Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 10:38

Generația „Erasmus +”, la 30 de ani

Marime Font

Programul Uniunii Europene pentru studenți „Erasmus +” marchează a 30-a aniversare. În Republica Moldova programul există de 23 de ani, iar în acest timp a promovat peste 90 de proiecte. Coordonatoarea oficiului național „Erasmus+” în Moldova, Claudia Melinte, că în jur de 2000 de studenți și profesori din țară au profitat de mobilități academice în universitățile din Uniunea Europeană.

„Numai în 2016 s-au lansat patru noi proiecte Capacity Building, circa 50 de proiecte de mobilitate internațională care au deschis 500 de noi mobilități pentru studenți și profesori atât în Republica Moldova, cât și din Republica Moldova. În spatele fiecăruia din aceste proiecte stă efortul, dar mai ales încrederea și pasiunea acelui profesor care lansează proiectul. Experiența „Erasmus +” te face să crezi în tine, să vrei să schimbi lumea”, a adăugat Claudia Melinte.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Papiola, a remarcat în cadrul festivității dedicate evenimentului aniversar că această zi este foarte importantă pentru „Erasmus+”, pentru Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. „Uniunea Europeană va fi în continuare deschisă pentru punerea programului în practică. Este programul care oferă o șansă mare tinerilor de a-și dezvolta capacitățile profesionale pentru ca mai apoi să-și găsească un loc de muncă bun. Perspectivele pe care le oferă „Erasmus+” pentru tinerii de aici va ajuta Moldova să-și continue cursul corect”, a spus diplomatul european.Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că proiectul a devenit un brand european la nivel internațional și o platformă eficientă de cooperare. În Republica Moldova, proiectul a determinat schimbarea calitativă și structurală a învățământului superior și integrarea lui în spațiul european.

Ana Jleapov este doctorandă la Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei. Ea a câștigat bursa Emerge, care i-a oferit posibilitatea de a merge la un stagiu de două semestre la o universitate din Viena, Austria. Cercetarea, comunicarea și posibilitatea schimbului de experiență au ajutat-o mult la teza de doctor pe care urmează să o susțină.

De programul „Erasmus+” poate beneficia orice student înscris la o universitate din Republica Moldova, indiferent de ciclul de studii: Licență, Master sau Doctorat. Experiența de peste hotare poate dura de la 3 până la 12 luni (24 de luni în cazul studenților la medicină). Același student poate beneficia de mai multe mobilități în cadrul unui ciclu de studii, cu condiția că acestea nu depășesc 12 luni. Bursa este de 750-850 de euro, în funcție de costul de trai din țara gazdă. Doritorii de a aplica o pot face online, accesând pagina Departamentului Relații Internaționale, „Erasmus+”. 

IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md