Editorial

Etic sau estetic

Însă mai există un spațiu, mai puțin luat în seamă, unde fala moldovenească transformă tradiția în bizar și grotesc. Și astăzi mă refer la cimitirele noastre. Cimitirele pline de flori, copaci, păsări, femei atente cu mormintele familiei. Mai ales după Paști, nu știu dacă vreo țară își curăță mai atent mormintele decât noi.

E cu siguranță un gest de lăudat. Dar de la grija pentru cei plecați se ajunge foarte repede la fală. Moda „monumentelor" din ce în ce mai urâte. Morminte împachetate în bucăți de gresie, de parcă intri într-o baie publică, nu în cimitir. Poze tot mai mari, aripi de înger cât mai kitsch, vaze de ciment, gărdulețul de rigoare numai bun să separe morții pe clanuri în cimitire.

În primul rând nu se mai înțelege sensul cimitirului. Ideea era ca toți creștinii să doarmă împreună ca un singur trup al bisericii. Însă avem noi grijă să selectăm partea de trup. Gardurile mari din jurul mormintelor stau mărturie. Deși ne considerăm un popor creștin, obiectul tot mai rar din cimitire e tocmai crucea. O vedem doar desenată pe câte un monument din gresie sau marmură.

Că e vorba de vii sau de morți, moldovenii cad pradă modei. Dacă așa fac toți, fac și eu ca să nu creadă lumea că n-am avut bani de monument. Cam asta e mentalitatea care a transformat cimitirul moldovenesc, dintr-un câmp înflorit, presărat cu cruci albe sau albastre, din lemn, fier sau piatră, într-un muzeu al kitschului plin de ciment, marmură, gresie și fier forjat pentru cuștile din jurul mormintelor.

De câte ori trec pe drumul Căușeni-Chișinău, nu pot să nu admir de la fereastra mijlocului de transport cimitirul modest cu multe cruci albastre și asemănătoare din satul Troița. Un nume potrivit pentru un sat al cărui cimitir seamănă cu o grădină veche și îngrijită. Mulțumită puzderiei de cruci, văd limpede că e un cimitir creștin. Iar albastrul tradițional al crucilor, același cu cel folosit la pictarea zidurilor exterioare ale caselor, mă convinge că e un cimitir moldovenesc.

Vor reuși însă acești săteni să păstreze curăția și frumusețea locului sau vor cădea și ei sub vraja monumentelor mari și urâte?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *