Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 01:41
Abonamente

Editorial 19 Martie 2017, ora 09:13    Din editia print

Marime Font

Femeia – ființă unică

Mitropolia Basarabiei a organizat, prin sectorul de Misiune, Pastorație și Asistență Socială, conferința „Femeia-Mamă” – ființă unică? Ce ne spune Biblia?, pe data de 7 martie, unde a fost invitat părintele profesor Stelian Tofană din Cluj, România.  

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Conferința a fost structurată în două mari capitole: demnitatea și menirea femeii pe de o parte, din perspectiva Vechiului și a Noului Testament; pe de alta, problemele societății contemporane: avortul și căsătoriile surogat. Societatea nu ajută, nu încurajează, nu susține familia. Concubinajul permite schimbarea partenerilor, căsătoriile de probă – la fel. Astfel dispare comuniunea din sânul familiei, cea care - prin unitatea ei - ar trebui să fie chip al lui Dumnezeu, Cel unul în ființă și întreit în persoane.

S-au atins multe subiecte sensibile ce privesc atât femeia, cât și familia. Părintele profesor Stelian Tofan a vorbit încă din deschiderea evenimentului despre femeile care nu pot naște. Ele nu sunt, cum se credea în vechime, lepădate de la fața lui Dumnezeu, ci rămân aceleași ființe unice. În toate afirmațiile sale sfinția sa nu s-a rezumat la înșiruirea de citate și argumente, ci a fost foarte atent la detalii și nuanțe. A explicat foarte clar care este respectul pe care femeia îl datorează bărbatului și invers, dreptul la viață a pruncilor nenăscuți, rolul femeii în societate.
Legat de problemele societății contemporane, părintele a subliniat necesitatea pastorației și a dragostei față de cei depărtați de valorile familiei creștine. El a condamnat marginalizarea celor care optează pentru alte forme de conviețuire.Așa cum se obișnuiește, după prezentare a avut loc o sesiune de întrebări din partea celor prezenți, care au scos în evidență importanța unor astfel de întâlniri. Pentru că nu de puține ori întrebările și nelămuririle ni le descoperim chiar în timpul conferințelor. Cu siguranță că astfel de evenimente sunt o școală pentru creștinii de toate vârstele.

Totodată am aflat despre alte proiecte ale Mitropoliei Basarabiei. Cred că cel puțin unele dintre ele v-ar interesa: școala de muzică psaltică (gratuită) de la Mitropolia Basarabiei, deschisă pentru toți tinerii doritori (în fiecare sâmbătă de la ora 13.00); marșul pentru viață de la Orhei (25 martie, ora 12.00); evenimentele care marchează ziua Unirii: pe 26 martie, la ora 13 va avea loc depunerea de flori la Cimitirul Armenesc, iar de la ora 14.00 sunteți așteptați la un concert la Teatrul Ginta Latină.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md