Opinii și Editoriale

Festival Internaţional de Literatură şi Traducere

Vor fi la Iaşi nume foarte cunoscute din literatura universală: Herta Muller, Guillermo Arriaga, David Lodge şi alţii, iar dintre prozatorii noştri au fost invitaţi Dumitru Crudu şi Alexandru Vakulovski. O săptămână care va transforma oraşul într-un centru literar de mare amploare. Mai ales că în cadrul aceluiaşi festival are loc şi Noaptea Albă a Poeziei, care va aduna 20 de poeţi contemporani români, de la cei consacraţi până la debutanţi. Dintre poeţii noştri, va fi prezent Emilian Galaicu-Păun.

Nu ştiu cum va fi anul acesta, dar anul trecut a existat un autocar pentru doritorii din Chişinău, care asigura gratuit transportul. Chiar dacă anul acesta nu va mai fi, un drum până la Iaşi nu e chiar peste mână.

Bineînţeles că îl recomand tuturor iubitorilor de literatură, şi bineînţeles că mă bucur ştiind că la Iaşi are loc un asemenea eveniment. Dar la fel de uşor de înţeles e şi faptul că acest festival mă umple de neputinţă. Pentru că nu încetez să sper că vom avea şi noi, la Chişinău, chiar dacă la scară mult mai mică un festival literar internaţional. Eu, una, visez demult la un festival de poezie, pe care să îl numim Eugen Cioclea. Dar, desigur, în Moldova, nimeni nu e interesat de asta. Noi încă visăm recunoaşterea internaţională prin ie şi folclor. Ceea ce nu e rău, dar nici destul. Nu putem să ne lăudăm doar cu ceva moştenit, cultura are nevoie de dinamism. Şi nu îi lipseşte, doar că, din pricina lipsei de fonduri, nu se vede, nu la scară internaţională. Republica Moldova are câţiva scriitori extrem de talentaţi, artişti plastici foarte buni, însă nimeni nu se înghesuie să ofere un program de rezidenţe, de traduceri, de susţinere a unor evenimente mari.

Aşa că, înghiţind a sec, rămâne să mă bucur pentru colegii din Iaşi. Nu înainte de a cita câteva fragmente din presa internaţională, referitoare la FILIT, ca suport vizual pentru cei care (încă) sunt de părere că nu e nevoie să „exportăm/importăm” literatură vie (şi aici mă refer la autorii în carne şi oase, nu la poezia vie a lui Eminescu): „Un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România.” Frankfurter Allgemeine Zeitung; “FILIT este deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est și pentru următorul an aspiră la consolidarea dimensiunii sale transnaționale.” El Pais; “Un eveniment internaţional cum nici oraşul, nici România nu au mai văzut până acum.” Der Freitag.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *