Actualitate

Guvernul a aprobat pachetul de hotărâri necesar pentru implementarea Serviciului 112

Acum două săptămâni, când solicita definitivarea acestor hotărâri de către ministerele de profil, premierul Pavel Filip menţiona că dacă funcţiona acest serviciu cazul de cafeneaua „La soacra” sau „cazul Baştovoi” nu s-ar fi întâmplat.

„Implementarea numărului unic de urgenţă este un semn de creştere a gradului de civilizaţie a ţării”, a apreciat Premierul.

Astfel, prin utilizarea sistemelor informaţionale automatizate şi implicarea simultană a mai multor servicii specializate de urgenţă va fi redus timpul de chestionare a apelului, va spori operativitatea reacţionării calitative la urgenţe, fapt ce va diminua pagubele umane şi materiale în situaţiile de criză. Apelurile vor fi gratuite pentru utilizatori, atât în reţeaua de telefonie fixă, cât şi cea mobilă. În afară de aceasta oamenilor le va fi mai simplu să folosească un singur număr, care este uşor de reţinut şi poate fi apelat în orice situaţie neprevăzută, indiferent de locul în care se află.

Studiul de fezabilitate pentru crearea şi implementarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112 a fost posibil urmare a semnării memorandumului între Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi partenerii din Suedia, Nordic Investment Bank. Totodată, având în vedere reorganizarea serviciilor de urgenţă în baza noului concept, Ministerul Finanţelor consideră necesară evaluarea şi optimizarea serviciilor actuale de urgenţă cu reorientarea mijloacelor financiare către serviciul care se propune а fi creat.

Utilizarea numărului unic european de apelare a serviciilor de urgenţă 112 va permite organizarea adecvată şi eficientă a serviciilor de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, conform cerinţelor Uniunii Europene.

În prezent, acest serviciu este folosit în toate statele membre ale Uniunii Europene.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *