Social

Fiul unui editor sovietic a dispărut, dar poliţia nu vrea să-l găsească

Nu contează atât de mult faptrul că Grigori Cernobrisov a condus Editura „Cartea Moldovenească” din RSSM, cât faptul că fiul său Pavel nitam-nisam a nimerit în mreaja fostului poliţist Gheorghe Vintaniuc şi a soţiei acestuia, medicul de familie Nadejda Ghirba, învinuiţi în prezent de escrocherie în proporţii deosebit de mari în cadrul unui dosar penal. Şi că, după ce şi-a pierdut toate bunurile moştenite de la părinţi, Pavel a dispărut, iar poliţia nu a vrut să-l caute.
 
Pentru cei care au privit filmul „La Hanul Morţii”, realizat de către un grup de jurnalişti din RM şi alte ţări, povestea lui Pavel Cernobrisov este cunoscută. A fost matelot şi dispărea pentru mult timp în mare până în anul 2008, când i-au decedat ambii părinţi şi el a îndrăgit paharul. În acel an, Gheorghe Vintaniuc şi Nadejda Ghirba erau deja infiltraţi în blocul din centrul Chişinăului în care locuia Cernobrisov şi unde au reuşit să se mai aleagă cu un apartament al unui necăjit cu dereglări psihice. Vecinii au observat că fostul poliţist a pus ochiul şi pe Pavel, dar nu se aşteptau ca lucrurile să ia o întorsătură atât de neaşteptată…

Potrivit vecinilor, după ce Pavel a rămas singur, în apartamentul său aveau loc beţii interminabile. În scurt timp, din locuinţa sa a dispărut biblioteca scumpă rămasă de la tatăl său, şi florile, şi mobila, iar prin odăi a început să şuiere vântul. Mai târziu, în anul 2010, a dispărut şi Pavel. O vecină își amintește că ultima data l-ar fi văzut în compania fostului poliţist de sector Veaceslav Păun care, la rândul său, ne asigură că nu l-a văzut niciodată pe Pavel Cernobrisov…

În 2011, când verişoară-sa din Moscova, Natalia Korolikova, a anunţat poliţia de la Chişinău că a pierdut orice legătură cu Pavel, a fost deschis un dosar de căutare. „Anchetatorul Petru Malai (ofiţer de urmărire penală la Comisariatul de poliţie Centru – n.r.) mi-a spus că-l vor anunţa şi în căutare internaţională”, susține Korolikova.

Iscăliturile din ajunul dispariţiei

Autorii filmului „La Hanul Morţii” au reuşit să afle evenimentele care au precedat dispariţia lui Pavel Cernobrisov. Astfel, la 5 ianuarie 2010, acesta i-a încredinţat prin procură lui Vintaniuc să-i pregătească actele de moştenire după decesul mamei sale. La 5 februarie, la acelaşi notar, Rodica Semionov, Pavel şi-ar fi donat Nadejdei Ghirba apartamentul, iar doctoriţa i-ar fi donat în schimb un apartament mai mic de la Botanica. La 2 iulie, Cernobrisov i-a făcut procură pentru înstrăinarea noului său apartament unei oarecare Maria Balan. Iar la 20 iulie, această femeie şi-a vândut sieşi apartamentul. La 31 iulie, Pavel şi-a perfectat paşaportul în termen de trei zile, iar la 7 august 2010 a ieşit din RM prin vama Tudora-Starokazacie. Şi i s-a pierdut vestea.

La prima vedere, tranzacţiile în cauză nu par să conţină abateri, dacă nu cunoaştem unele detalii. În primul rând, în februarie 2010, licenţa notarului Rodica Semionov era retrasă, ea figurând într-un dosar penal cu privire la o altă schemă de înşelăciune. Putem admite că ordinul privind retragerea licenţei sale fusese suspendat printr-o încheiere judecătorească, dar nu putem trece peste faptul că această notară, care este fiica lui Anatol Semionov, membru al cabinetului ministrului Justiţiei şi soţia ex-şefului secţiei notariat al aceleiaşi instituţii, Vitalie Pistruga, a legalizat şi alte tranzacţii în interesul cuplului Vintaniuc-Ghirba. Din păcate, ea a refuzat să ne dea explicaţii. În al doilea rând, Maria Balan este sora lui Gheorghe Vintaniuc. Incredibil, dar ea susţine că a aflat despre acest apartament dintr-un anunţ de pe perete şi că nu a ştiut că imobilul ar fi aparţinut fratelui său. Mai mult, ea ne-a asigurat că Pavel Cernobrisov ar fi iscălit cu mâna sa contractul de vânzare-cumpărare: „Eu pun mâna pe cărbune!”. În realitate, documentul a fost semnat doar de către Maria Balan. În al treilea rând, Ghirba şi Vintaniuc au cumpărat acest apartament încă în anul 2007 de la o persoană cu grave probleme psihice, care la acel moment era internată la Costiujeni.

Pe vapor, pe malul Nistrului…

Primele indicii cu privire la posibila complicitate a poliţiei în acest caz apar în dosarul deschis pe faptul dispariţiei lui Cernobrisov. De pildă, o explicaţie a Nadejdei Ghirba este scrisă de Vintaniuc. Fostul poliţist notează în numele doctoriţei că Pavel a fost invitat să lucreze pe vapor la Odesa şi că a rugat-o pe ea să rămână ca administrator al apartamentului său. Despre donaţia imobilului nici nu se adie, de unde putem conchide că cei doi au ascuns de urmărirea penală tranzacţia respectivă. Cu mâna soţului său, Ghirba mai scrie că a comunicat cu Pavel şi după dispariţia acestuia.

Însă faptul că Pavel s-ar fi întors să muncească pe vapor este infirmat de către toţi cei care i-au fost aproape. Politicianul Nicolae Andronic, părinţii căruia au fost prieteni cu regretatul editor Grigori Cernobrisov, afirmă că Pavel nu mai avea actele în regulă pentru a se întoarce în mare şi, după abuzul de alcool, nici starea sănătăţii nu i-ar fi permis acest lucru. „În ultimul timp, semăna cu un vagabond şi mă ruga să-i împrumut bani. Regretabil, dar nu a găsit voinţa să-şi continue profesia de marinar”, susţine Andronic.

Foarte interesantă este şi relatarea Dinei Vartic (numele îi este schimbat, la rugămintea ei), o persoană pe care Pavel a vizitat-o înainte de a dispărea: „Era atât de dezordonat, încât m-am speriat. L-am hrănit şi l-am întrebat cu ce se ocupă. El mi-a spus că a găsit un miliţian tare bun, care îi poartă de grijă, şi că nu mai are nevoie de apartamentul din Centru. Spunea că l-a schimbat pe un altul de la Botanica, pe care de asemenea intenţionează să-l vândă, ca să-şi cumpere o casă pe malul Nistrului”.

Procuratura promite că va dezlega enigmele acestui caz

De aici putem dibui drumul lui Vintaniuc spre Cernobrisov. Pavel nu mai avea nimic în casă, nu avea nici serviciu şi, din câte am aflat, datoriile pentru serviciile comunale i-au crescut până la peste 5000 lei. Conform tehnicilor utilizate în alte cazuri de Vintaniuc, el putea să-i propună lui Cernobrisov să-şi schimbe apartamentul pe unul mai mic, după care să-l ademenească cu o privelişte paradisiacă de pe malul Nistrului. Apare întrebarea-cheie: dacă e aşa, de ce Pavel a trecut vama ucraineană? Şi chiar a trecut-o sau doar i-a fost înscris numele în baza de date a grănicerilor?

Fireşte, astea-s doar presupuneri, dar cert e faptul că poliţiştii noştri nu l-au căutat. Fie că au fost complicii lui Vintaniuc, fie că ştiau unde este Pavel, viu sau mort, dar nu aveau interesul să divulge taina, fie că le-a fost lene… Avem date sigure că, deşi oficial se ştia că dispărutul a ieşit din ţară şi nu s-a mai întors, el niciodată nu a fost anunţat în căutare prin Interpol.

Într-un stat normal, asemenea acţiuni ale poliţiei ar fi pus pe jar MAI şi procuratura. La noi, însă, nici vântul nu bate. O persoană importantă de la Interne ne-a spus că Pavel Cernobrisov a fost căutat doar în RM, căci nu era cazul să fie căutat şi în Ucraina… Dar cum să cauţi omul într-o ţară, când ştii că el se află în altă ţară? La această întrebare n-am aflat răspuns.

În schimb, responsabili din Procuratura Generală ne-au promis că vor studia acest caz şi vor întreprinde măsurile necesare. Amintim că, acum o săptămână, Ministerul Justiţiei s-a autosesizat în privinţa a 14 notari care au autentificat acte în beneficiul grupării Ghirba-Vintaniuc.

În august 2013, când cei doi au fost arestaţi, am întrebat-o pe Nadejda Ghirba unde este Pavel Cernobrisov. Ea ne-a spus că habar nu are. La rândul său, Gheorghe Vintaniuc s-a eschivat să ne răspundă la întrebări. Cei doi sunt învinuiţi că au preluat prin înşelăciune un şir de apartamente de la persoane solitare, cu dereglări psihice sau care abuzau de alcool.

P. S. Filmul „La Hanul Morţii”, care prezintă mai multe cazuri de escrocherii imobiliare care au loc în RM şi detalii importante despre aceste infracţiuni, poate fi vizionat în limba română pe site-ul TIMPULUI, iar în limbile română, rusă («Усадьба смерти») şi engleză („The Death Inn”) pe Youtube.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *