Bună Dimineața

E visul tău, tinere!

Am accesat site-ul Universității din București și am ales Facultatea Administrație și Afaceri. Am pregătit dosarul de admitere și am plecat la București. A fost o alegere de-a dreptul ușoară, iar procesul de admitere, fără dificultăți.

La prima oră a dimineții am găsit un soare extrem de prietenos la București și o universitate care m-a impresionat. Cu titlul de RP (Român de pretutindeni) am depus dosarul de admitere la un program de masterat, mai mult decât interesant: Administrație și Politici Publice în Uniunea Europeană. M-am întors la Chișinău cu o listă de lecturi necesare pentru pregătirea de interviul de admitere. A urmat o altă zi la București, ziua în care am trecut cu succes de interviul de admitere, care a fost mai degrabă o discuție interactivă cu profesorii, într-o atmosferă prielnică. Rezultatul a fost pe măsură: „Felicitări, sunteți studentă”. Am făcut această descriere succintă, pentru a arăta că procesul de admitere la studii în România este unul relativ simplu, dacă se respectă toate condițiile și dacă pregătirea este pe măsură.

Din 1990 și până în prezent, România oferă anual locuri la studii în învăţământul de stat pentru tinerii din R. Moldova pentru toate nivelurile de școlarizare – studii liceale, de licenţă, masterat, doctorat, rezidenţă, în oraşe de pe întreg teritoriul României. Ulterior, acești tineri se încadrează în piața muncii din România sau revin în R. Moldova și se afirmă în diferite domenii de activitate. Cert este că majoritatea devin personalități puternice cu abilități și competențe pe măsură.

Principalul motiv pentru care apreciez calitatea studiilor din România este calificarea cadrelor didactice a universităților. Primul an de masterat mi-a oferit posibilitatea să-i am în calitate de profesori pe oameni de excepție și specialiști de apreciat. Unii sunt profesori universitari sau doctoranzi, alții manageri și persoane din conducerea celor mai importante instituții publice din România. Or, pe lângă teoria, pe care un student o asimilează, contează percepția realității societății din care face parte, lucru posibil prin intermediul participării la seminarii, de exemplu, în care se discută despre managementul unui proiect de finanțare europeană.

Unii caută motive pentru a pleca la studii în străinătate, pentru a alege România, alții caută motive pentru a rămâne în R. Moldova și pentru a studia aici. Consider că motivele nu trebuie căutate, ci mai degrabă ele apar ca o cale firească pe care o urmezi. România nu este „străinătate”, de aceea un student basarabean la București, Cluj, Iași sau în oricare alt oraș se va simți la fel ca la Chișinău, Bălți sau Cahul. Basarabia e România nu este doar o lozincă unionistă, ci o realitate, care face ca un tânăr basarabean să se simtă în largul lui, venind de acasă – acasă.

Nu îndemn tinerii să plece din R. Moldova, ci îi încurajez să aleagă un program de studii în România. Odată cu ReUnirea celor două state românești, acești tineri vor putea contribui la prosperarea unei Românii reîntregite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *