Actualitate

Grupul media Sputnik şi-a lansat site de ştiri şi post de radio în Polonia. Oficial polonez: Rusia clădeşte o “coloana a cincea” în Europa

Şeful comisiei parlamentare poloneze pentru servicii speciale, Marek Biernacki, este convins că Rusia clădeşte o "coloana a cincea" în Europa şi depune eforturi mari în răspândirea punctului sau de vedere, dar da asigurări că acest fenomen îngrijorător este atent monitorizat.

"Nu avem nicio iluzie că Rusia este pregătită să furnizeze o suma substanţială de bani şi de asemenea capacităţi organizatorice pentru a formă aşa-numită "coloana a cincea", care operează în Polonia, în principal pe Internet", a spus el.

Publicaţia britanică The Guardian anunţă la începutul lunii ianuarie că grupul media rus internaţional Sputnik News, lansat de Kremlin în noiembrie 2014, intenţionează să îşi deschidă birouri, printre altele, şi la Bucureşti şi Chişinău.

Când prezentatorul TV rus Dmitri Kiseliov, cunoscut pentru discursul sau inflamator, a anunţat lansarea noului site şi post radio, reunite sub brandul Sputnik News, a subliniat că acestea vor continuă tradiţia propagandei sovietice, în încercarea de a contracara ceea ce el a numit poziţiile pro-americane agresive ale mediei Occidentale.

Prezentată că un înlocuitor al serviciului de radiodifuziune internaţional al Guvernului rus, Vocea Rusiei, platforma Sputnik News diferă de predecesorul sau în primul rând prin mărime. Conţinutul noii platforme media va fi produs în 130 de oraşe din 34 de ţări din întreagă lume, a anunţat Kiseliov. Sputnik News va avea birouri, printre altele, în Bucureşti, Chişinău, Kiev, Minsk şi Belgrad. Reţeaua de radio Sputnik va opera în 30 de limbi străine din anul 2015 şi va transmite peste 800 de ore de conţinut pe zi.

Fiecare birou Sputnik News va avea între 30 şi 80 de angajaţi, iar în biroul din capitală ucraineană Kiev ar urmă să lucreze o echipa de 100 de persoane.

Potrivit The Guardian, Sputnik News va avea centre regionale în capitale importante, precum Beijing, Washington şi Cairo.

Site-ul oficial al Sputnik News informa, de asemenea, că grupul multimedia de ştiri are în plan să producă din 2015 conţinut în 30 de limbi, între care se numără şi limba română.

"Cea mai mare parte din conţinut (conţinutul Sputnik News – n.red.) (…) va fi pregătit local, de către jurnalişti locali, ţinând cont de dicutiile locale şi cerinţele audienţei locale", a mai arătat Kiseliov în noiembrie, când a anunţat schimbările.

Pe fondul tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Occident, ajunse la un nivel nemaivăzut de la sfârşitul Războiului rece, planurile pentru Sputnik News sunt doar o componentă a strategiei media în continuă schimbare a Kremlinului destinată spaţiului internaţional.

Moscova a mărit considerabil bugetul pe 2015 pentru mass media destinată spaţiului internaţional, acordând 400 de milioane de dolari canalului TV Russia Today (RT) şi 170 milioane dolari agenţiei de stat Rossiya Segodnya, care include Sputnik News şi care este condusă Kiseliov.

Confruntată cu strategia Moscovei, Uniunea Europeană a propus să contracareze expansiunea media rusă prin lansarea unei televiziuni în limba rusă, care să reprezinte o sursă alternativă de informaţii faţă de presă controlată de Kremlin.  

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *