Astăzi 25 Aprilie 2015, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Aprilie 2015
Abonamente

Sănătate 13 August 2010, ora 05:06    Din editia print

Fumatul în locurile publice trebuie sancţionat

Marime Font

 

 
 
Chişinău
13°
Hânceşti
11°
Tiraspol
11°
Chişinău 55 Hânceşti 52 Tiraspol 52

 

În fiecare zi, ieşind din casă, fără să vrem inhalăm substanţe nocive care ne afectează sistemul imunitar şi ne provoacă boli. Epidemiologii au constatat că cel mai mare „furnizor” de astfel de substanţe este tutunul devenit ţigară şi că, chiar dacă o persoană este nefumătoare, ea poate deveni victima fumatului pasiv. S-a demonstrat că cel care fumează inhalează doar 15% din fumul de ţigară - celelalte 85% ajungând în plămânii celor din jur, printre care se află şi nefumătorii. 

 Directorul general al Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea, menţionează că riscurile pe care le comportă fumatul pasiv sunt asemănătoare cu cele ale fumatului activ. „Persoanele care se află într-o încăpere cu cei care fumează inhalează aceeaşi cantitate de compuşi chimici ce se conţin în fumul de ţigară. Iar maladiile asociate tabagismului se manifestă destul de des şi la persoanele nefumătoare. Ei suferă de bronşite, caracteristice fumătorilor, pneumonii, cancer şi tuberculoză pulmonară, alte boli la fel de grave”, a specificat Oprea.

Întrebat despre modul în care fumătorii involuntari (pasivi) ar putea riposta în faţa acestui pericol, medicul a spus: „Nefumătorul trebuie să-şi apere dreptul la o viaţă sănătoasă. Acesta poate face observaţii fumătorilor, spunându-le să fumeze în locuri special destinate. Am şi eu dreptul să respir aer curat, nepoluat de fumul ţigării!”.


Legislaţie incompletă

La 14 decembrie 2007, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la tutun şi la articolele din tutun (Nr. 278-XVI) care prevede interzicerea fumatului în locurile publice. Aceasta stabileşte restricţii privind fumatul în instituţiile medicale, de învăţământ, sportive, în instituţiile de alimentaţie publică şi comerţ, în magazine, pieţe agricole şi industriale, pe terenurile de joacă şi în cafenelele pentru copii, în transportul public, în trecerile subterane, în ascensoare, în spaţiile publice închise, instituţiile de stat, cu excepţia spaţiilor destinate exclusiv fumatului.

Barurile, restaurantele, discotecile trebuie să aibă spaţii delimitate sau separate pentru fumători, astfel încât aerul să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători. Iar proprietarii sau managerii care administrează spaţiile publice în care este interzis fumatul au obligaţia de a afişa la un loc vizibil simboluri specifice şi sunt responsabili pentru respectarea ordinii stabilite.

Legea pentru modificarea şi completarea acestui act legislativ interzice fumatul conducătorilor transportului public de persoane; minorilor; femeilor însărcinate; persoanelor ce se află în imediata apropiere (nu mai mică de cinci metri) a copiilor minori.

Art. 20, alin. 1, al Legii cu privire la tutun şi la articolele din tutun stipulează că nerespectarea prevederilor prezentei legi (alin. 2, lit.i, nerespectarea restricţiilor privind fumatul în locurile publice) atrage răspunderea stabilită de legislaţia în vigoare.

Legea însă este una incompletă, consideră directorul executiv al Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi”, preşedintele Consiliului de conducere al ONG-ului „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV), Antoniţa Fonari. Ea a declarat pentru TIMPUL că nu sunt prevăzute interdicţii clare privind fumatul în spaţiile locative „unde ne confruntăm permanent cu vecinii fumători, fumul de ţigară pătrunzând de pe scară în apartamente”.

De respectarea legii menţionate trebuie să aibă grijă, conform art. 19, organele abilitate cu drept de control de stat. De exemplu, Ministerul de Interne ar trebui să aplice amenzile specificate în Codul Contravenţional al R. Moldova (COD nr. 218 din 24.10.2008): art. 203, alin. 3 - Fumatul în troleibuze, autobuze, maxi-taxiuri, în locuri neindicate pentru fumat se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale (200-400 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore; art. 91, alin. 1 - fumatul şi consumul de băuturi alcoolice în locuri interzise, altele decât cele specificate la art. 203, alin. 3, se sancţionează cu amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale (600-1000 lei).

„Cetăţenii nu respectă legea pentru că statul nu cere respectarea legii. Sancţionarea ar putea să-i determine pe cetăţeni să nu mai fumeze în locurile publice. Însă aceasta nu se aplică. Persoanele care sunt deranjate de fumul de ţigară riscă permanent să fie bruscate atunci când fac observaţii celor care fumează în locurile publice interzise. Singura soluţie ar fi ca poliţia să organizeze patrule şi să dea, în sfârşit, amenzi”, a menţionat Antoniţa Fonari.

Anual, peste 500.000 de oameni mor, doar în UE, din cauza consumului de tutun şi se estimează că un sfert din totalul deceselor cauzate de cancer, în Europa, este atribuit fumatului.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 19:10

Rusia şi Franţa sunt pe punctul de a anula contractul privind navele Mistral

Rusia şi Franţa sunt pe punctul de a anula contractul privind navele Mistral

Moscova şi Parisul sunt pe punctul de a ajunge la un acord privind anularea contractului prin care Franţa s-a angajat să livreze Rusiei două nave de război Mistral. Franţa ar urma să returneze sumele deja plătite de ruşi pentru cele două nave.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 18:38

Firma nepotului lui Vlad Filat, vizată într-un dosar penal pentru spălare de bani

Firma nepotului lui Vlad Filat, vizată într-un dosar penal pentru spălare de bani

Firma "Caravita Co" SRL, care aparține nepotul liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, este vizată într-un dosar penal pentru spălare de bani. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 17:51

BNM vrea automate de schimb valutar în Republica Moldova

Pe piața valutară din Republica Moldova ar putea apărea automate de schimb valutar. Vorbim de aparate asemănătoare unor bancomate sau terminale de plată, care permit efectuarea de sine stătător de către populație a schimbului valutar. O inițiativă în acest sens se conține...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 17:32

Cât pot cheltui candidaţii la alegerile locale din 14 iunie

Cât pot cheltui candidaţii la alegerile locale din 14 iunie

Partidele politice şi blocurile electorale vor avea dreptul să cheltuiască până la 58,4 milioane de lei în campania electorală pentru alegerile locale din 14 iunie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 15:59

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Miza care ne unește

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al Partidului Liberal: Miza care ne unește Din editia print

Cercetările sociologice de ultimă oră indică un interes sporit al alegătorilor față de alegerile din 14 iunie 2015. Climatul politic din Republica Moldova este unul demoralizator, fiind caracterizat de o pronunțată nemulțumire a populației față de situația deplorabilă în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 15:33

Rusia seamănă discordie: șeful Serviciului Federal de Migrație spune că pentru Moscova, găgăuzii sunt „o prioritate”

Șeful Serviciului Federal de Migrație din Rusia, Konstantin Romodanovski, susține că înlăturarea interdicțiilor de intrare pentru locuitorii Găgăuziei pe teritoriul Rusiei constituie ,,o prioritate” pentru Kremlin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 15:24

Ilya Ponomarev, adversarul lui Vladimir Putin: „Am fost atacat de câteva ori”

Ilya Ponomarev, adversarul lui Vladimir Putin: „Am fost atacat de câteva ori”

Ilya Ponomarev, singurul deputat din Duma de la Moscova care, în urmă cu un an, a votat împotriva anexării Crimeei la Rusia, trăieşte în exil și se teme pentru viața sa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 15:17

Accident GRAV în Capitală. O persoană A MURIT

Accident GRAV în Capitală. O persoană A MURIT

Un om a murit, iar trei au fost răniţi în urma unui accident rutier care a avut loc astăzi în sectorul Râşcani, la ieşirea din Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 15:04

Rusia amenință: Vom reacționa dur față de Summitul Parteneriatului Estic

Rusia amenință: Vom reacționa dur față de Summitul Parteneriatului Estic

Reacția Moscovei față de Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna mai la Riga și la care va fi reprezentată și Republica Moldova, va fi dură și principială, a avertizat vineri diplomația rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 15:00

TOPUL celor mai fericite ţări de lume: Moldovenii, mai fericiţi decât românii

TOPUL celor mai fericite ţări de lume: Moldovenii, mai fericiţi decât românii

România ocupă locul al 86-lea în topul celor mai fericite ţări din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2015 (World Happiness Report 2015) realizat cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), clasament în care Elveţia ocupă primul loc.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Aprilie 2015, ora: 14:24

Magistrații au decis: Simbolul folosit de comuniștii reformatori este ilegal

Magistrații au decis: Simbolul folosit de comuniștii reformatori este ilegal

Judecătoria sectorului Centru a decis astăzi, 24 aprilie, că înregistrarea Partidul Comunist Reformator din Moldova de către Ministerul Justiției este ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Aprilie 2015, ora: 14:24

Bloggerul rus Eduard Baghirov, condamnat la închisoare cu executare: ”Clovni”

Bloggerul rus Eduard Baghirov, condamnat la închisoare cu executare: ”Clovni”

Bloggerul rus Eduard Baghirov a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Asta după ce procurorii au demonstrat vinovăţia acestuia în participarea în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 14:05

Un profesor francez va preda studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova

Un profesor francez va preda studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova

Din noul an academic limba franceză va fi predată studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova un lector din Franţa. Aceasta prevede convenţia semnată miercuri la Chişinău directorul Biroului regional pentru Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 13:56

Cel mai înclinat turn din România ar putea "concura" cu cel din Pisa

Cel mai înclinat turn din România ar putea "concura" cu cel din Pisa

Cel mai înclinat turn din România și al doilea din Europa, după faimosul imobil din Pisa (Italia), este Turnul din Ruși (județul Sibiu) al bisericii cetății săsești, care, spre deosebire de celebrul edificiu italian, nu este promovat și, astfel, este prea puțin cunoscut de...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 24 Aprilie 2015, ora: 13:28

Oraşele din Chile îngropate în praf după erupția vulcanică (GALERIE FOTO)

Oraşele din Chile îngropate în praf după erupția vulcanică (GALERIE FOTO)

Erupţia vulcanului Calbuco din Chile a avut efecte dramatice, oraşe întregi fiind acoperite de un strat gros de cenuşă vulcanică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 12:55

Filaret al Ucrainei: Dacă Patriarhia Constantinopolului va recunoaște Patriarhia de la Kiev, cea Rusă își va înceta existența în Ucraina

Filaret al Ucrainei: Dacă Patriarhia Constantinopolului va recunoaște Patriarhia de la Kiev, cea Rusă își va înceta existența în Ucraina

„Ne dorim ca întreaga Ortodoxie din Ucraina să se unească și ca Rusia să nu influențeze asupra Ucrainei prin intermediul Bisericii, iar Biserica Ucraineană să apere interesele propriului popor”, a afirmat Filaret.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 12:25

Expert olandez, concediat după ce a făcut publice fotografii ale victimelor MH17 doborât în Ucraina

Expert olandez, concediat după ce a făcut publice fotografii ale victimelor MH17 doborât în Ucraina

Un expert olandez implicat în identificarea victimelor zborului MH17 doborât anul trecut în estul Ucrainei a fost concediat după ce a arătat fotografii cu victimele la o prelegere publică, a anunţat Guvernul olandez joi, relatează AFP în pagina electronică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 12:07

Le Monde: Republica Moldova, țara în care Rusia îşi înaintează pionii

Rusia își înaintează pionii în Republica Moldova, stat tot mai frământat de mișcări centrifuge ale minorităților, scrie publicația franceză Le Monde. În acest context, Moscova are toate mijloacele pentru a acționa.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Aprilie 2015, ora: 12:05

Maia Sandu dezamăgită: ”Mă simt prost că fac parte din această guvernare”

Maia Sandu dezamăgită: ”Mă simt prost că fac parte din această guvernare”

Republica Moldova este un stat captiv şi mă simt prost că fac parte din actualul Guvern. Declaraţia a fost făcută de către ministrul educaţiei, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV7”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 12:00

Usatîi face reclamă pașapoartelor moldovenești la Moscova

Usatîi face reclamă pașapoartelor moldovenești la Moscova

Liderul Partidului Nostru a vorbit despre problema migrației ilegale la emisiunea ”Vremea pokajet” la Pervîi Kanal.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 24 Aprilie 2015, ora: 11:51

Intră în ACADEMIA TINERILOR INTEGRI: Istoria mai vrea un pas, noi suntem următorul

Intră în ACADEMIA TINERILOR INTEGRI: Istoria mai vrea un pas, noi suntem următorul

A doua parte a campaniei UNIREA ÎNSEAMNĂ presupune desfășurarea pe o perioadă de patru luni a proiectului ACADEMIA TINERILOR INTEGRI (ATI). Scopul este de a forma un corp de elită care, prin dezvoltare personală, se va pune în slujba Unirii – pentru a aduce un trai mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 11:45

Doi medici și o asistentă de la Spitalul Republican, REȚINUȚI de poliție: Pacientul de 21 de ani pe care l-au operat A MURIT

Doi medici și o asistentă de la Spitalul Republican, REȚINUȚI de poliție: Pacientul de 21 de ani pe care l-au operat A MURIT

Un medic chirurg, un anestezist și o asistentă medicală de la Spitalul Republican, care au efectuat o intervenție chirurgicală unui tânăr de 21 de ani, care a decedat, au fost reținuți pentru 72 de ore de oamenii legii.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 24 Aprilie 2015, ora: 11:40

Trilaterală România-Bulgaria-Serbia, astăzi, la Craiova

Trilaterală România-Bulgaria-Serbia, astăzi, la Craiova

O întâlnire politică importantă are loc astăzi, la Craiova. Şefii Guvernelor din România, Bulgaria şi Serbia au o reuniune trilaterală, iar guvernele României şi Bulgariei vor avea o şedinţă comună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 11:23

(RĂZBOI ÎN UCRAINA - VIDEO) Separatiștii atacă din artilerie grea și tancuri, tehnică care ar fi fost retrasă de pe câmpul de luptă

(RĂZBOI ÎN UCRAINA - VIDEO) Separatiștii atacă din artilerie grea și tancuri, tehnică care ar fi fost retrasă de pe câmpul de luptă

În noaptea de 24 aprilie, separatiștii proruși au încălcat acordul de pace și au atacat de 21 de ori forțele guvernamentale ale Ucrainei în regiunile Donețk și Lugansk. Informația a fost anunțată de centrul de presă al forțelor antiteroriste, pe pagina oficială de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2015, ora: 11:12

MARE ATENȚIE! Centrul Capitalei va fi BLOCAT duminică

MARE ATENȚIE! Centrul Capitalei va fi BLOCAT duminică

Traficul rutier şi transportului public din capitală va fi modificat, duminică, 26 aprilie, în legătură cu desfăşurarea primul Maraton din Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 24 Aprilie 2015, de Marin Basarab

Je suis Africa

Hai să recunoaştem: ne doare în cot de ce se întâmplă în Africa! Ne doare în cot până şi de ce se întâmplă cu vecinul nostru, ce să mai vorbim de Africa. În Africa mor oameni, zilnic, cu sutele şi cu miile. În Africa nu există nici măcar o minimă...

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Aprilie 2015, de Octavian Țâcu

Blajinii...blajinilor

Cuminte popor suntem noi. Blajin. Iar forma supremă a acestei stări se vede chiar de Blajini, când ne adunăm cu toții în cimitire pentru a pomeni morții. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 24 Aprilie 2015, de Ana Gherciu

Rușinea de 9 mai

Tare ne mai plac sărbătorile. Ne bucurăm de Ziua Vinului. Nu de alta, dar producem vin din cele mai străvechi timpuri. Ne bucurăm de Festivalul berii, pur și simplu fiindcă ne place. Ne bucurăm de ziua fiecărui sfânt, fiindcă este tizul cuiva dintre cei apropiați. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Aprilie 2015, de Moni Stănilă

Tronul primăriei

Pentru fotoliul de primar se vor bate partidele politice. Așteptăm cu nerăbdare, aș zice. Iarăși începe ponegrirea. Nu știu cum se întâmplă, dar suntem din alegere în alegere. Știm bine că după un președinte am așteptat doi ani și jumătate. În mare parte din cauza...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Aprilie 2015, de Constantin Tănase

Sistemul neclintit

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Aprilie 2015, de Marin Basarab

Fascismul este un feudalism care n-a reușit să evolueze

Cu douăzeci de ani în urmă, în 1995, scriitorul rus Boris Strugaţki publica un articol intitulat „Fascismul – o chestie foarte simplă”. Am încercat să traduc textul lui Boris Strugaţki, un text care, după părerea mea, a anticipat cât se poate de bine realităţile...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Aprilie 2015, de Octavian Țâcu

Votul nostru cel de toate zilele

Începe să ne cam sufoce îmbrățișarea ursului. Deși, nici până acum nu a fost mai ușor pentru noi în relațiile cu Federația Rusă. Dar pe fundalul unei guvernări lipsite de legitimitate, credibilitate și suport, așa cum a fost cel puțin în perioada 2009-2013, lucrurile devin...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Aprilie 2015, de Moni Stănilă

Cuvântul

Evanghelistul Ioan își începe Evanghelia cu o frază cât o lume: „La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul" (Ioan 1;1).

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 21 Aprilie 2015, de Constantin Tănase

Cum arată Iuda cel modern?

Pregătisem altceva să scriu, dar, când am dat în arhiva mea de un articol mai vechi, semnat de + IPS Bartolomeu Anania, am decis să renunţ la el în favoarea articolului acestui cunoscut scriitor şi cleric ortodox român (n. 18 martie 1921 – d. 31 ianuarie 2011). 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Aprilie 2015, de Moni Stănilă

Ciocârlia live

Încă așteptăm să se întâmple un miracol cu televiziunile noastre. La sat ai foarte multe șanse să nimerești la ambele posturi de televiziune - Prime și Moldova 1 - emisiuni în limba rusă. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 21 Aprilie 2015, de George Simion

Inclusiv, nu exclusiv!

Prezența Familiei Regale de Înviere la Chișinău și la Catedrala unde slujește mitropolitul Vladimir a stârnit discuții în spațiul public: este bine sau nu faptul că reprezentanții de vârf ai dinastiei monarhice românești s-au aflat într-o biserică care ține canonic de...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 18 Aprilie 2015, de Constantin Tănase

Între Iisus și Iuda

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Aprilie 2015, de Tudor Cojocariu

Reconfigurarea scenei politice, dar nu și a publicului

De fiecare dată, la fiecare alegeri, foarte mulți dintre noi mergem cu impresia că partidele care se regăsesc în listă vor rămâne acolo, sau, mai mult, în preferințele noastre, pentru totdeauna. Cu toții vorbim despre caracterul schimbător al scenei noastre politice, dar puțini dintre noi...

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

SondajSPUNE-ŢI părerea şi votează. Opinia ta contează.

Credeți că în RM trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate?

vezi rezultatele sondajului de până acum