Carte

Efim Tarlapan, un exportator de umor

Prima este o antologie de epigramă străină, singura apărută în întreg spaţiul românesc, cea de-a doua – un volum de sinteză al creaţiei autorului (satiră, fabule, epigrame, aforisme) şi a treia – un studiu despre Daniel Ciugureanu, fost prim-ministru al României, descendent din Basarabia şi rudă cu Efim Tarlapan.

În cadrul manifestării, acad. Mihai Cimpoi l-a caracterizat pe protagonistul ei drept un „autor clasicizat, care ne face de râs, adică ne face de râsul lumii în sensul bun al cuvântului”. Criticul Ion Ciocanu a remarcat că Efim Tarlapan a alcătuit multe antologii ale umorului, aşa cum n-a făcut-o nimeni altul. Ion Diviza a fost de părere că Efim Tarlapan este unul dintre cei mai mari antologatori de satiră şi umor, iar directoarea bibliotecii, Lidia Kulikovski, a constatat că autorul „este un om cu spirit, care critică subtil viciile”.

Prof. univ. Ion Buga a opinat că volumul „Daniel Ciugureanu, un prim-ministru al neamului nostru şi al neamurilor mele” este un început de monografie despre un martir care a asigurat Actul Unirii din 1918.

Pe marginea cărţilor au mai luat cuvântul Gheorghe Urschi, Valentin Portas, Gheorghe Bâlici, Lidia Grosu ş.a.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *