Actualitate

Fondatorii unei piramide financiare au ajuns pe mâna oamenilor legii pentru escrocherie

Potrivit IGP, circa 100 de persoane au avut de suferit de pe urma schemei criminale. Suma se ridică la peste 3 milioane de lei. Până în prezent, au fost recunoscute ca parte vătămată 10 persoane, prejudiciul fiind de 606.500 de lei.

Membrii piramidei financiare deseori acționau prin organizarea întrunirilor cu aspect religios, unde se crea o adevărată atmosferă de entuziasm şi excitare psihologică, în care presiunea emanată de liderii grupării şi promisiunile de venituri uriaşe dirija lăcomia oamenilor şi frica acestora de a pierde o afacere aparent bună. În realitate, nu exista nici un proiect investițional sau fonduri, despre care se sugera victimelor.

Din gruparea criminală fac parte aproximativ 30 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova. Sumele pe care gruparea criminală le estorca variază de la 10 la 50 de mii de lei. Infractorii se orientau cel mai des spre cetățenii care locuiau în raioanele țării, printre care Ungheni, Fălești, Sângerei, Drochia, Bălți, dar și mun. Chișinău.

În urma investigațiilor, opt persoane au fost reținute, printre care și liderul grupării criminale. Trei dintre acestea au primit arest pentru 30 de zile, iar cinci urmează să fie aduse în fața instanței.

Totodată, în urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate peste 35 de carduri bancare din RM, 10 carduri din străinătate, 9.000 de euro, 6.000 de dolari, 70.000 ruble rusești. Totodată, au fost ridicate cinci unități de transport, precum și tehnică de calcul: 8 notebook-uri, 5 HDD de la calculatoare, 10 tablete, 7 sticuri cu informaţii referitoare la „Fondului piramidal Mercury“, precum au fost reținute şi sigilate 5 automobile ce aparțin membrilor Fondului piramidal Mercury.

O asemenea schemă a fost identificată că a avut loc în Ucraina și Federația Rusă.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală. Legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani. Cercetările continuă pentru identificarea locului aflării celorlalți membri implicați în piramida financiară.

Piramida constă în faptul că oamenii donează bani, din care li se promite să li se achite până la 300 la sută timp de un an. Asta fără a achita impozite sau a semna vreun document. Cei care a avut de pătimit de pe urma escrocilor sunt îndemnați să apeleze la nr. de telefon 255 148, 078774304.

sursa: infomoldova.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *