Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 14:28
Abonamente

Cultură 23 Decembrie 2015, ora 07:17    Din editia print

Și-a jertfit copilăria ca să devină interpretă

Marime Font

A plecat din sat la o vârstă fragedă ca să-și încerce norocul la un liceu de muzică din Chișinău. De multe ori a vrut să renunțe. Era privită de sus de colegii din oraș. Noaptea plângea, iar dis-de-dimineață mergea în sala de repetiții ca să deslușească notele muzicale.

Vorbesc despre Luciana Spânu, o tânără interpretă de muzică populară de doar 25 de ani, care a reușit să cucerească publicul prin talentul său și nu prin pile sau cunoscuți. Ea demonstrează că este posibil să-ți faci o carieră muzicală, fiind dintr-o familie simplă și având doar multă voință și încrederea că vei reuși.

Luciana Spânu este de baștină din s. Hirova, r-nul Călărași. A învățat la școala din localitate șase clase, până când lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. „La noi în casă mereu s-a cântat. Auz muzical au toți membrii familiei. Tatăl meu cânta la saxofon, iar mama cânta cu vocea la sărbătorile din sat sau chiar și în raion. Eu am prins dragostea de muzică de la ei. Când eram la grădiniță și la școală cântam la toate concertele. De mică cântam la nunți alături de tata. Câștigam câte 100 de lei și credeam că am o avere. Au fost nopți când am înghețat de frig. De multe ori stăteam în remorcile de la tractor. Erau niște condiții dificile, dar de atunci am înțeles că-mi place să fiu în centrul atenției… să cânt”, cu aceste cuvinte și-a început povestea interlocutoarea mea.

„Eram considerați de sortul doi”


La un moment dat, pe când Luciana avea 12 ani, cineva le-a propus părinților ei s-o ducă la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, din Chișinău. Aceasta a fost o provocare atât pentru părinți, cât și pentru copila lor. „Eram așa entuziasmată, strigam de bucurie: vreau să mă duc la muzică, vreau! Eram foarte dornică și îndrăzneață ca să încerc ceva nou. Într-un final, am luat decizia că o să plec în Capitală”, își amintește tânăra interpretă.Primele săptămâni la liceu i s-au părut un coșmar. S-a pomenit într-un cămin, cu alte câteva sute de copii, mulți dintre ei tot la fel de speriați. Având o legătură foarte strânsă cu părinții, copila a suferit cel mai mult de dorul lor. A nimerit într-o lume total necunoscută, unde i se puneau în față cărți cu note muzicale, de care habar nu avea și pe care abia urma să le descopere. Într-o vară, fetița a făcut patru clase muzicale și a reușit să se apropie de semenii săi din clasa a șasea, care deja aveau puse bazele. „Am făcut foarte multe ore de solfegiu, dirijare, că deja și mama mea știa unele note muzicale. Am muncit mult ca să-i ajung din urmă pe ceilalți, pentru că-mi era rușine să nu pot face față. Mai era și diferența dintre cei din oraș și care am venit de la sat. Mereu simțeam o presiune. Noi, cei din sat, eram considerați de sortul doi”, mărturisește Luciana.

De multe ori ea s-a gândit să renunțe, dar o speria gândul că trebuie să revină acolo, unde nu erau multe perspective. Totodată au încurajat-o și părinții. Chiar și așa, la început plângea aproape zilnic „în cor” cu celelalte colege de cameră. Însă, a doua zi dimineața, la ora cinci, ea era deja în sala de ocupație. Gândul că ar putea să revină în sat o speria cel mai mult și… a ales să muncească.

„Am îndrăgit flautul”


De la bun început, i s-a dat în mână un instrument muzical pe care trebuia să-l ghideze și să-l dirijeze. Când a susținut examenul de intrare, profesorii s-au uitat la degetele ei și la statură și au stabilit că va cânta la flaut. „Habar nu aveam ce-i cu acest instrument! Ca să dai un sunet plăcut cu el trebuie să ai forță, iar eu pe atunci n-o prea aveam. Am avut un profesor extraordinar care mi-a dezvoltat abilitățile necesare și, la un moment dat, am realizat c-am îndrăgit flautul”, recunoaște moldoveanca.

Încă de pe băncile liceului, Luciana Spânu a înțeles că vrea să cânte cu vocea, însă nu era nimeni care să ofere lecții de canto. Oricum ea nu a renunțat la această idee și atunci când a absolvit 12 clase, a ales să meargă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Acolo a dat examenele de intrare și a fost acceptată doar în bază de contract. Nemulțumită de acest lucru, proaspăta absolventă și-a luat actele imediat. „Logica a fost simplă. M-am gândit că dacă eu am finalizat un liceu de profil, nu e normal să achit contract de rând cu cineva care nu are idee ce înseamnă notele de pe portativ. Părinții deja vroiau să-mi achite contractul, dar nu m-au putut convinge să rămân”, povestește ea dezamăgită.

Timp de un an după aceasta, tânăra s-a gândit dacă ar trebui să meargă în Italia, unde deja muncea mama ei sau trebuie să rămână aici și să-și găsească o altă activitate care să-i placă. Totul s-a schimbat în anul 2012, atunci când a participat la o preselecție. Acolo l-a întâlnit pe producătorul muzical Oleg Volontir, cu care au început o colaborare frumoasă, care durează și în prezent. „El m-a întrebat ce vreau să fac. Eu i-am zis că mi-aș dori o carieră în acest domeniu, însă cel mai mult contează s-o încep frumos și corect. Acum, în amalgamul acesta de tot felul de interpreți și de influențe, este foarte ușor să te rătăcești. Drept rezultat, el s-a oferit să-mi fie sprijin. Împreună am decis că o să cânt muzică populară”, susține interpreta.

Cei doi au pus pe roate proiectul „Luciana Spânu”. Au urmat sute de repetiții, ore de canto și foarte multe concerte. Obiectivul era înregistrarea unui CD.


Luciana Spânu alături de producătorul muzical Oleg Volontir

Pe scena Filarmonicii Naționale

Prin urmare, pe data de 27 aprilie 2015, tânăra interpretă a organizat la Filarmonica Națională un concert cu genericul „Pe drumul care merg eu”, unde a interpretat piesele incluse pe primul său disc. „A fost un spectacol cu muzică pur folclorică. A fost un succes! A fost apogeul carierei mele”, mărturisește cu mândrie interlocutoarea. Totuși „în culisele acestei reușite”, au fost multe dificultăți. Cu doar câteva zile înainte de eveniment, Luciana a aflat că s-au vândut doar câteva bilete pentru concertul său. Totuși, rudele, prietenii, familia au ajutat-o să realizeze biletele în timp util, iar în ziua evenimentului, sala a fost practic plină, iar publicul a fost foarte receptiv la melodiile care răsunau de pe scenă.

„N-am făcut acest spectacol ca să avem câștig bănesc. L-am organizat pentru a promova muzica, numele meu și proiectul în general. Printre spectatori au fost maeștrii Vasile Iovu și Petre Neamțu, iar asta a însemnat pentru mine o apreciere importantă din partea lor. După concert au urmat invitații la televiziuni și la multe alte evenimente”, mărturisește cu bucurie tânăra.


Luciana pe scena Filarmonicii Naționale, 27 aprilie 2015

Acum, când deja evoluează pe cele mai importante scene din țară și de peste hotare, Luciana recunoaște că a fost nevoită să jertfească o parte din copilăria sa pentru a obține recunoștința publicului, dar nu regretă nimic. Cei mai mândri sunt părinții ei, cei care nu au lăsat-o să renunțe atunci când i-a fost cel mai greu. Se mândrește cu ea și producătorul muzical Oleg Volontir. Acum „echipa” planifică să înregistreze un alt CD, cu piese deja mai comerciale, pe care le solicită publicul.

Luciana încă mai cântă pe la nunți și alte evenimente de acest gen. Ea spune că nu-i este rușine pentru că-și câștigă banii prin muncă sinceră și face ceea ce-i place. La concertele cu tentă politică preferă să nu se implice, pentru că, zice ea: „Contează mai mult demnitatea decât banul.”

De-a lungul carierei sale Luciana Spânu a participat la diferite concursuri naționale și internaționale unde s-a ales cu numeroase premii. Cel mai mare succes al său, tânăra interpretă în consideră locul I la Festivalul „Satule Mândră Grădină”, organizat în Bucecea, România.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 11:45

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

 Trei minori au fost reținuți de poliție după ce ar fi furat o mașină de la niște locuitori ai orașului Chișinău.

Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 11:06

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

Un cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs, luni, în zona seismică Vrancea, anunță INFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 09:03

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

Prognoza meteo pentru astăzi ested e cer variabil, noaptea şi dimineaţă izolat va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va fi normală. În cursul nopţii, în nord se aşteaptă 8 grade, iar ziua vor fi 22 de grade.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 25 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Să i-o spui lui mutu

Eu sincer nu aș vrea ca să mai fim prostiți o dată de cel care acum ni se prezintă drept „al nostru Vlad Filat”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md