Economie Mondială

Fondul suveran al Norvegiei produce mai mulţi bani decât poate cheltui guvernul

Poate nu degeaba fiecare norvegian este milionar, cel puţin la nivel teoretic.

În timp ce guvernul de la Oslo cheltuie în medie 300 de miliarde de coroane norvegiene (35,6 de miliarde de euro) într-un trimestru, fondul a generat 401 miliarde de coroane (47,6 de miliarde de euro) în primul trimestru, relatează Financial Times.

Fondul suveran al Norvegiei, al şaptelea mare exportator de petrol la nivel mondial, este administrat de o divizie a băncii centrale norvegiene şi colectează taxele din afacerile cu petrol pentru a le investi mai ales pe burse. Valoarea de piaţă a fondului se situa la 7.000 miliarde de coroane (832,4 miliarde de euro) la finalul lunii martie, aproape de două ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Norvegiei, care a fost de 458,2 miliarde de euro în 2014.

Contribuţia de cinci miliarde de coroane a guvernului norvegian la fondul de investiţii din primul trimestru reprezintă cel mai scăzut depozit făcut de executivul de la Oslo din 1999 până în prezent.

Un rol important în generarea veniturilor record din primele luni ale anului l-a avut creş­terea randamentului investiţiilor din Europa, datorită revenirii pie­ţelor în urma măsurilor de stimulare a econo­miei luate de Banca Centrală Europeană.

De la începutul anului trecut, fiecare norvegian este milionar, cel puţin la nivel teoretic. Va­loarea fondului a ajuns la 5.100 de mi­liarde de coroane (829 mld. dolari) în ianuarie 2014, în timp ce populaţia nu­mără sub 5,1 milioane de locuitori, potrivit CNBC. Astfel, fiecărui nor­vegian i-a revenit, în medie, 1 milion de coroane. Această sumă s-a majorat însă până în prezent, datorită extinderii fondului.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *