CSI / Rusia

Finanţele Gazprom se scufundă în geopolitica Kremlinului

De fapt, din 2008, atunci când „Gazprom” era evaluată la 367 miliarde, compania a trăit cea mai drastică scădere şi este în prezent estimată la doar 51 miliarde de dolari.

„Gazprom” are cele mai mari rezerve dovedite de petrol şi gaze din lume, dar producţia să este în scădere, la fel şi veniturile din export. Cauza declinului „celei mai puternice arme geopolitice a Kremlinului” trebuie căutat în faptul că Kremlinul continuă să se bazeze pe el fără să permită companiei să se dezvolte că o întreprindere pur comercială.

Vladimir Putin a subordonat politică concernului propriilor interese politice, iar că rezultat, „Gazprom” cumpără mass-media, intimidează vecinii Moscovei şi oferă un buget fabulos Jocurilor Olimpice de la Soci, subliniază EurasiaNet.org.

Cele mai multe dintre proiectele în care „Gazprom” s-a implicat la insistenţele Kremlinului, sunt considerate geopolitic importante, dar ele sunt extrem de riscante din punct de vedere financiar. Potrivit publicaţiei, sponsorizarea forţelor separatiste din Ucraina a costat concernul o scădere de aproape zece ori a exporturilor în prima jumătate a anului 2015. Aproximativ 6 miliarde de dolari reprezintă valoarea veniturilor pierdute şi amenzile plătite.

Kremlinul intenţionează să oprească complet tranzitul de gaze prin Ucraina şi să dezvolte coridoare alternative de export, dar din punct de vedere financiar, „Gazprom” nu îşi poate permite aceste cheltuieli, scrie EurasiaNet.org.

Deosebit de costisitoare este cooperarea în domeniul energiei cu China. A fost semnat un contract pe 30 de ani pentru 400 miliarde de dolari, orientat pe parametri de preţ de 100 de dolari barilul de petrol, în timp ce acum preţul ţiţeiului a ajuns la aproximativ 50 $.

Valoarea contractului riscă, de asemenea, să se reducă la jumătate.

„Gazprom” este singurul responsabil pentru construcţia conductei de gaz şi a infrastructurii în zonele montane îndepărtate, în timp ce China nici măcar nu a achitat suma promisă de 25 miliarde dolari pentru partea să. Că urmare, compania rusă a început construcţia conductei bazându-se pe capital împrumutat.

Această afacere va costă „Gazprom” 100 de miliarde de dolari. Experţii americani de la Merrill Lynch cred că Gazprom ar putea obţine un venit mic la un preţ de 340-380 de dolari pe metru cub de gaz. Să reţinem că, în prezent, gazul rusesc este exportat la un preţ de 200 de dolari pe metru cub.

La acestea adăugăm conductele de gaz prin Turcia şi nouă linie „Nord Stream”. În goana forţată după iluzorii profituri geopolitice, „Gazprom” va trebui să cheltuiască mai mult de 125 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă de 2,5 ori mai mult decât întreagă valoarea curentă a companiei, conchide EurasiaNet.org.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *