Ultima oră

Guvernul a decis sa cumpere BC Investprivatbank

Guvernul R. Moldova este dispus sa cumpere BC „Investprivatbank” (IPB), prin intermediul Bancii de Economii (BEM), unde statul este actionar majoritar. Intr-un comunicat de presa al executivului se spune ca „in urma efectuarii procedurilor dictate de legislatia in vigoare cu privire la institutiile financiare, toate activele si pasivele „Investprivatbank” vor trece la BEM, ceea ce inseamna ca deponentii bancii careia i s-a retras licenta vor deveni automat deponenti ai BEM, asigurandu-se in acest mod protejarea tuturor drepturilor lor”.

In comunicat se precizeaza ca aceasta decizie a fost luata ieri, in cadrul unei sedinte prezidate de prim-ministrul Zinaida Greceanai cu participarea lui Leonid Talmaci, guvernatorul Bancii Nationale (BNM) si a lui Grigore Gacikevici, presedintele BEM. Deponentii raman, insa, si in continuare dezorientati si disperati. Cateva zeci de persoane s-au adunat si ieri in fata Guvernului intr-un protest pasnic, cerand sa li se intoarca banii adunati din greu timp de mai multi ani. „Am depus la aceasta banca toate economiile mele, am incercat in luna februarie sa-mi iau banii, dar am fost convinsa de angajatii bancii sa prelungesc termenul depozitului si am acceptat. Acum am ramas fara nimic”, ne-a spus Lidia Apostol, o pensionara din Chisinau. Deponentii care s-au adunat de dimineata in fata Guvernului, mai tarziu s-au impartit in grupuri care au mers la sediile BC „Investprivatbank” sa vada daca pot primi un raspuns de la reprezentantii bancii sau de la lichidatorii acesteia. Andrei Belcev, membru al grupului de lichidare, a iesit in fata protestatarilor pentru a le explica care este procedura de lichidare a IPB si care sunt masurile concrete pe care le intreprinde BNM.

Solicitat de TIMPUL, Belcev a mentionat ca la etapa actuala „are loc inventarierea activelor bancii, determinarea datoriilor deponentilor si ale altor creditori si stabilirea listei de creante, insa acest lucru va dura ceva timp”. O persoana de serviciu din cadrul bancii le-a explicat deponentilor care s-au adunat ieri la sediul central al IPB ca pentru returnarea banilor trebuie sa scrie o cerere la filialele bancii la care au depus banii. Lucratorii bancii au explicat ca cererile sunt necesare pentru verificarea datelor. Dupa verificari, persoanele fizice vor trebui sa mai scrie o cerere, pentru a indica ce vor face cu banii restituiti – ii vor ridica sau vor decide sa-i depuna la alta banca.
Tot ieri, printr-un comunicat de presa al BNM, s-a anuntat ca viceguvernatorul BNM, Emma Tabarta, se va intalni zilnic cu deponentii IPB, la sediul BNM, iar consultatii similare, organizate de lichidatori, vor avea loc si in incinta sediului central al fostei banci.

Svetlana Conev,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *