Externe

Erdogan afirmă că şi-ar fi dorit ca avionul rusesc să nu fi fost doborât

Erdogan a apărat din nou acţiunea Turciei sâmbătă, în faţa simpatizanţilor săi, şi a criticat Rusia pentru acţiunile din Siria, după care şi-a exprimat regretul.

„Ne dorim să nu se fi întâmplat, dar s-a întâmplat. Sper ca aşa ceva să nu se mai repete”, a spus el. În opinia sa, ambele părţi ar trebui să abordeze această problemă "mai pozitiv". El a apreciat că o întâlnire la Paris va fi o oportunitate în vederea depăşirii tensiunilor şi şi-a reiterat îndemnul la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în marja Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21), săptămâna viitoare, la Paris.

Turcia a emis anterior, sâmbătă, o alertă de călătorie în care-i îndemană pe cetăţenii turci să amâne orice călătorii neesenţiale în Rusia. Ministerul turc de Externe a precizat sâmbătă că a emis această alertă deoarece călători turci se confruntă cu "probleme" în Rusia.

Turcii să-şi amâne călătoriile până "se clarifică situaţia", a îndemnat Ankara. Doborârea de către turci a unui avion militar rus marţi – prima dată într-o jumătate de secol când un stat membru NATO doboară un avion rusesc – a declanşat un răspuns dur din partea Moscovei.

Rusia a restricţionat călătoria turiştilor turci, a blocat camioane turceşti la frontieră, a confiscat cantităţi importante din importuri turceşti de alimente şi pregăteşte o serie de sancţiuni economice mai largi.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *