraina. Astfel se evită declanşarea unui război vamal cu Rusia şi se nutreşte speranţa soluţionării conflictului din estul Ucrainei pe cale paşnică.

Rusia respinge drumul european al Ucrainei
15 luni sunt, totuşi, o vreme lungă. Peste 2000 de obiecţii a formulat Rusia cu privire la Acordul de asociere. Până ce se va negocia asupra tuturor acestor aspecte, conflictul din estul Ucrainei ar putea fi îngheţat şi teritoriul pierdut pe veci pentru Kiev. Rebelii susţinuţi de Rusia vor separarea de Ucraina şi folosesc actualul armistiţiu pentru a-şi consolida poziţia.
Kremlinul s-a opus de la bun început apropierii Kievului de UE şi consideră Ucraina nu stat suveran, ci parte a sferei de influenţă rusească. Prin Uniunea Eurasiatică şi mai ales prin cea vamală încheiată cu foste republici sovietice, Moscova a creat deja de mult un contraproiect la cel al UE. O Ucraină europeană nu se potriveşte cu viziunile Kremlinului.

Acordul riscă să se dilueze
Ani de zile au durat negocierile dintre UE şi Ucraina. Iar în tot acest răstimp Moscova n-a făcut decât să le blocheze. Mai întâi prin ameninţări politice, apoi prin sancţiuni economcie, iar în final chiar militar.
Dacă se va ţine cont de toate nemulţumirile invocate de Rusia, din acord n-ar rămâne prea mult. Apropierea Ucrainei de normele UE ar fi trebuit să impulsioneze Kievul să aplice reformele economice atât de necesare. Dar asta n-ar mai fi posibil dacă se amână pe termen lung intrarea în vigoare a acordului.

O mare dezamăgire pentru ucraineni
Sute de mii de ucraineni au ieşit în stradă, iarna trecută, pledând pentru o perspectivă europeană a ţării lor, implicit pentru semnarea Acordului de asociere cu UE. Faptul că acum, în urma presiunilor exercitate de Rusia, Kievul şi Bruxelles-ul au decis amânarea unor părţi importante a documentului în cauză, trebuie să-i fi dezamăgit pe mulţi ucraineni. Starea de spirit, oricum încinsă din cauza conflictului din estul ţării, ar putea da naştere la un nou val de proteste, îndreptat, de astă dată, nu doar împotriva Moscovei, ci şi a UE.

Marţi, 16 septembrie, Parlamentul European urmează a ratifica împreună cu cel de la Kiev Acordul de asociere. Într-o formă, însă, mult diluată. UE cedează în faţa presiunilor Moscovei. Ceea ce înseamnă că o integrarea europeană a Ucrainei nu va fi posibilă decât cu asentimentul Rusiei.

Sursa: dw.de

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *