Actualitate

Garanţiile de stat acordate celor trei bănci vor împovăra bugetul pe mai mulţi ani

În auditul Curţii de Conturi asupra raportului Guvernului privind datoria sectorului public, garanţiilor de stat şi recreditării de stat pe anul trecut se constată că în 2015, datoria de stat a înregistrat cele mai mari valori din ultimii patru ani. Garanţiile de stat emise de Ministerul Finanţelor, pentru creditele de urgenţă acordate de BNM sistemului bancar, în anul 2016, vor fi substituite cu obligaţiuni de stat cu achitarea eşalonată pe parcursul a 25 de ani.

Urmare a Memorandumului semnat dintre Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională, volumul total al datoriei de 13,6 miliarde de lei a fost divizat în 25 de emisiuni separate, cu termenul de scadenţă de la 1 până la 25 de ani.

Povara asupra bugetului de stat, cauzată de valoarea garanţiilor acordare de stat, constituie 57,6% din veniturile fiscale ale bugetului de stat şi 45,2% din cheltuielile bugetului de stat. Acest fapt, precum se menţionează în auditul Curţii de Conturi, poate afecta integral sustenabilitatea finanţelor publice cauzată de neexecutarea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat acordate BNM pentru garantarea creditelor de urgenţă instituţiilor financiare.

Datoria de stat internă ar putea creşte semnificativ, ceea ce va împovăra bugetele pentru următorii ani. Ca pondere în PIB, datoria de stat internă, estimată pentru anul 2016, va creşte cu circa 9,8 puncte procentuale, se mai precizează în auditul Curţii de Conturi. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *