Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Februarie 2017, ora 07:24    Din editia print

Marime Font

Iarna dezbinării noastre

Filosoful Mihail Șora a postat pe Facebook o imagine cu textul IARNA REZISTENȚEI NOASTRE, scris pe zăpadă, în balconul apartamentului său. Venerabilul maestru, care a atins recent vârsta de 100 de ani, a vizat prin acest text protestele care au loc în România în această lună și care au atins dimensiuni impresionante.

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Protestele de la București și din toată România au impresionat prin amploarea și subiectul lor întreaga lume. Să vezi 300 mii de oameni strânși la un loc nu pentru bani, ci pentru principii este, într-adevăr, demn de admirat. Mulți s-au temut că aceste proteste, ca și multe altele, vor naște instabilitate și vor crea dezbinare și neliniște în societate. Tema chiar a fost speculată politic. Directorul general al BRD Societe Generale, francezul Francois Bloch, a spus despre proteste: „Ceea ce vedem astăzi este un exerciţiu democratic, nu are nimic de-a face cu instabilitatea politică”.

În schimb, pe lângă civismul demonstrat de români, două tabere se luptă pentru putere la București. Este normal, natural chiar, în orice stat democratic, iar argumentele folosite de tabere, de la atacul multinaționalelor până la distrugerea statului de drept, sunt folosite propagandistic, pentru a impresiona. Nicio persoană nu este iertată și nicio instituție nu e lăsată în afara marii bătălii. Un apel semnat de 84 de academicieni este răstălmăcit de presa de opoziție care titrează, înveninată și lipsită de echidistanța pe care o clamează:
Academia Română preia propaganda PSD: În pline proteste anticorupție, face apel la cetățeni să lupte pentru integritatea teritorială a RomânieiApelul mai este desființat, fiind catalogat drept naționalist.
Stând drept și analizând, vedem că numele unora dintre academicienii care au lansat apelul, precum Ioan-Aurel Pop, sunt departe de orice afiliere politică. Ei, la război ca la război, există victime colaterale, par a spune unii.

Pe celălalt mal al Prutului, tot pentru putere se luptă și politicienii proromâni. Anatol Șalaru a anunțat numele partidului pe care îl va înființa: Partidul Unității Naționale. Deci avem și PUN în galeria cu PL, PNL, Dreapta, PLR ,BUN, SȚ2 etc., etc., etc.
Ce nu am văzut sunt două lucruri:
- dorința de unificare a forțelor
- UNIREA pe primul plan, dincolo de românism și imposibila integrare europeană.
Dacă aceste lucruri se vor regăsi în prioritățile PUN, atunci vom mai tăia din entitățile unioniste din Republica Moldova, că au crescut cam lungi. Dacă nu, ne așteaptă după iarna asta o altă iarnă, mult mai lungă.

Să ne cinstim eroii, să fim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată şi prosperă, o ţară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească. Aşa să ne judece viitorul!

Așa își încheie cei 84 de academicieni apelul la identitate, suveranitate și unitate națională. Poate va veni vremea ca să punem Patria mai înainte de toate. Până atunci, nu ne rămâne decât să privim inapți la giumbușlucurile bufonului Dodon.

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md