Opinii și Editoriale

Efectul Constantin Stere

Dar satul respectiv nu este unul oarecare. La Ciripcău, Florești, s-a născut, pe 1 iunie 1865, Constantin Stere, președintele Sfatului Țării, om politic, jurist, savant și scriitor român. Personalitatea lui Stere, față de a colegilor lui de legislativ din epocă, a fost valorificată la justa valoare și continuă să dea roade pentru neamul nostru. Nu mai departe de 27 martie anul acesta un bust al marelui patriot român a fost inaugurat în comuna floreșteană. Apoi, la 150 de ani de la naștere, un alt bust a fost dezvelit în Chișinău și au avut loc la Soroca și Ciripcău ediția a II-a a Universității Populare de Vară „Constantin Stere” precum și expoziția permanentă în casa memorială „Constantin Stere”. Și Academia de Științe a Moldovei a marcat evenimentul printr-o largă serie de manifestări și comunicări.

Pentru a combate propaganda răsăriteană care toarnă picături veninoase în urechile neștiutorilor despre lipsa de respect a basarabenilor de către restul românilor, cititorii noștri trebuie să afle că memoria lui Stere este cinstită cum se cuvine și în România de astăzi. Cel mai important parc al Ploieștiului poartă numele lui Constantin Stere, iar întreg complexul memorial, care cuprinde și casa unde și-a trăit ultimii ani din viață, este vizitat săptămânal de zeci de mii de oameni. Zilele acestea ample manifestări de comemorare a memoriei poetului au loc și în Capitală, unde Stere se odihnește alături de Eminescu sau Iorga.

Care-i meritul primarului? În primul și primul rând că a înțeles măreția personalității lui Stere și și-a dat concursul în a-l eterniza. Și nu e puțin lucru având în vedere câți indivizi lipsiți de Dumnezeu și de neam se găsesc prin administrațiile de astăzi. Venind în întâmpinarea propunerilor Institutului Cultural Român de la Chișinău sau a Consiliului Județean Prahova, alesul unanim Donos a înțeles rostul normal al oamenilor pe lume.

Cum ar fi să avem corespondenți similari pentru toate marile personalități ale pământului basarabean? Nasc și la Moldova oameni și doar oamenii care au luptat pentru Unire fac parte din această galerie eternă a istoriei! La fel cum peste ani ne vom aduce aminte doar de Doga și Dabija, nu de prezențe grosiere ca Dodon sau Lupu. Ion Inculeț s-a născut la Răzeni, Ialoveni și are un conac la Bârnova, două localități separate încă de o graniță nedreaptă. Vasile Stroescu din Brânzeni, Edineț, este o altă personalitate a neamului, pentru a cărui eternizare se zbate de ani buni o bună româncă de pe acele meleaguri, doamna Maria Andronachi. Sau, de ce nu, bălțenii nu ar mai vota atât de mult rău dacă de Ion Pelivan ar avea cine să se ocupe. Ba chiar nici găgăuzilor nu cred că le-ar fi rușine cu memoria lui Mihail Ciachir.

Efectul lui Constantin Stere trebuie propagat, multiplicat și trebuie să ne ducă la victorie. Dar pentru asta trebuie muncă multă, mișeilor. Unii chiar printre noi, care neagă importanța unor personalități și evenimente, care vor unire dar nu acum, nu mâine, niciodată dacă e posibil, pentru că inima lor e de mult înlocuită cu banii primiți din est.

Uniți-vă pentru interesul național – a spus marele Stere. Iar eternizarea evenimentelor mișcării unioniste recente, cum ar fi Marile Adunări Naționale, Drumul Crucii sau Podul de Flori, este în curs și va avea loc chiar la începutul lunii iulie. „Politica idealului românesc integral, fără remușcări și fără uitare” trebuie dusă până la capăt!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *