Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Februarie 2017, ora 07:24    Din editia print

Marime Font

Iarna dezbinării noastre

Filosoful Mihail Șora a postat pe Facebook o imagine cu textul IARNA REZISTENȚEI NOASTRE, scris pe zăpadă, în balconul apartamentului său. Venerabilul maestru, care a atins recent vârsta de 100 de ani, a vizat prin acest text protestele care au loc în România în această lună și care au atins dimensiuni impresionante.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Protestele de la București și din toată România au impresionat prin amploarea și subiectul lor întreaga lume. Să vezi 300 mii de oameni strânși la un loc nu pentru bani, ci pentru principii este, într-adevăr, demn de admirat. Mulți s-au temut că aceste proteste, ca și multe altele, vor naște instabilitate și vor crea dezbinare și neliniște în societate. Tema chiar a fost speculată politic. Directorul general al BRD Societe Generale, francezul Francois Bloch, a spus despre proteste: „Ceea ce vedem astăzi este un exerciţiu democratic, nu are nimic de-a face cu instabilitatea politică”.

În schimb, pe lângă civismul demonstrat de români, două tabere se luptă pentru putere la București. Este normal, natural chiar, în orice stat democratic, iar argumentele folosite de tabere, de la atacul multinaționalelor până la distrugerea statului de drept, sunt folosite propagandistic, pentru a impresiona. Nicio persoană nu este iertată și nicio instituție nu e lăsată în afara marii bătălii. Un apel semnat de 84 de academicieni este răstălmăcit de presa de opoziție care titrează, înveninată și lipsită de echidistanța pe care o clamează:
Academia Română preia propaganda PSD: În pline proteste anticorupție, face apel la cetățeni să lupte pentru integritatea teritorială a RomânieiApelul mai este desființat, fiind catalogat drept naționalist.
Stând drept și analizând, vedem că numele unora dintre academicienii care au lansat apelul, precum Ioan-Aurel Pop, sunt departe de orice afiliere politică. Ei, la război ca la război, există victime colaterale, par a spune unii.

Pe celălalt mal al Prutului, tot pentru putere se luptă și politicienii proromâni. Anatol Șalaru a anunțat numele partidului pe care îl va înființa: Partidul Unității Naționale. Deci avem și PUN în galeria cu PL, PNL, Dreapta, PLR ,BUN, SȚ2 etc., etc., etc.
Ce nu am văzut sunt două lucruri:
- dorința de unificare a forțelor
- UNIREA pe primul plan, dincolo de românism și imposibila integrare europeană.
Dacă aceste lucruri se vor regăsi în prioritățile PUN, atunci vom mai tăia din entitățile unioniste din Republica Moldova, că au crescut cam lungi. Dacă nu, ne așteaptă după iarna asta o altă iarnă, mult mai lungă.

Să ne cinstim eroii, să fim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată şi prosperă, o ţară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească. Aşa să ne judece viitorul!

Așa își încheie cei 84 de academicieni apelul la identitate, suveranitate și unitate națională. Poate va veni vremea ca să punem Patria mai înainte de toate. Până atunci, nu ne rămâne decât să privim inapți la giumbușlucurile bufonului Dodon.

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul