Externe

Expert polonez: Moscova încearcă “taivanizarea” Transnistriei

În ultimele zile au avut loc câteva evenimente care arată clar dinamizarea politicii ruse faţă R. Moldova. E vorba în primul rând de schimbarea ambasadorului: în locul lui Valerii Kuzmin va veni Farit Muhamietşîn, fostul şef al Agenţiei Federale Rossotrudnicestvo, care a coordonat politica unuia din cele mai importante instrumente ale politicii soft power în republicile din spaţiul CSI. Nu mai puţin importantă a fost vizita neaşteptată şi fără precedent a ministrului apărării rus Anatolii Serdiukov în Transnistria pe 12 octombrie, precum şi, desigur, vizita de două zile a lui Rogozin la Chişinău. 

Până acum, scopul principal al Moscovei a fost menţinerea R. Moldova în zona de influenţă rusă, prin declanşarea conflictului transnistrean, care a legalizat prezenţa militară a Rusiei pe Nistru. Numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al Rusiei pentru Transnistria reprezintă o nouă formă de presiune asupra Chişinăului. În cazul în care această presiune nu va fi eficace, atunci Kremlinul ar putea apela la un scenariu alternativ – recunoaşterea Transnistriei şi divizarea R. Moldova. Expertul polonez crede că în lunile ce urmează, Moscova va încerca să realizeze "taivanizarea" Transnistriei, ceea ce înseamnă că va garanta regiunii posibilitatea de a dezvolta relaţii economice în mod independent, chiar dacă oficial este parte a R. Moldova. 
 
În relaţiile sale cu R. Moldova, Moscova vrea să profite de contextul internaţional favorabil: concentrarea Uniunii Europene asupra crizei economice, scăderea interesului SUA faţă de Europa de Est şi îmbunătăţirea relaţiile dintre Rusia şi Germania. Prin urmare, Rusia va încerca să menţină republicile ex-sovietice în sfera sa de influenţă şi, astfel, să rezolve în favoarea sa rivalizarea cu UE în regiune. În acest scop, susţine expertul polonez, Moscova va tinde să-şi menţină prezenţa militară în R. Moldova, să împiedice integrarea R. Moldova în UE şi să rezolve conflictul transnistrean prin federalizarea R. Moldova, ce va acorda Tiraspolului dreptul de a influenţa politica internă a guvernării de la Chişinău.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *