Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

Cultură 23 Decembrie 2015, ora 07:17    Din editia print

Și-a jertfit copilăria ca să devină interpretă

Marime Font

A plecat din sat la o vârstă fragedă ca să-și încerce norocul la un liceu de muzică din Chișinău. De multe ori a vrut să renunțe. Era privită de sus de colegii din oraș. Noaptea plângea, iar dis-de-dimineață mergea în sala de repetiții ca să deslușească notele muzicale.

Vorbesc despre Luciana Spânu, o tânără interpretă de muzică populară de doar 25 de ani, care a reușit să cucerească publicul prin talentul său și nu prin pile sau cunoscuți. Ea demonstrează că este posibil să-ți faci o carieră muzicală, fiind dintr-o familie simplă și având doar multă voință și încrederea că vei reuși.

Luciana Spânu este de baștină din s. Hirova, r-nul Călărași. A învățat la școala din localitate șase clase, până când lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. „La noi în casă mereu s-a cântat. Auz muzical au toți membrii familiei. Tatăl meu cânta la saxofon, iar mama cânta cu vocea la sărbătorile din sat sau chiar și în raion. Eu am prins dragostea de muzică de la ei. Când eram la grădiniță și la școală cântam la toate concertele. De mică cântam la nunți alături de tata. Câștigam câte 100 de lei și credeam că am o avere. Au fost nopți când am înghețat de frig. De multe ori stăteam în remorcile de la tractor. Erau niște condiții dificile, dar de atunci am înțeles că-mi place să fiu în centrul atenției… să cânt”, cu aceste cuvinte și-a început povestea interlocutoarea mea.

„Eram considerați de sortul doi”


La un moment dat, pe când Luciana avea 12 ani, cineva le-a propus părinților ei s-o ducă la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, din Chișinău. Aceasta a fost o provocare atât pentru părinți, cât și pentru copila lor. „Eram așa entuziasmată, strigam de bucurie: vreau să mă duc la muzică, vreau! Eram foarte dornică și îndrăzneață ca să încerc ceva nou. Într-un final, am luat decizia că o să plec în Capitală”, își amintește tânăra interpretă.Primele săptămâni la liceu i s-au părut un coșmar. S-a pomenit într-un cămin, cu alte câteva sute de copii, mulți dintre ei tot la fel de speriați. Având o legătură foarte strânsă cu părinții, copila a suferit cel mai mult de dorul lor. A nimerit într-o lume total necunoscută, unde i se puneau în față cărți cu note muzicale, de care habar nu avea și pe care abia urma să le descopere. Într-o vară, fetița a făcut patru clase muzicale și a reușit să se apropie de semenii săi din clasa a șasea, care deja aveau puse bazele. „Am făcut foarte multe ore de solfegiu, dirijare, că deja și mama mea știa unele note muzicale. Am muncit mult ca să-i ajung din urmă pe ceilalți, pentru că-mi era rușine să nu pot face față. Mai era și diferența dintre cei din oraș și care am venit de la sat. Mereu simțeam o presiune. Noi, cei din sat, eram considerați de sortul doi”, mărturisește Luciana.

De multe ori ea s-a gândit să renunțe, dar o speria gândul că trebuie să revină acolo, unde nu erau multe perspective. Totodată au încurajat-o și părinții. Chiar și așa, la început plângea aproape zilnic „în cor” cu celelalte colege de cameră. Însă, a doua zi dimineața, la ora cinci, ea era deja în sala de ocupație. Gândul că ar putea să revină în sat o speria cel mai mult și… a ales să muncească.

„Am îndrăgit flautul”


De la bun început, i s-a dat în mână un instrument muzical pe care trebuia să-l ghideze și să-l dirijeze. Când a susținut examenul de intrare, profesorii s-au uitat la degetele ei și la statură și au stabilit că va cânta la flaut. „Habar nu aveam ce-i cu acest instrument! Ca să dai un sunet plăcut cu el trebuie să ai forță, iar eu pe atunci n-o prea aveam. Am avut un profesor extraordinar care mi-a dezvoltat abilitățile necesare și, la un moment dat, am realizat c-am îndrăgit flautul”, recunoaște moldoveanca.

Încă de pe băncile liceului, Luciana Spânu a înțeles că vrea să cânte cu vocea, însă nu era nimeni care să ofere lecții de canto. Oricum ea nu a renunțat la această idee și atunci când a absolvit 12 clase, a ales să meargă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Acolo a dat examenele de intrare și a fost acceptată doar în bază de contract. Nemulțumită de acest lucru, proaspăta absolventă și-a luat actele imediat. „Logica a fost simplă. M-am gândit că dacă eu am finalizat un liceu de profil, nu e normal să achit contract de rând cu cineva care nu are idee ce înseamnă notele de pe portativ. Părinții deja vroiau să-mi achite contractul, dar nu m-au putut convinge să rămân”, povestește ea dezamăgită.

Timp de un an după aceasta, tânăra s-a gândit dacă ar trebui să meargă în Italia, unde deja muncea mama ei sau trebuie să rămână aici și să-și găsească o altă activitate care să-i placă. Totul s-a schimbat în anul 2012, atunci când a participat la o preselecție. Acolo l-a întâlnit pe producătorul muzical Oleg Volontir, cu care au început o colaborare frumoasă, care durează și în prezent. „El m-a întrebat ce vreau să fac. Eu i-am zis că mi-aș dori o carieră în acest domeniu, însă cel mai mult contează s-o încep frumos și corect. Acum, în amalgamul acesta de tot felul de interpreți și de influențe, este foarte ușor să te rătăcești. Drept rezultat, el s-a oferit să-mi fie sprijin. Împreună am decis că o să cânt muzică populară”, susține interpreta.

Cei doi au pus pe roate proiectul „Luciana Spânu”. Au urmat sute de repetiții, ore de canto și foarte multe concerte. Obiectivul era înregistrarea unui CD.


Luciana Spânu alături de producătorul muzical Oleg Volontir

Pe scena Filarmonicii Naționale

Prin urmare, pe data de 27 aprilie 2015, tânăra interpretă a organizat la Filarmonica Națională un concert cu genericul „Pe drumul care merg eu”, unde a interpretat piesele incluse pe primul său disc. „A fost un spectacol cu muzică pur folclorică. A fost un succes! A fost apogeul carierei mele”, mărturisește cu mândrie interlocutoarea. Totuși „în culisele acestei reușite”, au fost multe dificultăți. Cu doar câteva zile înainte de eveniment, Luciana a aflat că s-au vândut doar câteva bilete pentru concertul său. Totuși, rudele, prietenii, familia au ajutat-o să realizeze biletele în timp util, iar în ziua evenimentului, sala a fost practic plină, iar publicul a fost foarte receptiv la melodiile care răsunau de pe scenă.

„N-am făcut acest spectacol ca să avem câștig bănesc. L-am organizat pentru a promova muzica, numele meu și proiectul în general. Printre spectatori au fost maeștrii Vasile Iovu și Petre Neamțu, iar asta a însemnat pentru mine o apreciere importantă din partea lor. După concert au urmat invitații la televiziuni și la multe alte evenimente”, mărturisește cu bucurie tânăra.


Luciana pe scena Filarmonicii Naționale, 27 aprilie 2015

Acum, când deja evoluează pe cele mai importante scene din țară și de peste hotare, Luciana recunoaște că a fost nevoită să jertfească o parte din copilăria sa pentru a obține recunoștința publicului, dar nu regretă nimic. Cei mai mândri sunt părinții ei, cei care nu au lăsat-o să renunțe atunci când i-a fost cel mai greu. Se mândrește cu ea și producătorul muzical Oleg Volontir. Acum „echipa” planifică să înregistreze un alt CD, cu piese deja mai comerciale, pe care le solicită publicul.

Luciana încă mai cântă pe la nunți și alte evenimente de acest gen. Ea spune că nu-i este rușine pentru că-și câștigă banii prin muncă sinceră și face ceea ce-i place. La concertele cu tentă politică preferă să nu se implice, pentru că, zice ea: „Contează mai mult demnitatea decât banul.”

De-a lungul carierei sale Luciana Spânu a participat la diferite concursuri naționale și internaționale unde s-a ales cu numeroase premii. Cel mai mare succes al său, tânăra interpretă în consideră locul I la Festivalul „Satule Mândră Grădină”, organizat în Bucecea, România.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul