Actualitate

Guvernul revine la PRACTICILE secrete comuniste ?

„Executivul cheltuieşte în secret bani din Fondul de rezervă”, titra marţi Publika TV, citând un raport al Ministerului Finanţelor, din care rezultă că deciziile de alocare, din Fondul de rezervă al Guvernului, a aproape 18 milioane de lei, în perioada ianuarie-mai 2011, au fost adoptate în secret. Şi asta, în pofida faptului că, venind la putere, guvernarea a promis să administreze finanţele în mod transparent.

„După plecarea comuniştilor de la guvernare, una din primele activităţi pe care le-a făcut Guvernul a fost desecretizarea masivă a multor hotărâri, care vizau utilizarea acestui Fond. Şi atunci, au făcut promisiuni că gestionarea Fondului de rezervă va fi una transparentă”, a declarat pentru acelaşi post TV expertul economic Roman Chirică. În acelaşi timp, el nu a exclus că, prin aplicarea caracterului confidenţial, Guvernul încearcă să ascundă anumite finanţări care, dacă ar fi făcute publice, ar putea provoca nemulţumiri în societate. Ar fi vorba, bunăoară, de opt automobile Wolkswagen Touareg, procurate cu prilejul vizitei la Chişinău a vicepereşedintelui american, Joe Biden, la 11 martie a.c. Conducerea Serviciului Pază şi Protecţie de Stat spune că aceste maşini erau necesare pentru a asigura măsurile de securitate ce se impuneau. „Ţinând cont de partida care a fost procurată, uzina din Germania ne-a făcut un disconut foarte semnificativ”, a declarat pentru Publika TV Igor Bodorin, şeful Serviciului Pază şi Protecţie de Stat, menţionând că fiecare unitate de transport ne-a costat circa 43 de mii de euro” sau peste cinci milioane de lei.

Problema care a încins spiritele constă, totuşi, mai puţin în suma cheltuită şi mai mult în maniera în care s-a făcut aceasta. Marin Gurin, expert „IDIS Viitorul”, spune că, în conformitate cu hotărârea de Guvern cu privire la Fondul de rezervă, autorităţile pot să aloce anumite mijloace financiare din acesta, însă toate acţiunile trebuie să fie transparente. „Autorităţile sunt obligate să prezinte toate datele privind modul de gestionarea a Fondului naţional de rezervă. Sigur, există anumite excepţii prevăzute de Legea cu privire la secretul de stat, dar decizia privind secretizarea informaţiei trebuie să fie motivată”, a subliniat Gurin. El a admis că această finanţare a fost atribuită Serviciului Protecţie şi Pază de Stat pentru vizita vicepreşedintelui american, pentru procurarea anumitor echipamente necesare, dar a precizat: „Aceste date putea fi calificate drept confidenţiale, dar numai dacă Guvernul motivează că într-adevăr ele vizează securitatea naţională a statului”.

Oficial, Fondul de rezervă este destinat achitării, în cazuri întemeiate, a prestaţiilor de asigurări sociale şi acoperirii altor cheltuieli ale sistemului public de asigurări sociale. Pentru anul 2011, în Fondul de rezervă a fost prevăzută suma de 61 mln. de lei, ceea ce înseamnă cu 22,4 mln. mai mult decât volumul fondului executat anul trecut. Menţionăm că un milion de lei din rezerva statului a mai fost alocat drept ajutor umanitar populaţiei din Japonia, care a avut de suferit în urma cutremurului devastator de pe 11 martie 2011. Alte 546 mii lei au fost alocaţi pentru acoperirea cheltuielilor legate de confecţionarea medaliilor comemorative „Participant la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl – 25 ani”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *