Astăzi 18 Octombrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:35
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 12:58

Iată ce îi trebuie copilului pentru a se dezvolta şi a crește fericit

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Copiii cresc, învață şi se dezvoltă nu pentru că îi tragem de urechi, ci pentru că sunt copii. Acest lucru e incorporat în ei. Pentru ca copilul să vrea să cunoască totul nu ai nevoie de tehnici speciale. Copilul doar trebuie să nu aibă frică şi să-i fie interesant.

 Fără frică – e atunci când părinții sunt bine. Când aceștia iubesc, sunt alături de el şi copilul pentru ei întotdeauna e bun. Dacă copilul e singur, respins, dacă se teme de furia şi frustrarea părinților – atunci nu se poate dezvolta. Toate forțele psihice se consumă pentru a face faţă anxietății. Cum spun psihologii: Efectul frânează intelectul. Sistemul limbic se răzvrătește și nu-i permite creierului superior (cortical) să funcționeze. Atunci ce fel de activitate cognitivă poate fi.

Iar dacă copilul e liniștit pentru relația sa cu părinții, el se întoarce cu spatele la ei, cu faţa la lume şi merge s-o exploreze.Dacă copilul trăiește într-un mediu bogat spiritual şi mintal, un mediu interesant, intrigant, dacă însuși părinților le este interesant totul, dacă au prieteni inteligenți și interesanți cu care comunică în prezența copiilor, dacă au un job iubit despre care vorbesc acasă cu copiii, atunci nu au necesitatea să dezvolte ceva forțat în copil. Necesitatea firească de a învăța îşi va face treaba.

Singurul lucru pe care este foarte important să-l urmărești – ca copilului să nu-i fie frică în relația cu tine și cu lumea în general. Activitatea cognitivă nu tolerează stresul puternic şi îndelungat. În cazul în care copilului îi este rău, se teme, e singur atunci nu va fi interesat de cunoștințe noi.

Îmi place foarte mult textul lui Gordon Neufeld: “Dezvoltarea are loc în punctul de liniște” Așa este. Şi nu doar la copii, ci și la adulți. Aşa suntem noi oamenii construiți: de îndată ce nevoile de bază ne sunt satisfăcute, imediat ce suntem calmi şi ne este bine, suntem nerăbdători să aflăm sau să facem ceva nou.

Pentru ca un copil să se dezvolte bine şi ca activitatea sa cognitivă să înflorească, e nevoie doar de dragostea părinților, o atmosferă bună în casă, securitate, încredere.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md