Timpul Liber

Grup de sprijin pentru cei singuri

Grupul de suport oferă o experienţă diferită de consilierea psihologică individuală. Grupul de suport stimulează socializarea, susține și ajută la creșterea încrederii în sine, oferă un spațiu confortabil în care participanții își pot exprima deschis trăirile, este un context bun de învățare și dezvoltare a unor abilități personale. În cadrul grupului fiecare membru:

o Poate să-şi exprime preocupările într-un mod liber pentru a se înţelege mai bine şi pentru a învăța noi modalităţi de a gândi, simţi şi acţiona.

o Va avea oportunitatea să audă şi să înveţe din experienţele altora. De multe ori membrii vor observa că experienţa lor este asemănătoare cu a alor participanţi şi pot lua ceva pentru ei din experienţa altora.

o Va învăţa cum să-i ajute pe alţii şi practicând acest lucru vor putea relaţiona într-o maniera armonioasă.

Beneficii acestui grup de suport:

• Dacă eşti singur, acest grup de suport îţi va oferi instrumente şi ghidare pentru a te implica într-o relaţie armonioasă şi să poţi alege un partener potrivit pentru următoarea relaţie.

• Dacă îţi revii după o despărţire de persoana dragă, acest grup de suport te va ajuta să înţelegi de ce alegerile relaţiilor pe care l-ai făcut până acum nu sunt potrivite pentru tine şi îţi vom oferi informaţie care te va ajuta să iei decizii pentru a alege un partener potrivit pentru tine.

• Dacă eşti necăsătorit/ă, dar într-o relaţie de care eşti mulţumit/ă, acest grup te va ajuta să înţelegi mai bine care relaţie e mai potrivită pentru tine, astfel încât să nu irosești timp pentru o relaţie care nu va funcţiona.

La întrunirile grupului de suport pot participa între 8 și 12 persoane. Ședințele sunt moderate de către un psiholog, care asigură un cadru confortabil pentru interacțiune, acordând fiecărui participant timp necesar pentru a vorbi despre problemele personale. Ingredientele primare sunt respect reciproc şi o șansă de a crea un mediu de încredere. Sentimentul de siguranţă este legat de confidenţialitate, membrii grupului îşi dau cuvântul de onoare că vor păstra în secret tot ceea ce s-a discutat în cadrul grupului.

În cadrul grupului de suport participanții vor realiza că nu este nimic în neregulă cu ei, vor învăţa să renunțe la prejudecăți și la convingeri și să se accepte așa cum sunt, depășind anumite probleme de ordin psihologic.

Trist dar adevărat, trăim într-o societate care te condamna “că nu te-ai așezat la casa ta”. Deseori, persoanele cred că dacă va fi într-o relație, nu se va mai simți singur. Disperarea te poate împinge să cauți iubirea în locuri nepotrivite, disperare nu face decât să atragă în viaţa ta persoane nepotrivite, persoane care te pot face să iei decizii greșite în viața. Ne mai miram că Moldova este în topul țărilor cu cea mai înaltă rată a divorțurilor? Oare câte persoane s-au căsătorit că să scape de gura lumii, dar mai ales să îşi confirme că nu e nimic în neregula cu ea/el.

În cadrul grupului de suport pentru cei singuri vei realiza ca NU e nimic în neregula cu tine, vei învăţa să renunți la prejudecați, la convingeri care te pot împiedica să atragi persona potrivită în viața ta. Vei învăţa să te accepţi şi să te iubești pe tine tocmai pentru ca acea persoana care va apărea în viața ta să fie cea potrivită. Vei descoperi o altă perspectivă asupra vieții, asupra singurătăţii, asupra iubirii.

NU veni la acest grup de suport daca crezi ca aici vei întâlni “iubirea”. NU este un club de dating!

Membrii grupului se vor ajuta unii pe alţii să definească obiectivele, să identifice cum pot realiza aceste obiective şi cum să depăşească obstacole interne sau externe ce pot interveni. Grupul va fi flexibil necesităţilor membrilor şi va varia în dependenţă de preocupările înaintate. În cadrul grupului nu doar discuţi despre aspectele care te preocupă, dar în mod direct trăiești propriile paterne de a face faţă relaţiilor interpersonale. Pattern –o forma în care anumite lucruri se întâmplă sau sunt făcute, cu alte cuvinte „de ce calci pe aceeași greblă”. Vei obţine o înțelegere mai profundă a acestor paterne şi vei identifica cum procedezi tu în diferite situaţii şi vei înţelege când este eficient şi când nu. Doar după aceea poţi deveni mai puternic/ă, depăşi mai eficient dificultăţile şi îmbunătăți capacităţile de relaţionare cu ceilalţi. De exemplu, dacă ai dificultăţi în a cere ajutor, vei observa această dificultate în cadrul grupului. În astfel de situaţie ai putea să-ţi asumi un risc în cadrul grupului, de a apela la alţii, în loc să fii retras/ă.

Cât de mult vei obţine din timpul petrecut în cadrul grupului depinde de dorinţa ta de a oferi şi de a lua anumite riscuri în cadrul grupului. Unele aspecte care pot cere un efort adiţional pot fi: să fii consistent/ă, punctual/ă, a fi sincer/ă atunci când împărtăşeşti gândurile, emoţiile, să-i asculţi activ şi atent pe alţii, să dai dovadă de deschidere atunci când ţi se oferă un feedback şi păstrarea confidenţialităţii la tot ce se spune şi se face în cadrul grupului de suport.

Membrii grupului îţi asumă responsabilitatea de a participa activ, să nu compare durerea lor cu a altora, fiecare are propria reacţie şi suntem diferiţi, să dea dovadă de respect, să păstreze confidenţialitatea, să se abţină să discute in-afara, despre cele întâmplate în cadrul grupului de suport fără acordul participanţilor.

Psihologii se angajează să ofere un mediu sigur şi plin de încredere, să menţină grupul focusat la cele ce se întâmplă aici şi acum, să ofere o direcţie şi să ajute membrii grupului să obţină revelaţii, să încurajeze interacţiunea în cadrul grupului, să modeleze atitudinile şi acţiunile în cadrul grupului, să asigure ca începutul şi sfârșitul ședințelor să fie la timp.

Timpul din cadrul ședințelor de grup sunt destinate atât oferirii de informaţie nouă cât şi timp pentru a procesa această informaţie. Uneori grupul se poate focusa pe un subiect în care toţi participanţii vor comenta în formă verbală. În alte situaţii, dinamica grupului oferă un spaţiu în care ţi se va oferi un suport sau tu vei oferi suport, astfel vei înţelege mai bine cum relaţionezi cu alţii şi vei analiza propriile credinţe despre tine şi cum percepi lumea înconjurătoare. Aceste dinamici oferă un mediu foarte puternic pentru schimbări.

În mod straniu, deşi tânjim după legături strânse şi după clipe umane care le creează ele, în acelaşi timp le privim cu teamă. Ne temem de orice este nou, ne temem să ne apropiem de alţii şi ne temem să ne deschidem sufletul. Obstacolul cel mai mare dintre toate: opţiunea personală pentru reţinere. Dacă descoperi că eşti copleşit de teamă atunci când încerci să stabileşti legături, atunci poţi să te alături acestui grup.

Acesta este link-ul http://consuela.md/suport/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *