Economie

EURONEST despre accelerarea asocierii R. Moldova şi UE

Octavian Calmîc a prezentat rezultatele implementării a Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA). Oficialul a menţionat că asocierea dintre UE şi statele partenere din Est rămîne prioritară pentru R. Moldova. “În acest sens obiectivele de bază constau în realizarea accesului mai bun pe piaţă, eliminarea taxelor de import şi export, precum şi a altor bariere în domeniul comerţului”, a specificat vicepremierul.

Referindu-se la cele mai importante realizări obținute în principalele sectoarele ale țării, ministrul Economiei a subliniat facilitarea accesului mărfurilor pe piaţă, reformarea administrării vamale, armonizarea legislației naționale la norme UE, adoptarea a peste 14 mii de standarde europene/internaționale și anularea a peste 10 mii de standarde moldovenești conflictuale, dar și depășite în timp. Calmîc a numit, de asemenea, adoptarea unei legi noi în domeniul achizițiilor publice, apropiată de sistemul european de profil, perfecționarea politicii antreprenoriale și industriale, asigurarea accesului partajat la infrastructura de comunicaţii etc.

La rîndul lor, reprezentanţii AP EURONEST au apreciat realizările obţinute prin intermediul DCFTA, manifestînd interes pentru exportul produselor autohtone pe pieţele europene. Totodată, partenerii de dezvoltare au vorbit despre noi oportunităţi comerciale preferenţiale pentru investiţii în R. Moldova, oferite de Zona Economică Liberă.

Adunarea Parlamentară EURONEST a fost constituită în 2011 și reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic. Structura este o platformă de dialog între deputații din Parlamentul European și partenerii estici pe subiecte ce țin de implementarea reformelor politice, sociale și economice. AP EURONEST este o adunare mixtă, la care participă membri din Parlamentul European și din legislativele țărilor membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova, Ucraina și Belarus).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *