Carte

Este corect să spunem şi două martie, şi doi martie

Şi iată că recent, într-un articol publicat de ziarul „Făclia” pe data de 19 februarie 2012, profesoara O. Starţun reia subiectul, optând, între altele, într-un mod categoric, pentru forma de feminin a numeralului „2” şi a compuselor sale atunci când este vorba de dată: „la scrierea datei folosim formele două februarie, douăsprezece februarie”. Totodată, autoarea se arată nedumerită/indignată de faptul că ”Irina Condrea, doctor în filologie, a admis utilizarea formei de masculin la scrierea datei cu „doi” şi componentele lui în rubrica de cultivare a limbii a unui cotidian prestigios”. „Dar regula?”, întreabă ritos autoarea, după care dă şi „originalul” verdict: „Regula se cere a fi respectată. Ea nu se discută, ci se execută”.

Însă, în ceea ce priveşte regula, doamnei îi scapă un element esenţial: regula trebuie, mai întâi, cunoscută. Iar la acest capitol autoarea are anumite lacune, ce ar putea fi lichidate prin consultarea cel puţin a unor lucrări de referinţă, în care, de exemplu, se vorbeşte în mod expres despre indicarea datei. Astfel, în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, 2005), o sursă accesibilă oricui şi pe care nu avem voie să o neglijăm, la pagina XCII scrie negru pe alb că „se acceptă şi formele de masculin la indicarea datei: doi, doisprezece şi douăzeci şi doi mai”. Şi Ioana Vintilă-Rădulescu în al său „Dicţionar normativ al limbii române ortografic, ortoepic, morfologic şi practic” (2009) consemnează acelaşi lucru: „La exprimarea datei sunt admise atât forma de masculin, cât şi cea de feminin a numeralului „2” şi a compuselor sale „12” şi „22”: în data/ziua de două/doi, douăsprezece/doisprezece, douăzeci şi două/douăzeci şi doi ianuarie” (p. 256). Mai mult decât atât, cercetătoarea Rodica Zafiu consideră că „nu există motive pentru a alege femininul atunci când numeralul este folosit apoziţional, ca element invariabil, de identificare, ca un fel de „nume”: pagina doi, cifra doisprezece. Tendinţa românei actuale este, de altfel, de a înmulţi acest tip de construcţii, care substituie mai greoaiele determinări, prin numeral cardinal: mai telegrafic, etajul doi apare mai frecvent decât etajul al doilea” (http://www.romlit.ro/dou_mai).

Există şi multe alte lucrări în problema acordului, de aceea referirea doar la ”regula ce se studiază încă în clasa a cincea”, fără indicarea vreunei surse (cum face autoarea articolului din „Făclia”), este, vorba unui coleg, „mult prea insuficientă” pentru a pretinde militărescul “nu se discută, ci se execută”.

Irina Condrea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *