Astăzi 24 Iulie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:10
Abonamente

Actualitate 12 Iulie 2017, ora 06:00    Din editia print

Există viață după pușcărie

Marime Font

Eliberarea de după gratii este un motiv de bucurie pentru deținuți, dar și un motiv de stres pentru că, între timp, mulți dintre ei pierd legătura cu realitatea.

Destul de des angajatorii îi ignoră, vecinii se șoșotesc peste gard, rudele îi izolează, iar integrarea lor în societate devine tot mai dificilă. Prin aceasta se explică și gradul foarte înalt de recidivă în rândul foștilor deținuți. Sunt totuși persoane care au găsit suficiente forțe să înfrunte obstacolele libertății și destule motive să-și permită să viseze la o viață mai bună. Condamnați la ani grei de pușcărie pentru omor sau trafic de ființe umane, ei au avut suficient timp să analizeze greșelile pe care le-au comis și să-și găsească rostul într-o lume lipsită de toleranță în raport cu foștii pușcăriași.

Cei care lucrează cu deținuții câteva luni înainte să iasă de după gratii, dar și atunci când sunt eliberați condiționat, sunt angajații Inspectoratului Național de Probațiune (INP) - instituție care funcționează în formula actuală din anul 2010. Subdiviziunile teritoriale, care au în razele lor penitenciare, participă la instruirea deținuților - evaluează problemele și necesitățile lor. Tot ei consultă piața muncii și vin cu oferte, ca la eliberare, ce-i care și-au ispășit pedeapsa deja să aibă un job. Reprezentanții INP participă la comisia penitenciară care examinează dosarele privind eliberarea deținuților înainte de termen. Un grup de specialiști stabilesc dacă persoana este sau nu pregătită moral să plece acasă.
„Pentru unii viața după gratii e mai ușoară decât la libertate”Acum un an, înainte de termen, a ieșit de după gratii și Ilie, un bărbat din municipiul Chișinău, care a fost condamnat la ani buni de închisoare pentru că a fost implicat într-un accident rutier, soldat cu decesul unei persoane. Spune că a fost primit de societate destul de bine după ce a venit de la „odihnă” - așa numește el perioada petrecută la închisoare. Cei din jur nu-l priveau chiorâș și nici nu-l discriminau din acest motiv. La început însă, el oricum simțea un anumit disconfort. „Nu contează cât ai stat în penitenciar, dacă ai șapte ani de acasă, găsești limbaj comun cu toți. Înainte de a mă duce „la odihnă”, am lucrat șofer, iar când am ieșit mi-am găsit destul de repede un lucru în domeniu. Acolo am avut destul timp să mă gândesc la ce prostii am făcut și cum o să-mi trăiesc viața mai departe. Am o soție și doi copii la care țin foarte mult. Ei nici n-au știut când am fost eliberat, iar când m-au văzut, nu le venea să creadă că eu stau în prag. Mi-au dat voie acasă cu un an și ceva înainte de termen, pentru comportament bun”, povestește fostul deținut.

Interlocutorul meu este conștient că gradul de recidivă în rândul celor care au stat în închisoare este destul de ridicat, dar se arată convins că ajung înapoi după gratii doar cei care nu-și caută de treabă. El este ferm convins că există viață după închisoare. „Sunt oameni care-s deprinși să stea în pușcărie și fac orice să revină acolo. Pentru unii viața după gratii e mai ușoară decât la libertate. Deja știu cum funcționează lucrurile. Pentru mine există o singură cale, cea liberă”.

Ilie mai are câteva luni să se prezinte la Biroul de Probațiune și după aceasta planifică să plece peste hotare. Zice că în familie sunt multe nevoi, iar cu salariul pe care-l are, e dificil să acopere toate necesitățile. Nu așteaptă ajutor de la nimeni, pentru că nu vrea să fie dator și privește cu optimism spre viitor.

„Ei se percep cu un defect social, cu mai puțină demnitate”

Potrivit psihologului își psihoterapeutului Irina Novac, un fost deținut care a stat după gratii o perioadă mai mare de cinci ani, trăiește un stres legat de eliberare. Acesta are emoții și e foarte confuz privind legătura cu lume externă. Specialista consideră că efectul negativ al detenției, constă în pierderea contactului cu realitatea socială, iar izolarea îl rupe de la mersul vieții sale, ceea ce îl dezadaptează, pe cel care a fost închis, și-l face să aibă un comportament vulnerabil, pe care de cele mai multe ori foștii deținuți îl ascund. „Faptul că a fost în închisoare, le afectează imaginea de sine și lovește puternic în valoarea personală. Ei se percep cu un defect social, cu mai puțină demnitate și respectiv cred că nu mai au șanse să revină la viața normală. Prin urmare, se comportă neîncrezător, atrăgând respingeri și excludere din grupurile sociale. Pentru ca să se reintegreze, un fost deținut necesită ajutor ca să-și crească încrederea în sine. El trebuie să-și depășească sentimentul de defect și disconfortul la discriminare”, opinează Novac.

În viziunea psihologului, pentru reintegrarea sănătoasă, familia și rudele contează mult. E important să nu-i judece, să nu-i critice și să nu-i demotiveze în tentativele lor de a se integra. Ea constată că de multe ori, întoarcerea spatelui celor apropiați, îi disperă, îi frustrează și foștii condamnați riscă să recidiveze. Specialista consideră că reticența angajatorilor este logică, deoarece e greu să ai încredere în cineva care a încălcat legea la un moment dat. Ei sunt percepuți ca oameni care au probleme la capitolul responsabilitate, iar asta îi frustrează și mai mult. În asemenea cazuri, psihoterapeutul vede obligatorie asistența psihologică pe parcursul cel puțin a primului an postdetenție.

Nu a ieșit o lună din ograda casei părintești

În luna martie 2014, a fost eliberat preventiv și Mihail. Bărbatul a fost condamnat pentru omor și furt la vârsta de doar 19 ani. După gratii a petrecut 18 ani și jumătate. Când a ieșit de pe poarta închisorii, a găsit o societate total schimbată și modernizată. Primul lucru pe care l-a făcut, a fost vizita la casa părintească, de unde nu a ieșit din ogradă 30 de zile. A discutat cu părinții și rudele. Nu se gândea, cred oamenii, pur și simplu a vrut să petreacă timpul cu familia. „Cât am stat în pușcărie, am lucrat permanent, iar asta m-a ajutat să nu mă gândesc la pedeapsa pe care trebuia s-o ispășesc. Am fost în diferite penitenciare. Mergeam acolo unde era de lucru și datorită la asta m-au eliberat cu patru ani și șapte luni mai devreme. Mult a contat și faptul că nu făceam probleme”, susține fostul deținut.

La scurt timp după eliberare, Mihail și-a găsit de lucru în domeniul construcțiilor. Împreună cu mai mulți bărbați pune pavaj. „Fratele și sora m-am ajutat mult. Ei m-au pus pe calea ce dreaptă și pentru asta le mulțumesc. Încetul cu încetul, mergem doar înainte și facem tot posibilul să nu mai ajungem unde am fost. Nici nu doresc să-mi amintesc de anii petrecuți acolo. Mi-am spus că nu mai vreau să fac greșelile pe care le-am făcut. Viața la libertate este cu mult mai frumoasă și mai colorată decât în penitenciar. Toți trebuie să știe acest lucru și să nu repete greșelile mele”, mărturisește bărbatul, care este convins că locul său e printre oamenii liberi.

„Cât oi fi și-oi trăi, aici n-o să mă mai întorc niciodată”

La finele anului trecut, a fost eliberat din penitenciar înainte de termen și Ghenadie. Bărbatul a fost condamnat când avea 24 de ani și a stat după gratii șase ani pentru omor din culpă. În urma unei bătăi, un bărbat s-a ales cu mai multe lovituri, iar într-o săptămână a decedat și vina a căzut pe umerii săi. Acum activează în domeniul construcțiilor. Fiind în închisoare, s-a căsătorit cu o femeie de la libertate și tot în cei șase ani de detenție au divorțat. „Când ieși, nici nu prea știi ce să faci și unde s-o apuci. Moral e foarte greu să te acomodezi. Te simți de pe altă lume. Îmi era rușine față de vecini, prieteni și rude. Gândul că ai fost închis, te presează și atunci ai nevoie cel mai mult de susținere. Foarte mult suport mi-au oferit cei de la Biroul de Probațiune. Am avut parte de consiliere psihologică din partea lor și asta m-a ajutat să depășesc mai repede perioada de adaptare. Ei știu să motiveze și să-ți argumenteze de ce viața la libertate este cu mult mai bună decât după gratii”, povestește interlocutorul meu.

Ghenadie are acum 30 de ani și unul dintre principalele scopuri e să-și găsească o femeie cu carte ca să întemeieze o familie. Bărbatul este ferm convins că are toată viața înainte și că va fi capabil să-și găsească rostul. „Când m-am văzut după poarta închisorii, mi-am făcut cruce și mi-am spus: cât oi fi și-oi trăi, aici n-o să mă mai întorc niciodată. Mi-a fost destul”, a conchis fostul deținut, cu mențiunea că aerul de la libertate nu se compară cu cel de după gratii.


Misiunea principală: restabilirea relațiilor cu familia

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 40 de birouri de probațiune numite și subdiviziuni teritoriale. Cei eliberați înainte de termen sunt obligați să se prezinte la aceste instituții și totodată beneficiază de suport care le ușurează procesul de reintegrare. Potrivit lui Ion Golubțov, șeful Direcției monitorizarea activităților de probațiune din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, înainte ca persoana să fie eliberată, angajații instituției atrag atenția dacă aceasta are probleme cu familia sau rudele și încearcă să contribuie la restabilirea relațiilor. „Tot noi îi ajutăm să-și perfecteze actele, în cazul când ei nu dispun de ele. Toate aceste chestiuni se fac în comun cu colegii noștri din penitenciare. Dacă persoana nu are domiciliu, încercăm să luăm legătura cu administrația publică locală, ca să identificăm împreună un centru de plasament, unde ar putea sta temporar”, declară Golubțov.

Persoanele eliberate preventiv vin din start în custodia INP. Ei pot ajunge la libertate chiar și cu cinci ani înainte de termen. „În primul rând, supraveghem comportamentul fostului deținut să nu comită alte infracțiuni și să nu recidiveze. În al doilea rând, trebuie să le oferim asistență și consiliere. În cadrul instituției avem juriști, asistenți sociali, psihologi și pedagogi, care contribuie la reintegrarea socială a acestor persoane. Dacă ei au un comportament decent și o atitudine constructivă, pot trece pe la noi doar o dată în câteva luni”, susține șeful Direcției monitorizarea activităților de probațiune. Tot Ion Golubțov a enumerat cele mai pronunțate probleme cu care se confruntă foștii deținuți: lipsa unui loc de muncă, lipsa unei locuințe, mai ales cei cu termen de detenție foarte lung și starea de sănătate precară. Pentru cea de-a treia problemă, INP colaborează cu mai multe spitale și centre de reabilitare din republică.

„Îmi doresc trei fetițe și toate să semene leit cu mama lor”

Datorită amnistiei de anul trecut, a fost eliberat preventiv și Maxim, un alt bărbat din municipiul Chișinău, condamnat la 17 ani de închisoare, pentru trafic de ființe umane, soldat cu deces - dintre care a ispășit 12. Spune că o rudă de-a sa a fost traficată în Turcia și acolo a decedat, iar vina a fost plasată pe seama sa. Pe atunci era student la medicină, în anul șase, la doar câteva luni de la înmânarea diplomelor de licență. La jumătate de an, după ce a fost plasat în penitenciar, el s-a însurat cu prietena sa - și ea studentă la medicină, cu care locuia împreună deja patru ani. Femeia l-a așteptat toată această perioadă. „Primele trei luni, după ce m-am eliberat, mi-a fost extrem de dificil. Știu patru limbi și cunosc foarte bine calculatorul. Am trimis CV-ul pentru mai multe posturi de muncă. Mergeam la interviuri, discutam, îmi spuneau că o să mă telefoneze și nu mă mai contacta nimeni. Am renunțat la ideea să-mi găsesc un job în domeniul IT și m-am angajat ca hamal. Am un salariu de 4000 de lei. Nu e mult, dar trebuie să începi de la ceva. Deocamdată nimeni nu a vrut să-mi dea un serviciu în altă parte. Dar sunt optimist”, mărturisește Maxim.

Bărbatul îi mulțumește soției pentru că l-a așteptat atât de mult și spune că datorită ei a găsit putere să treacă peste acea etapă dificilă din viață. I-a zis de câteva ori să-și aranjeze viața fără el, dar ea nici nu a vrut să audă. Femeia a absolvit universitatea, a făcut rezidențiatul, iar acum este medic respectabil într-un spital prestigios din Capitală. Anul acesta bărbatul speră să se poată restabili la studii la medicină și își dorește pe viitor să calce pe urmele soției și să-și desfășoare activitatea în acest domeniu. Ambii vor copii. Acum așteaptă să se pună pe picioare și speră în scurt timp să-și mărească familia. „Soția vrea un copil, dar eu vreau trei. Îmi doresc trei fetițe și toate să semene leit cu mama lor”, a încheiat zâmbind interlocutorul meu, care este determinat să uite cei 12 ani petrecuți după gratii și să ia viața de la capăt.
Nuntă în penitenciar

Oleg este un alt bărbat care a petrecut peste zece ani după gratii. A fost condamnat pentru omorul concubinei, fiind în stare de afect din cauza geloziei. Pe atunci abia împlinise vârsta de 25 de ani. Termenul inițial era de 15 ani, dar a fost eliberat preventiv la 11 ani și trei luni. Deja aproape un an, el se bucură de oportunitățile pe care le oferă libertatea. „În penitenciar, prin scrisori, am făcut cunoștință cu o doamnă și ne-am înscris când încă eu îmi ispășeam pedeapsa. Degrabă urmează să ne cununăm. Acum nu mai sunt gelos. Știu prin ce momente am trecut și nu mă mai gândesc la așa prostii”, susține fostul deținut.

După ce a ieșit la libertate, Oleg și-a găsit rapid un loc de muncă în calitate de lăcătuș. Acum primește un salariu de aproape cinci mii de lei și este mulțumit. Jobul l-a obținut datorită Biroului de Probațiune. Acum merge periodic la ei și se consultă în privința mai multor lucruri. Totuși, atât el, cât și soția așteaptă să-i treacă perioada de eliberare condiționată și planifică să plece peste hotare. Bunica sa a fost evreică și toate rudele sunt în Israel. Acum el și soția vor să le urmeze calea.

„Fiecare om merită o șansă”

Contactată de TIMPUL, Iuliana Ciurea, psiholog în cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare, consideră că cei care ies de după gratii nu pot schimba totul într-o zi și e dificil să fie pe cont propriu, când mulți ani au avut o rutină, un regim bine stabilit, impus de o autoritate. În viziunea ei, cea mai grava problemă este asumarea responsabilității unei noi vieți. „Cei care reușesc să-și asume această responsabilitate au șanse foarte mari să nu se mai întoarcă vreodată în penitenciar. Anume calitatea respectivă face ca omul să se integreze în comunitate, să fie perceput ca un cetățean, soț, tată, vecin etc., dar nu ca un fost deținut”, subliniază specialista.

Psihologul remarcă faptul că însăși executarea pedepsei are la bază dezvoltarea responsabilității. Toate activitățile de regim și cele de educație, învață deținutul să respecte reguli, să conviețuiască, să însușească o profesie sau să înțeleagă cum poate să-și îmbunătățească viața.

„Probațiunea are rolul de a oferi asistență și sprijin după eliberare și o face în baza nevoilor individuale ale beneficiarilor. Dezvoltarea acestui serviciu este importantă și mi-aș dori să se pună mai mult accent pe campaniile de sensibilizare a populației pentru a diminua din stigmatizarea și discriminarea foștilor deținuți. Psihologul este cel ce poate să-i ajute să-și construiască imaginea unei vieți prosociale, în care deținutul să cunoască cum să evite situațiile cu risc infracțional, să dezvolte abilități de comunicare și să-și planifice viitorul. Fiecare om merită o șansă”, a conchis Iuliana Ciurea.

Conform datelor statistice, anul, în custodia Inspectoratului Național de Patrulare ajung între 300 și 500 de persoane, iar procentul femeilor este foarte mic. Recidiva în cadrul probațiunii și în special în rândul persoanelor eliberate înainte de termen, practic nu depășește nici un procent. Specialiștii constată că aceste persoane sunt cele mai disciplinate, deoarece conștientizează că un pas greșit ar putea să-i ducă înapoi la închisoare.
 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 19:10

Licitaţie de 12 milioane de lei pentru drumurile raionale

Licitaţie de 12 milioane de lei pentru drumurile raionale

A avut loc deschiderea plicurilor în cadrul licitaţiei publice la reparaţia şi întreţinerea drumurilor din raionul Soroca.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iulie 2017, ora: 19:08

Amendamentele găgăuze și cine are de cîștigat de pe urma lor

Amendamentele găgăuze și cine are de cîștigat de pe urma lor

Liberalii şi liberal-democraţii spun că nici Chişinăul, nici Comratul nu au obţinut mai nimic din acest proces de ajustare a legislaţiei locale la cea naţională, anunță europalibera.org.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 18:35

Când este mai bine să faci duş, dimineaţa sau seara? De ce trebuie să ţii cont şi care sunt beneficiile

Când este mai bine să faci duş, dimineaţa sau seara? De ce trebuie să ţii cont şi care sunt beneficiile

Cercetătorii de la prestigioasa Universitate Harvard au făcut noi studii şi explică beneficiile duşului de seară, dar şi al celui de dimineaţă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 18:31

O fotografie cu Nicolas Cage într-un costum tradițional kazah devine subiectul a numeroase colaje și comentarii ironice

O fotografie cu Nicolas Cage într-un costum tradițional kazah devine subiectul a numeroase colaje și comentarii ironice

O fotografie cu actorul american Nicolas Cage într-un costum tradițional kazah în care acesta privește în gol în timp ce se află în compania primei doamne kazahe, Sara Nazarbaeva, a devenit subiectul a numeroase colaje și comentarii ironice pe internet,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 18:26

O companie a exportat în Europa produse „made in Romania”, de 30 milioane euro. Ce cumpără străinii

O companie a exportat în Europa produse „made in Romania”, de 30 milioane euro. Ce cumpără străinii

Lidl, al treilea cel mai mare ju­cător din comerţul local, cu afaceri de 1,25 mld. euro anul trecut, a exportat către Europa produse "made in Romania", în valoare de circa 25-30 mil. euro în 2016. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iulie 2017, ora: 18:14

Krasnoselski a declarat „inacceptabilă“ retragerea trupelor ruse

Krasnoselski a declarat „inacceptabilă“ retragerea trupelor ruse

Contingentul de menţinere a păcii a militarilor ruși își îndeplinește eficient lucrul de menținerea păcii în regiunea Transnistriei, relatează Politics.md. Cea mai bună dovadă a eficienței acestora este faptul că timp de 25 de ani de reglementare transnistreană nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 18:02

Ce boli riști să faci dacă bei cafea pe stomacul gol

Ce boli riști să faci dacă bei cafea pe stomacul gol

Fără îndoială cafeaua are o sumedenie de beneficii, datorită faptului că este bogată în antioxidanți. Însă licoarea energizantă pe care o savurăm în fiecare dimineață ne poate face la fel de mult rău, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 17:57

Grafic / Pornografia online a avut de suferit din cauza Game of Thrones

Grafic / Pornografia online a avut de suferit din cauza Game of Thrones

Game of Thrones continuă să fie cel mai popular serial din toate timpurile, iar acest detaliu se pare că influențează semnificativ obiceiurile din lumea reală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 17:53

VIDEO / Cel mai înfricoșător loc de pe Pământ

VIDEO / Cel mai înfricoșător loc de pe Pământ

Mexic e renumit pentru sombrero, chili și tequila, dar unul dintre obiectivele sale turistice ar merita să urce în vârful clasamentului. Mă refer la Insula Păpușilor, cel mai înfricoșător loc de pe Pământ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 17:51

AOAM anunță un concurs de granturi pentru tinerii antreprenori, lansat de fondatorul acesteia, Vlad Plahotniuc

AOAM anunță un concurs de granturi pentru tinerii antreprenori, lansat de fondatorul acesteia, Vlad Plahotniuc

Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova oferă finanțări nerambursabile a câte 50 de mii de lei pentru tinerii care vor crea locuri de muncă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 17:43

Un incendiu a izbucnit la o baza de odihnă de la Zatoka

Un incendiu a izbucnit la o baza de odihnă de la Zatoka

Astăzi, la o bază de odihnă din regiunea Zatoka,Ucraina, a avut loc o explozie puternică urmată de un incendiu, scrie strana.ua.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iulie 2017, ora: 17:30

Socialiştii din Parlament se laudă: „Datorită criticilor PSRM, spitalele nu vor mai fi închise”

Socialiştii din Parlament se laudă: „Datorită criticilor PSRM, spitalele nu vor mai fi închise”

Fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor a făcut totalurile sesiunii parlamentare de primăvara-vară, ce s-a încheiat pe 21 iulie. Liderul socialiştilor, Zinaida Greceanîi a declarat într-o conferinţă de presă, luni, 24 iulie, că pe perioada sesiunii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 17:25

Ce boli ascunde tusa persistentă

Ce boli ascunde tusa persistentă

De multe ori, tusea trece de la sine sau cu tratamente ușoare. Însă, când tusea devine persistentă poate reprezenta un semnal de alarmă, în spatele ei ascunzându-se multe boli, printre care și rinita alergică. Netratată, aceasta poate duce la complicații precum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 17:25

Belarus va oferi Moldovei un lot de tehnică agricolă cu titlu de ajutor umanitar

Belarus va oferi Moldovei un lot de tehnică agricolă cu titlu de ajutor umanitar

În urma întrevederii preşedintelui Igor Dodon cu omologul său de la Minsk, partea belarusă a început mai multe acţiuni din cele stabilite în cadrul întrevederii. Astfel, Belarus va oferi un lot de tehnică agricolă cu titlu de ajutor umanitar: cinci tractoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 16:46

Vlad Țurcanu califică intenția lui Dodon de a decora militari ruși din Transnistria drept TRĂDARE DE PATRIE

Vlad Țurcanu califică intenția lui Dodon de a decora militari ruși din Transnistria drept TRĂDARE DE PATRIE

Intenția lui Igor Dodon de a decora cu distincții de stat ale Republicii Moldova militari din trupele de pace ruse și din forțele separatiste transnistrene, are șanse să poată fi încadrată în cee ace se numește trădare de Patrie consideră analistul politic Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 16:06

Chirtoacă îi dă o lovitură sub centura lui Năstase: Nu v-ați uscat bine pantalonii de transpirație și deja candidați pentru Primărie?

Chirtoacă îi dă o lovitură sub centura lui Năstase: Nu v-ați uscat bine pantalonii de transpirație și deja candidați pentru Primărie?

Primarul muncipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a răspuns dur la îndemnul lui Andrei Năstase care i-a sugerat să demisioneze. „Nici nu ati uscat bine pantalonii de transpiratie si deja v-ati lansat in campanie pentru primarie?”, a scris Dorin Chirtoacă într-un mesaj...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:50

Cod galben de poluare a aerului în urma incendiului de astăzi

Cod galben de poluare a aerului în urma incendiului de astăzi

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare privind starea poluării aerului atmosferic, după ce au avut loc trei incendii majore în capitală din cauza gunoiului adunat în urma intimperiilor din aprilie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:41

Dedicație romantică pentru Rogozin și Dodon. Maia Sandu îi atacă dur cu o inimioară

Dedicație romantică pentru Rogozin și Dodon. Maia Sandu îi atacă dur cu o inimioară

 Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu reacționează la inițiativa lui Igor Dodon de a oferi medalii „ pacificatorilor” de peste Nistru printr-un colaj cu inimioare în care apare Dmitri Rogoz și Igor Dodon. Aceasta spune Igor Dodon fuge dincolo să-i...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:27

Semnează PETIȚIA: Interzice-i lui Rogozin să vină în RM

Semnează PETIȚIA: Interzice-i lui Rogozin să vină în RM

Un grup de experți din Republica Moldova au inițiat astăzi o petiție online adresată Guvernului, Parlamentului și Președenției Republicii Moldova. Semnatarii cer instituțiilor sus menționate să i-a atitudine prin aplicarea interdicției de intrare în țară și declararea lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:23

Spitalul Clinic Republican are probleme financiare serioase

Spitalul Clinic Republican are probleme financiare serioase

Guvernul a decis astăzi să aloce Spitalului Clinic Republican 15 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru „dotarea tehnică materială”. Autorul proiectului, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, care este și șefă a Consiliului de administrație la această instituție, nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:21

Kremlinul se plânge că noile sancțiuni ale SUA „dăunează grav” celor două țări

Kremlinul se plânge că noile sancțiuni ale SUA „dăunează grav” celor două țări

Noile sancțiuni împotriva Rusiei pe care Congresul american ar urma să le voteze marți sunt 'contraproductive' și 'dăunează' atât Moscovei, cât și Washingtonului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:19

Sâmbătă, 22 iulie, a avut loc cel mai fierbinte festival al verii – Cucuteni 2017!

Sâmbătă, 22 iulie, a avut loc cel mai fierbinte festival al verii – Cucuteni 2017!

Atmosfera de sărbătoare a festivalului Cucuteni 2017 a încins, la propriu, în acest weekend satul Ivancea!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:18

Afganistan: 35 de morți într-un atac al talibanilor asupra unui spital

Afganistan: 35 de morți într-un atac al talibanilor asupra unui spital

Talibanii au atacat duminică un spital într-un district izolat din provincia Ghor în centrul Afganistanului, omorând 35 de civili, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al președinției, confirmând informații din surse locale, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:14

Modernizarea Aeroportului Internaţional Chişinău continuă în forţă: A fost dat în exploatare primul segment al noii piste

Modernizarea Aeroportului Internaţional Chişinău continuă în forţă: A fost dat în exploatare primul segment al noii piste

Astăzi, la Aeroportul Chişinău a fost inaugurat primul segment al pistei noi cu o lungime de 1250 m și lățimea de 45 m. A fost reconstruit în întregime sistemul de iluminare LED care este produs şi instalat de către compania cu renume mondial HELLA. Lucrările au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:11

Lemne depozitate în urma intemperiilor din aprilie sunt împărțite GRATUIT doritorilor

Lemne depozitate în urma intemperiilor din aprilie sunt împărțite GRATUIT doritorilor

Autorităţile locale îndeamnă cetăţenii din toate colţurile ţării să vină după crengile depozitate în urma intemperiilor din aprilie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 15:01

Tragic: Cinci persoane s-au înecat ieri la scăldat

Tragic: Cinci persoane s-au înecat ieri la scăldat

 Cinci persoane și-au pierdut ieri viața, înecându-se în iazurile și râurile din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 14:54

Ce fel de credite iau persoanele fizice

Ce fel de credite iau persoanele fizice

Cele mai multe credite luate de persoanele fizice sunt creditele de consum – 3,78 miliarde de lei sau 53,4% din totalul creditelor destinate persoanelor fizice. Acestea sunt urmate de credite pentru procurarea unui imobil – 2,4 miliarde de lei sau 33,9% din total și credite pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 14:16

Chirtoacă către partenerii externi: Dosarul meu este unul politic, argumentele anchetatorilor se bazează pe o fotografie cu pisica

Chirtoacă către partenerii externi: Dosarul meu este unul politic, argumentele anchetatorilor se bazează pe o fotografie cu pisica

Dorin Chirtoacă  s-a prezentat astăzi la judecătoria sectorului Buiucani, pentru a continua studierea materialelor dosarului „Parcărilor cu plată” în care figurează. Însă, acolo i s-ar fi adus la cunoștința că procurorul de caz a plecat în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 14:09

Prinții William și Harry „vor regreta toată viața” ultima conversație telefonică cu Prințesa Diana

Prinții William și Harry „vor regreta toată viața” ultima conversație telefonică cu Prințesa Diana

Mărturii emoţionate despre Prinţesa Diana, la aproape 20 de ani de la moartea sa. Într-un documentar de o oră şi jumătate, fii săi, William şi Harry vorbesc despre cea mai iubită persoană din viaţa lor şi despre cum au crescut fără să o aibă alături pe cea, supranumită,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 13:53

REACȚII DIN TIRASPOL / Chișinăul vrea să afle cine toarnă informații transnistrenilor

REACȚII DIN TIRASPOL /  Chișinăul vrea să afle cine toarnă informații transnistrenilor

Informațiile pe care Evgheni Șevciuk le-a prezentat organelor de drept din Moldova, pot fi cruciale în problema reintegrării țării.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 13:40

Descoperire macabră în parcare. Opt oameni găsiţi morţi în remorca unui camion

Descoperire macabră în parcare. Opt oameni găsiţi morţi în remorca unui camion Din editia print

Descoperire macabră în parcarea unui supermarket din Texas, Statele Unite. Opt oameni au fost găsiţi fără suflare în remorca unui camion. În acelaşi container alţi 30 agonizau. Toţi, spune poliţia locală, sunt victimele unei reţele de trafic de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 13:11

Basarabenii care au rămas peste noapte fără cetățenia română cer adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru rezolvarea problemei lor

Basarabenii care au rămas peste noapte fără cetățenia română cer adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru rezolvarea problemei lor

Luni, 24 iulie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o scrisoare Prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:50

Rusia grăbește construcția gazoductului „Turkish Stream” de frica americanilor

Rusia grăbește construcția gazoductului „Turkish Stream” de frica americanilor

Gazprom a început construcția celei de a doua linii a gazoductului „Turkish Stream”, fără să aibă înțelegeri corespunzătoare cu Europa și Turcia, scrie publicația moscovită Vedomosti, cu referire la surse oficiale nenumite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:42

Incendiu de la Stadionul Republican a fost lichidat. Mai există pericol de incendiu?

Incendiu de la Stadionul Republican a fost lichidat. Mai există pericol de incendiu?

Incendiul a fost lichidat aproape de ora 10.00, fără să mai existe risc de extindere a focului. Suprafața afectată a fost estimată la aproape de 6 mii metri pătrați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:35

Trump are dubii că Rusia s-ar fi implicat în alegerile SUA

Trump are dubii că Rusia s-ar fi implicat în alegerile SUA

Donald Trump, preşedintele SUA, se îndoieşte în continuare că Rusia ar fi interferat în alegerile americane din 2016, a declarat nou său director de comunicare, Anthony Scaramucci, informează The Independent, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:29

Șalaru critică intenția lui Dodon de a decora militari ruși și transnistreni: „O nouă crimă și o gravă jignire”

Intenția lui Igor Dodon de a decora soldații ruși și militarii separatiști este o nou crimă și o gravă jignire la adresa celor care și-au dat viața luptând pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:23

Dodon vrea să bage cât mai mulți găgăuzi în Parlament

Dodon vrea să bage cât mai mulți găgăuzi în Parlament

Președinte Igor Dodon i-a spus guvernatoarei găgăuze Irina Vlah că va cere ca autonomiei să-i revină trei deputați aleși în circumscripții uninominale, la alegerile din 2018, care urmează a fi organizate conform noului sistem mixt adoptat săptămâna trecută.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:19

Sute de mii de lei încasate într-o singură săptămâna la bugetul de stat

Sute de mii de lei încasate într-o singură săptămâna la bugetul de stat

În perioada 17 – 23 iulie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 376,5 milioane de lei, fiind perfectate per total 9 991 de declarații vamale, transmite CURENTUL.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 12:05

NERUȘINARE / Dodon vrea să decoreze militari ruși și transnistreni care ocupă o parte din teritoriul R. Moldova

NERUȘINARE / Dodon vrea să decoreze militari ruși și transnistreni care ocupă o parte din teritoriul R. Moldova

Președintele Igor Dodon anunță că va participa, la finele acestei săptămâni, la Tiraspol, la o serie de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 11:59

SUA va înăspri sancțiunile împotriva Moscovei

SUA va înăspri sancțiunile împotriva Moscovei

Casa Albă s-a declarat deschisă față de înăsprirea sancțiunilor împotriva Moscovei, într-un context în care republicanii și democrații din Congresul SUA au ajuns la un acord asupra unui proiect de lege vizând adoptarea de noi sancțiuni împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 11:33

Dan Dungaciu: Ruletă rusească la Chişinău cu americanii şi cu europenii

Dan Dungaciu: Ruletă rusească la Chişinău cu americanii şi cu europenii

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 11:27

Dodon se laudă rușilor: Moldova se poate descurca şi fără banii UE

Dodon se laudă rușilor: Moldova se poate descurca şi fără banii UE

Întrebat de jurnaliştii ruşi ce va face dacă UE va suspenda finanţarea din cauza retoricii sale proruse, Igor Dodon a declarat că Republica Moldova se poate descurca şi fără de banii Uniunii Europene. În acest sens, şeful statului a făcut referire la perioada 2001-2009,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 11:13

FOTO Cum arată cel mai LUXOS tren din lume. Biletele costă între 7.000 şi 20.000 de dolari

FOTO Cum arată cel mai LUXOS tren din lume. Biletele costă între 7.000 şi 20.000 de dolari

Belmond, compania care operează trenul Orient Express - Venice Simplon, a prezentat recent designul a trei noi cuşete de lux pe care le va inaugura în martie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 11:05

În războiul din Ucraina au murit 10.000 de oameni

În războiul din Ucraina au murit 10.000 de oameni

Rusia este responsabila pentru „războiul fierbinte“ din estul Ucrainei, a declarat duminică reprezentantul special al Statelor Unite în Ucraina, Kurt Volker.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iulie 2017, ora: 10:59

Teroriștii au furat ingrediente de la bolnavii de cancer pentru a fabrica bombe

Teroriștii au furat ingrediente de la bolnavii de cancer pentru a fabrica bombe

Statul Islamic s-a aflat, timp de trei ani, în posesia unei cantităţi importante de cobalt-60, unul dintre ingredientele-cheie pentru fabricarea de bombe radiologice, dar nu a utilizat substanţa, probabil pentru că nu a ştiut cum, relatează cotidianul Washington Post.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 24 Iulie 2017, de Silviu Tănase

Noua ideologie supremă - Republica la final de drum

Moldovenii care au creat acest stat au fost convinși că, depărtându-se de Moscova și adoptând grafia latină, vor reuși să scape de minciunile sovietice, deci, să creeze un stat românesc bazat pe drepturi. La peste 20 de ani de la independență constatăm că doar dreptul de a fi criminal...

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Iulie 2017, de Moni Stănilă

Dodon – pe cai mari și strâmbi

Și astăzi voi scrie o opinie „în oglindă”. Dacă tot vorbeam de susținerea culturii și de statutul ei de cenușăreasă, ia să aruncăm un ochi peste gardul președinției, să vedem ce face Igor Dodon pentru culturalizarea tinerilor.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Iulie 2017, de Octavian Țâcu

Mixtul buclucaș

Demult n-am mai scris despre realitățile de pe la noi. M-am uitat peste lucrurile scrise de-a lungul anilor la TIMPUL și constat că în vara asta se împlinesc cinci ani de când fac publicistică. De toate am scris, de la sport și politică, la jurnale și experiențe de călătorie, analize ale...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Iulie 2017, de George Simion

Ce facem NOI când politica antiromânească revine la Chișinău?

Nu am mai scris editorialele mele săptămânale pentru că sintetizasem viziunile mele în cartea „Blocați în labirint”, disponibilă la toate librăriile și chioșcurile de ziare și, pe baza căreia, oamenii pot veni în România, având acoperit inclusiv transportul...

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Iulie 2017, de Pavel Păduraru

(FOTO, VIDEO) Strada Urechean, 5 euro de la Platon și cum s-a născut PSRM la Moscova

Destinele a trei oameni, toți trei foarte importanți în domeniile în care activau acum cinci-zece ani, mi-au atras în mod deosebit atenția în această săptămână și mi-au amintit că toată vina pentru eșecurile noastre în viață ne aparține, fiindcă succesul de astăzi...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Iulie 2017, de Lia Ciutac

Cu drag, de mântuială, pentru chișinăuieni

Șoferii din Chișinău au așteptat să apară marcajele rutiere încă de la sfârșitul lunii februarie. Iată că, la mijloc de vară, în sfârșit, după aproape cinci luni de așteptări, pe unele artere ale Capitalei au apărut marcajele rutiere. Și nu oarecum, dar, pe alocuri de...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iulie 2017, de Moni Stănilă

De la Dodon la Trigon

Dacă tot am povestit despre festivalul de la Bistrița, am hotărât că mai trebuie punctate niște lucruri legate – parțial – de concertul celor de la Trigon, din ultima seară de lecturi și penultima de festival.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Iulie 2017, de Dorin Galben

Am fost în capitala unde prostituția și drogurile sunt legale

Recent am avut o escapadă în Olanda – asociată de mulți drept țara prostituției și a drogurilor. Într-adevăr, aceste lucruri există și sunt absolut legale. Sexul și narcoticele le asigură olandezilor milioane de turiști anual și încasări uriașe la bugetul de stat.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Iulie 2017, de Constantin Tănase

MINCIUNA rusă (II) Scrisoare către tinerii care s-au născut după 1990: totul numai despre minciună

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Iulie 2017, de Dan Nicu

Românitatea, miezul viu al europenităţii de la Chişinău

Afirm că în Republica Moldova, orice europenitate este un vas golit de conţinut în absenţa românităţii.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 Iulie 2017, de Ana Marchitan

Generația bărbaților de carton și a femeilor de fier

În ultima perioadă, observ din ce în ce mai multe femei care sunt inspirate de apucăturile democratice.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 29 Iunie 2017, de Marin Basarab

Comerțul stradal, o tragedie a clasei de jos

Dacă vreți să vedeți adevărata față a Republicii Moldova, mergeți la Piața Centrală. Atât pe teritoriul pieței, dar mai ales pe străzile adiacente, putem observa toată mizeria, disperarea și sărăcia la care a ajuns această societate. Bătaia de săptămâna trecută, când doi...

() Citeşte tot articolul