Cultură

Gheorghe Marin – salvator de carti si destine

Vineri, la Biblioteca municipala „B. P. Hasdeu” a avut loc o ampla manifestare culturala, consacrata, asa cum a remarcat moderatorul ei, Vlad Pohila, unei carti si unei personalitati – volumului de publicistica „Neamul prin fiii sai” si autorului acestuia, Gheorghe Marin, tatal regretatei interprete Doina Aldea-Teodorovici.

La 2 octombrie, Gheorghe Marin a implinit 80 de ani. Cartea omagiatului a aparut la Editura „Pontos” din Chisinau si este dedicata marilor inaintasi ai neamului romanesc. In prefata ei, scriitoarea Marcela Mardare remarca, mai intai de toate, inaltele calitati morale ale autorului: „Simbol al masurii, echilibrului si uniunii, justitiei si pacii, Gheorghe Marin este un om al armoniei. Trasaturile esentiale de caracter care-l definesc sunt modestia, onestitatea, calmul, prudenta, sarguinta si intelepciunea”.

Si in acest volum de publicistica, la fel ca in cele anterioare („Inchinare memoriei” si „Misiuni si destine”), autorul reliefeaza evenimente importante din istoria tarii, schiteaza portrete ale inaintasilor nostri – Burebista, Decebal, Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Sfant, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Alexei Mateevici si alte personalitati care au luptat pentru consolidarea, independenta, apararea libertatii si integritatii teritoriale, pentru pastrarea si prosperitatea limbii materne, inscriind pagini glorioase in analele vremii.

Tot aici autorul schiteaza si cateva portrete ale contemporanilor sai: scriitorii Gheorghe Malarciuc, Pavel Botu, Grigore Vieru, Gheorghe Voda, Alexei Marinat, Claudia Partole, profesorul universitar Ion Osadcenco, marele patriot Anatol Corobceanu, savantul Eugeniu Grebenicov, editorul Anatol Vidrascu, poligrafistul Gheorghe Revencu s.a.

Asa precum e firesc la o aniversare, a fost trecuta in revista intreaga activitate civica a octogenarului Gheorghe Marin. In cuvantarile lor, oaspetii au amintit de faptul ca, fiind candva si vicepresedinte al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie si Comertul de Carti, Gheorghe Marin a salvat mai multe carti aflate „pe muchie de cutit”, considerate antisovietice. Astfel, el a salvat si destine de scriitori.

Evenimentul s-a incheiat cu cantecul „Bucurati-va!”, interpretat cu mult har de nepotul omagiatului, Cristi Aldea-Teodorovici, sustinut de cei prezenti in sala.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *