Politică

Fostul preşedinte român, Ion Iliescu a fost audiat, în secret, la Parchetul General

Iliescu a fost audiat, în urmă cu două luni, în dosarul legat de informaţiile conform cărora România ar fi găzduit un centru de detenţie CIA în timpul mandatului sau la Cotroceni.

Conform aceloraşi surse, fostul preşedinte a negat în faţă procurorilor existenţa unor închisori CIA pe teritoriul ţării noastre.

În acelaşi dosar a fost audiat şi Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial, senator şi director al Serviciului de Informaţii Externe, potrivit unor surse citate de Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, Ion Iliescu a declarat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat "în principiu" o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urmă să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei Prezidenţiale.

Fostul şef al statului a spus că a fost vorba de un gest de bunăvoinţa şi a precizat că nu ştie că în acea clădire ar fi fost o închisoare secretă a CIA. "A fost un gest de bunăvoinţa din partea noastră, ne pregăteam de aderarea la NATO", a declarat Ion Iliescu pentru Spiegel.

"Nu am intervenit în activităţile CIA din acea clădire. Eu, în calitate de preşedinte în acel moment, am considerat că nu este ceva important. Eram aliaţi, luptăm împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu şi nu am intrat în detalii privind cererea aliatului nostru de a avea un sediu în România", a completat Ion Iliescu.

Ulterior, în septembrie, Iliescu i-a transmis preşedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, o scrisoare prin care îşi exprimă "regretul" că nu s-a putut întâlni cu delegaţia comisiei care se află la Bucureşti pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA.

"Problema pe care o investigaţi nu priveşte direct statul român. Ţin să specific extrem de clar acest lucru. Este şi motivul pentru care Comisia de Investigaţii a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, şi nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României aşa ceva. Am declarat public, şi îmi menţin această declaraţie: nu aş fi aprobat niciodată înfiinţarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României", se arată în scrisoarea lui Iliescu.

sursa: realitatea.net/ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *