Actualitate

Experţii Da Vinci AG: Probabilitate mare de lovitură de stat în Moldova şi de destabilizare a României

„Destabilizarea situației din Republica Moldova ar putea escalada si duce la apariția unui centru regional de tensiune, care va include si parte din regiunea ucraineana Odesa. De asemenea, din motive etnice, este posibila încercarea destabilizarii situației in România. Scenariul loviturii de stat din Republica Moldova poate repune pe tapet problema prezentei contingentului militar rus pe teritoriul Transnistriei și consolidarea prezenței acestuia”, – potrivit analiștilor.

Raportul expertilor subliniază că, pe 20 decembrie 2015, la Tiraspol a sosit Gheorghi Meniailo, colaborator al Institutului de Studii Strategice din Rusia (RISI) cu scopul „activizarii activitatii centrului Pruto-Nistrean al RISI”.

Aflat sub conducerea generalului Leonid Reșetnicov, acest institut a fost unul dintre autorii scenariilor privind anexarea Crimeei și ocuparea Donbasului. Pe 26 noiembrie, autoritățile moldovene au deportat un angajat RISI, Nikita Bondarev, iar pe 22 mai pe Serghei Mokşanţev, semn ca serviciul de securitate din Republica Moldova cunoaste activitatea subversiva a RISI.

„În prezent, există toate semnele privind o pregătire a destabilizarii situației din Republica Moldova, a loviturii de stat si inlaturarii președintelui Timofti, urmate de alegeri anticipate în interesul forțelor pro-ruse,” – sustin experții.
 
Acestia mai cred că preocupările Chisinaului in legatura cu posibilitatea unei lovituri de stat sunt mari, având în vedere numărul impresionant de arme care au fost confiscate în toamna anului 2014, odata cu arestarea unor membri ai partidului pro-rus „Patria”, condus de Renato Usatîi, aflat in prezent la Moscova.

Pe 13 ianuarie, Renato Usatîi a declarat, într-un mesaj video, ca soseste la Chisinau, fapt care este o dovadă directă a radicalizarii situației critice din Chișinău. Sa retinem ca Usatîi are o poziție politică bună în Găgăuzia şi exista motive sa credem ca urmeaza o intensificarea a mișcărilor separatiste in aceasta zona, cred expertii Da Vinci.

.. „Rusia a ales bine momentul pentru radicalizarea situației in Republica Moldova si eliminarea României din ecuatie. Aproape toți jucătorii regionali majori au atentia deturnata spre probleme interne. UE, în special Germania, se confruntă cu o criză socială și politică legata de refugiați. Turcia se confruntă cu problema atacurilor teroriste, iar Ucraina este preocupata de negocierile cu Rusia privind Donbasul”- arata experții.

În acelasi timp, Bucurestiul va fi ocupat cu extremistii maghiari.

„În scopul prevenirii interventiei României în potentialul conflict din Moldova, Moscova va inscena Bucureștiului o confruntare interetnica interna. Acest obiectiv poate fi atins odata cu activarea gruparilor radicale armate maghiare de pe teritoriul României, care au legaturi cu serviciile speciale din Rusia. Pe 2 ianuarie, publicatia maghiară Hungarian Free Press a publicat un articol semnat de Christopher Adam cu titlui „Extremiștii maghiari planifica atacuri teroriste în România?”. Textul ne aminteste că, la sfârșitul anului 2015, autoritățile române au arestat membrii organizației extremiste de dreapta HVIM, sub acuzația de pregatirea a unui atentat cu bomba de Ziua Nationala a Romaniei in orașul Târgu Secuiesc. Gruparile naționaliste maghiare din România sunt in strânsa legatură cu Rusia, care sprijina activ separatismul maghiar în partea de est a Ucrainei”, – spune articolul.

Expertii atrag atentia ca, in situația actuală, Ucraina ar trebui să fie pregătita pentru o eventuală încercare a Rusiei de a transfera trupe de asalt de pe teritoriul Crimeei in Moldova/Transnistria.

Totodata, Moscova are în vedere destabilizarea Moldovei la pachet cu o încercare de a declansa o insurectie in sudul regiunii Odessa, care va oferi Kremlinului avantaje politice, militare si economice incontestabile pentru intensificarea în continuare a activitatii distructive în regiune.

Sursa: Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *