Economie

Germania eutanasiază 45.000 de păsări după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară

Virusul a fost detectat la o fermă din Dahme-Spreewald, în estul landului Brandenburg, iar în nordul landului Schleswig-Holstein au fost sacrificate alte 3.000 de păsări, deși încă nu se știe dacă a fost vorba de virusul H5N8.

În ultimele săptămâni, virusul H5N8 a fost descoperit la mai mult de 500 de păsări sălbatice din Germania. Cu toate acestea, cazurile de infectare a păsărilor din crescătorii au fost rare, după ce Guvernul de la Berlin a introdus o serie de norme sanitare dure pentru a evita contactul cu păsările sălbatice, inclusiv ordonând fermierilor să țină închise păsările.

Epidemiile din Germania sunt mult mai reduse decât cele din Franța, unde au fost sacrificate aproximativ 800.000 de rațe, după confirmarea unor cazuri de gripă aviară în sud-vest, principala regiune unde se produce foie gras.

În decembrie, autoritățile din landul Saxonia Inferioară, în nordul Germaniei, au derulat operațiuni de sacrificare a aproximativ 55.000 de curcani, pui și rațe, după ce virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit la mai multe ferme.

Mai multe țări europene și asiatice au descoperit cazuri de gripă H5N8 în ultimele săptămâni, iar unele state au ordonat fermierilor să țină păsările închise. Coreea de Sud a mobilizat armata pentru a ajuta la cea mai mare operațiune de sacrificare a păsărilor din cauza răspândirii gripei aviare, urmând să fie eutanasiate alte 1,6 milioane de păsări în zonele afectate.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

AGERPRES.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *