Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:21
Abonamente

Editorial 19 Martie 2017, ora 09:13    Din editia print

Marime Font

Femeia – ființă unică

Mitropolia Basarabiei a organizat, prin sectorul de Misiune, Pastorație și Asistență Socială, conferința „Femeia-Mamă” – ființă unică? Ce ne spune Biblia?, pe data de 7 martie, unde a fost invitat părintele profesor Stelian Tofană din Cluj, România.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Conferința a fost structurată în două mari capitole: demnitatea și menirea femeii pe de o parte, din perspectiva Vechiului și a Noului Testament; pe de alta, problemele societății contemporane: avortul și căsătoriile surogat. Societatea nu ajută, nu încurajează, nu susține familia. Concubinajul permite schimbarea partenerilor, căsătoriile de probă – la fel. Astfel dispare comuniunea din sânul familiei, cea care - prin unitatea ei - ar trebui să fie chip al lui Dumnezeu, Cel unul în ființă și întreit în persoane.

S-au atins multe subiecte sensibile ce privesc atât femeia, cât și familia. Părintele profesor Stelian Tofan a vorbit încă din deschiderea evenimentului despre femeile care nu pot naște. Ele nu sunt, cum se credea în vechime, lepădate de la fața lui Dumnezeu, ci rămân aceleași ființe unice. În toate afirmațiile sale sfinția sa nu s-a rezumat la înșiruirea de citate și argumente, ci a fost foarte atent la detalii și nuanțe. A explicat foarte clar care este respectul pe care femeia îl datorează bărbatului și invers, dreptul la viață a pruncilor nenăscuți, rolul femeii în societate.
Legat de problemele societății contemporane, părintele a subliniat necesitatea pastorației și a dragostei față de cei depărtați de valorile familiei creștine. El a condamnat marginalizarea celor care optează pentru alte forme de conviețuire.Așa cum se obișnuiește, după prezentare a avut loc o sesiune de întrebări din partea celor prezenți, care au scos în evidență importanța unor astfel de întâlniri. Pentru că nu de puține ori întrebările și nelămuririle ni le descoperim chiar în timpul conferințelor. Cu siguranță că astfel de evenimente sunt o școală pentru creștinii de toate vârstele.

Totodată am aflat despre alte proiecte ale Mitropoliei Basarabiei. Cred că cel puțin unele dintre ele v-ar interesa: școala de muzică psaltică (gratuită) de la Mitropolia Basarabiei, deschisă pentru toți tinerii doritori (în fiecare sâmbătă de la ora 13.00); marșul pentru viață de la Orhei (25 martie, ora 12.00); evenimentele care marchează ziua Unirii: pe 26 martie, la ora 13 va avea loc depunerea de flori la Cimitirul Armenesc, iar de la ora 14.00 sunteți așteptați la un concert la Teatrul Ginta Latină.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md