Sănătate

Factori care-ţi distrug tenul şi determină apariţia ridurilor

Dr. nutriționist Georgiana Mărgărit de la Clinica de Nutriție KiloStop face referire la cinci dintre lucrurile care au un impact semnificativ asupra pielii şi o predispun la îmbătrânirea prematură:

1. Dieta care favorizează ridurile

Aceasta este bogată în grăsimi saturate, alimente procesate, consum prea mic de fructe și legume (5-8 porții de legume și fructe este minim), prăjeli, fast-food etc. Adoptă un regim alimentar sănătos pentru că s-a demonstrat de nenumărate ori că alimentele pe care le consumi pot să-ţi întinerească tenul!

2. Fumatul este un duşman de temut al pielii

Când fumezi, faci o oxigenare mai proastă a sângelui și a pielii, care duce la hrănirea mai proastă a celulelor, adică îmbătrânirea lor, ceea ce înseamnă riduri. Rezultatul fumatului nu este numai o faţă ridată, ci şi o piele ternă, lipsită de luminozitate. Pentru a reda pielii strălucirea, evită fumatul şi alege o dietă bogată în acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, vitamina C şi multe lichide pentru hidratarea ţesuturilor cutanate. Dieta antirid conţine multă vitamina E, vitamina A, seleniu şi lichide cât cuprinde. 

3. Lipsa de somn duce la ridarea prematură a ochilor

Pentru o piele cu aspect tânăr sunt necesare 6-8 ore de somn pe noapte sau cât îți trebuie să te odihnești. Dacă nu dormi când ești obosit, forțezi organismul să-și consume din resurse și crești riscul de îmbătrânire a organelor.

4. Stresul creşte producerea de hormoni care stimulează metabolismul să funcționeze mai rapid și să genereze mai mulți produși toxici care nu mai au timp să se elimine.

5. Expunerea prelungită la soare la ore nepotrivite şi fără protecţie

Acest obicei expune pielea la deshidratare şi arsuri. Expunerea corectă înseamnă 10 minute o dată la o oră, iar în timpul vacanţei la plajă trebuie mărit consumul de alimente bogate în vitamina C, vitamina E (reface pielea mai ușor), vitamina A (pentru protecție), zinc (pentru vindecare) şi multe lichide pentru hidratare.

În acest sens, vegetalele bogate în antioxidanţi cresc capacitatea antioxidantă a sângelui şi ne pot proteja de efectele nocive ale soarelui. Spre exemplu, roşiile consumate zilnic pot reduce roşeata unei arsuri solare cu 40%.

Alcoolul trebuie evitat în general, dar dacă bei alcool pe plajă, pielea se deshidratează rapid şi favorizează arsurile și ridarea. Conform studiilor, consumul de alcool în combinație cu expunerea la soare sau o cabină de bronzat creşte riscul de arsuri solare şi, prin urmare, riscul de îmbătrânire prematură a pielii şi chiar cancer de piele.

sursa: eva.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *