Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la 22 Octombrie 2017
Abonamente

Ultima oră 10 Octombrie 2017, ora 11:38

Experți economici: Creșterea considerabilă a veniturilor din taxe și impozite se datorează majorării salariilor

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Parametrii macrofinanciari în Republica Moldova arată destul de bine după o lungă perioadă de turbulenţe. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit lui Roman Chircă, citat de IPN, au existat mai mulţi factori care au dus la creşterea veniturilor în bugetul de stat, în primul rând, revenirea economiei după doi ani de stagnare. Totodată, Roman Chircă menţionează că au crescut remitenţele. De asemenea, leul moldovenesc s-a întârit în raport de principalele valute internaţionale.

„Aceştia sunt factorii de fundal care au dus la creşterea agregată a cererii care în final s-a produs prin consum”, spune Roman Chircă.Directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Dumitru Budeanschi, spune că majorările la buget din taxe şi impozite constituie peste două miliarde de lei, ceea ce este o cifră puţin neaşteptată. „La o creştere economică de 2,8%, o astfel de creştere a veniturilor este o surpriză cred şi pentru autorităţi”, spune expertul.

O bună parte din venituri se datorează faptului că s-a majorat consumul. Consumul s-a majorat inclusiv pentru că s-au majorat salariile.

„Din punctul meu de vedere, creşterea economică nu ar fi sugerat o aşa bună creştere şi a veniturilor la buget, este o chestiune îmbucurătoare”, spune Dumitru Budeanschi.

În perioada ianuarie-septembrie, Serviciul Fiscal de Stat a acumulat venituri la buget de 23,7 miliarde de lei, cu 3,7 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
 
Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul