Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 06:58
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 11 Ianuarie 2017, ora 12:43

Examinarea proiectului pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în elaborarea politicilor

Marime Font

Ieri, 10 ianuarie, Grupul de referință al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei s-a întrunit în ședință pentru a examina proiectul Planului de acțiuni privind implementarea Ghidului de parcurs pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici (2017- 2021).

Ședința a fost prezidată de vice-ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi, care în debutul discuțiilor a mulțumit tuturor pentru prezență și implicare în elaborarea documentului, menționând că îmbătrânirea demografică este o realitate pregnantă a Republicii Moldova, de aceea includerea îmbătrânirii și problemelor persoanelor în vârstă în politici este responsabilitatea tuturor instituțiilor de stat.

Noul Plan de acțiuni se bazează pe angajamentele Republicii Moldova care și le-a asumat în cadrul Planului Internațional de Acțiuni de la Madrid privind Îmbătrânirea Activă și altor angajamente internaționale relevante și include mai multe obiective, integrarea politicilor de îmbătrânire în toate ramurile de politici cu scopul de a armoniza societatea și economia cu schimbările demografice și a crea o societate pentru toate vârstele, asigurarea integrării și participării depline a persoanelor în etate în societate, promovarea creșterii economice echitabile și durabile ca răspuns la îmbătrânirea activă, ajustarea sistemelor de protecție socială ca răspuns la schimbările demografice și consecințele de ordin social și economic, promovarea învățăturii pe termen lung și adaptarea sistemului educațional pentru a preveni schimbarea condițiilor economice, sociale și demografice, asigurarea calității vieții la toate vârstele și menținerea traiului independent, inclusiv sănătatea și bunăstarea.Ca rezultat al discuțiilor, s-a decis ca până la sfârșitul lunii ianuarie toți membrii grupului de referință să vină cu propuneri și sugestii pentru a definitiva documentul, care ulterior să fie înaintat spre avizare.

La ședință au participat reprezentanții instituțiilor de stat, mediului academic şi societății civile.

TIMPUL.MD (V.M.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md