Internațional

Guvernul Greciei NU va coopera cu Banca Centrală Europeană, FMI şi Comisia Europeană

De asemenea, autorităţile de la Atena nu vor cere prelungirea programului de salvare, conform celor declarate de ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, după o întâlnire cu şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

“Această platformă (n.r. – de respingere a programului de salvare) ne-a permis să câştigăm încrederea populaţiei elene. Prima noastră acţiune ca guvern va fi să nu respingem motivele care ne-au făcut să contestăm acest program, prin solicitarea unei prelungiri a acestuia”, a afirmat Varoufakis, conform Reuters.

Varoufakis l-a asigurat pe Dijsselbloem că autorităţile de la Atena intenţionează să aplice reforme pentru a face economia mai competitivă şi pentru a echilibra bugetul. Totodată, acesta a susţinut că nu va accepta o criză care se alimentează singură, o criză a deflaţiei şi a unei datorii publice neviabile.

La rândul său, şeful Eurogroup a cerut noului guvern să respecte termenii actualului acord dintre Grecia şi zona euro, şi a avertizat că este important ca progresele realizate să nu fie date înapoi.

Dijsselbloem a subliniat că sprijinul european depinde de respectarea de către Grecia a obligaţiilor asumate, iar decizia ca elenii să meargă înainte împreună cu zona euro depinde doar de autorităţile de la Atena.

Grecia a obţinut din 2010 susţinere financiară de 240 de miliarde de dolari, acordată de troica creditorilor în schimbul unor măsuri dure de austeritate şi de reformă.

Randamentul obligaţiunilor Greciei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,8 puncte procentuale, la 11,054%, iar indicele Athex Composite a coborât cu 1,6%, în urma informaţiilor.

Guvernul elen a anunţat miercuri că vrea să obţină adoptarea unei legi menite să îmbunătăţească nivelul de trai al grecilor, dar şi sistarea unor privatizări, precum cea a portului Pireu, cel mai mare din ţară şi principalul punct al planului de privatizări cerut de creditorii ţării, a principalul operator public de electricitate DEI, precum şi a privatizărilor legate de infrastructuri şi aeroporturi regionale.

sursa: puterea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *