Ultima oră

Experţii despre aplicaţiile militare din Transnistria

Valentin Dediu, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a opinat în cadrul emisiunii că administraţia secesionistă are necesitatea de a se mobiliza pentru a-şi demonstra forţa. Dediu a precizat că argumentele Tiraspolului că s-ar pregăti de apărare nu au nici un temei, deoarece nu există nici un risc de agresiune din partea Chişinăului.

Fostul şef-adjunct al Marelui Stat Major al Ministerului Apărării, Andrei Covrig, consideră că prin aceste aplicaţii „Tiraspolul îşi arată muşchii şi intimidează Chişinăul. Ei vor să arate că au tancuri, pe când noi nu le avem. Deşi aceste tancuri sunt vechi”. Potrivit lui Covrig, aplicaţiile ar fi fost organizate şi în contextul evenimentelor din Ucraina, pentru a demonstra Rusiei că reprezintă pentru ea un partener de nădejde.

Corneliu Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, a declarat că Moscova are un rol direct în organizarea aplicaţiilor şi vizează atât Republica Moldova, cât şi Ucraina şi există motive de îngrijorare. Totodată, a precizat expertul, această demonstraţie de forţă a regimului separatist are loc şi din cauza crizei economice în care s-a pomenit regiunea, fiind strâmtorată din toate părţile, iar opoziţia de acolo devine tot mai activă.

Vitalie Gămurari, expert în drept internaţional, a declarat că prin desfăşurarea aplicaţiilor militare în Transnistria sunt încălcate normele dreptului internaţional, de facto, dar nu şi de jure în contextul când nu a fost determinat statutul regiunii transnistrene şi nu a fost declarat de către Chişinău teritoriu ocupat.

Invitatul permanent al emisiunii, jurnalistul Cristian Tabără, a opinat că Tiraspol se comportă ca un stat de sine stătător în condiţiile când nu este un stat, nefiind recunoscut nici măcar de Federaţia Rusă.

Săptămâna curentă administraţia de la Tiraspol a început aplicaţii militare cu participarea tancurilor de model „T-60”, transmise acesteia de către fosta Armată a 14-a a Federaţiei Ruse. Armata Republicii Moldova nu dispune de tancuri.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *