Astăzi 21 Septembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2017
Abonamente

Editorial 10 Septembrie 2017, ora 05:58    Din editia print

Marime Font

Guvernarea este obligată să-l demită pe Igor Dodon

Când mi-am dat seama că urmează să scriu încă un text despre ultimele mârşăvenii ale lui Dodon, iar ziua în care îl scriam era 31 August, am realizat exact proporţiile grotescului cotidian în care ne-am pomenit, în acest an, 2017.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Situaţia era previzibilă încă de prin decembrie, după ce duşmanul numărul 1 al Republicii Moldova, coruptul în toate sensurile acestui cuvânt Dodon, şi-a văzut visul cu ochii – acela de a obţine primul post în stat. Acum, el ţine să ne demonstreze în fiecare zi că se poate şi mai rău.

Cine e Igor Dodon cu adevărat, încă dinainte să se cocoţeze în prima sa funcţie publică, ştiu mulţi oameni pe care n-o să-i numesc aici. E suficient să spunem că acest om şi-a săpat sistematic, încă de pe băncile universităţii, simplii colegi şi chiar pe unii care-l aveau de prieten, pentru a parveni. Prin orice mijloace, pe orice căi. Încă din acea perioadă, începutul anilor 2000, aceste „calităţi” ale lui Dodon au fost observate şi puse în valoare de coloana a cincea rusă de la Chişinău, care a început să-l pregătească pe trădătorul de neam şi Patrie Igor pentru a-l plasa cât mai sus în ierarhia administraţiei publice centrale într-o perioadă în care puterea PCRM părea instaurată pentru mulţi ani înainte, iar partidul lui Voronin controla totul în Republica Moldova. Şi Igoraş, învăţăcel cuminte şi ascultător, a prestat. A fost viceministru, apoi ministru. Între timp a făcut oleacă de biznes, ca orice moldovan care se respectă, şi pe la Academia de Ştiinţe. Că biznesul lui încălca exact legile pe care funcţia din guvern îl obliga să le execute întocmai – asta pe Igoraş nu-l interesa. Ci-l interesa cum să se chivernisească mai bine prin căpuşarea instituţiilor finanţate de la bugetul ... statului, nu din gospodăria lui taică-său din Sadova. Cu alte cuvinte, cum să fure bani publici.Acum Igoraş se bate cu pumnii în piept, ca o gorilă argintie din munţii Africii, că Republica Moldova este stat (adică statul este el) şi că va schimba componenţa Consiliului Suprem de Securitate astfel încât din acesta să fie excluse funcţiile nr.2 şi 3 în stat, preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul.

Grotescul situaţiei mă obligă să mai spun încă o dată, după cum am spus-o şi cu alte ocazii, că nu-i apăr pe Candu sau pe Filip. Nu despre aceşti oameni este vorba în acest context, ci despre intenţiile trădătorului Dodon. Mancurtul vrea să-şi facă un Consiliu Suprem de Securitate doar al lui, controlat doar de el, care ar urma să „adune informaţie pe canalele noastre”, după cum a declarat mânios într-un briefing. Asta după ce guvernarea nu a participat la o şedinţă a CSS convocată de Dodon, şi, se pare, nu a venit nimeni nici de la Serviciul de Informaţii şi Securitate ca să-i dea raportul lingăului oficial al lui Vladolf Putler de la Chişinău. Se pare că scula ruşilor, Dodon, dorea să-şi apere prietenul şi stăpânul de la Moscova, Dmitrii Rogozin, cerându-le membrilor Guvernului să explice de ce denigratorul moldovenilor din 2017 şi ucigaşul lor din 1992 este acum indezirabil în Republica Moldova.

Unii au spus că e vorba de încă un „şou” preelectoral, şi că guvernarea şi Dodon joacă pentru propriile electorate. Faptul existenţei şi a acestei componente nu înseamnă neapărat că, de fapt, „totul e bine” şi hai să punem totul pe seama jocului Plahotniuc-Dodon care face parte din binomul Plahotniuc-Dodon, care, la rândul lui, ar putea foarte bine să fie un cartel (adică atunci când două forţe politice îşi împart sferele de influenţă).

Dacă acest cartel există, pentru guvernare va fi foarte greu, în următoarea perioadă, să-l mai menţină. Costurile menţinerii sale ar putea deveni prea mari pentru PDM, în ciuda faptului că acum controlează guvernarea. Vin alegerile, iar din decembrie 2018, în funcţie de rezultate, Dodon şi PSRM ar putea proceda, giraţi de Moscova, exact aşa cum au procedat comuniştii din Partidul Comunist Român în 1946, când au câştigat alegerile parlamentare prin fraudă, iar apoi şi-au distrus, rând pe rând, atât adversarii politici, cât şi tovarăşii de drum din alte formaţiuni de stânga, cu care făcuseră alianţă – Blocul Plugarilor, cu sigla politică soarele. Atât PCR la Bucureşti, în 1946-1948, cât şi PSRM la Chişinău, în 2016-2018, sunt nişte structuri în care ordinele vin direct de la Moscova, iar Moscova, precum se ştie, nu a crezut, nu crede, şi nu va crede niciodată în lacrimi. Nici măcar în lacrimile crocodilului dăruit cândva de „papa” lui Igoraş Dodon, Vladimir Voronin, lui Vladimir Putin. Aviz pentru PDM, sper că ziarul TIMPUL e citit şi pe strada Tighina. Dar şi în centrele reale de putere ale PDM. De exemplu, la GBC. Domnule Vladimir Plahotniuc, dumneavoastră, ca om de afaceri cu experienţă şi prosper, chiar credeţi că stăpânii de la Moscova ai marionetei Dodon vor mai sta la discuţii cu PDM după decembrie 2018? Dacă ei îşi vor putea lua totul, toată puterea pentru ei, credeţi că vor mai dori să cedeze, de bună voie, o parte din putere partidului dumneavoastră şi dumneavoastră personal?

Acum avem pregătiri pentru instaurarea unei dualităţi a puterii în stat – Igor Dodon îşi va chema susţinătorii la mitinguri, pe 24 septembrie, iar la aceste mitinguri s-ar putea adopta, potrivit spuselor nepreşedintelui, o rezoluţie de convocare a „Marii Adunări Naţionale”, până la sfârşitul anului, „pentru a pune punct pe tot”, adică pentru a forţa căderea guvernării şi alegeri anticipate. Nu-mi este dragă actuala guvernare, dar ea trebuie să-l oprească pe Dodon, sau va ajunge distrusă de acesta. Şi de Moscova. 

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 13:11

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Timpul.md oferă invitații gratis la Ethno Jazz Festival 2017. Tot ce trebuie să faci e să intri pe pagina de facebook a TIMPULui și să urmezi pașii indicați în descrierea imaginii.

Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 09:16

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

Bugetul Armatei Naţionale de-a lungul timpului a fost modest, situându-se între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11000 unităţi de personal, inclusiv şi cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul