Cultură

Festivalul de la Cannes: înconjurul lumii în 80 de filme

Dimineața, un photocall excepțional a adunat peste o sută de artiști – laureații Palmierului de Aur de-a lungul timpului,Presedinți și membri ai juriilor :Thierry Frémaux, Pedro Almodóvar, Andrea Arnold, Jane Campion, Alfonso Cuarón, Guillermo Del Toro, Matteo Garrone, Michael Haneke, Alejandro Iñárritu, Ken Loach, George Miller, Nicolas Winding Refn, Jia Zhangke, Claude Lelouch…. În rândul de jos, primul din stânga este Cristian Mungiu.

Și totuși o umbră de tristețe planează pe Croisette, drapelele sunt în bernă, înainte de fiecare proiecție s-au păstrat momente de reculegere, festivalierii și-au exprimat solidaritatea față de familiile celor decedați sau răniți, față de poporul Marii Britanii; a fost semnat un manifest exprimând ” indignarea și imensa tristețe provocată de atentatul ale cărui victime sunt publicul din sala de concert și tot orașul Manchester. Ca atare, din nou este atacată cultura, tinerețea și spiritul de sărbătoare; iarăși e vizată și atacată libertatea, generozitatea și toleranța, principii de care Festivalul internațional de film și toți cei care îl fac posibil sunt profund atașați”.

Mai mult ca niciodată, a ieșit în relief fața creativă a Festivalului, diversitatea tematică, stilistică și geografică:peste 80 de filme în cele 4 secțiuni competitive, 49 de lungmetraje (din cele 1.930 propuse comisiei de selecție din 29 de țări) incluse în selecțiile oficiale, plus peliculele prezentate în afara competiției, „vizionările de la miezul nopții” și cele „ speciale”. Din 19 filme aflate în cursa acerbă pentru Palme d’Or, patru sunt girate de regizori francezi, patru americane, două coreene și câte unul din Ungaria, Marea Britanie, Austria, Rusia, Ucraina, Grecia, Germania și Japonia. Trei femei se află în cursă pentru Palme d’Or, exact ca și anul trecut: americanca Sofia Coppola, japoneza Naomi Kawase și britanica Lynne Ramsay. De fapt, în istoria de 7 decenii a festivalului, o singură doamnă, Jane Campion, a și primit Palme d’or , în 1993, pentru sublimul și alegoricul Pianul.

În fascinanta lecție de geografie filmică se înscrie perfect și Moldova noastră: filmul Afacerea Est, după triumfala premieră în România și în Moldova, va fi proiectat la Films Market pentru eventualii cumpărători.” E cu adevărat un film minunat, – afirmă fără drept de apel decanul criticii de film din România, istoricul de cinema Tudor Caranfil, – mi-a plăcut enorm și pentru că beneficiază de gaguri extraordinarfe de cea mai bună calitate filmică”.

Producătoarea din Romania a filmului Afacerea Est, Iuliania Tarnovetchi este la Cannes în cadrul programului 2017 EFP Producers On The Move, o inițiativă din care au făcut parte la edițiile precedente Anca Puiu și Ada Solomon.

Cu drag de domniile voastre, de la Cannes, Larisa Turea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *