Economie

Importurile de gaze ruseşti au atins minimul istoric

Şi factura României a scăzut, de la 2,5-3 miliarde de dolari. în 2006 şi 2007, la jumătate de miliard de dolari, anul trecut.

Companiile româneşti au importat, anul trecut, circa 1 miliard de metri cubi de gaze, aproximativ 7,5% din consumul total al României, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. Ca pondere în total consum, dar şi ca volume, 2014 reprezintă anul cu cele mai mici importuri ale României.
Consumul de gaze al României a atins, anul trecut, circa 12 miliarde de metri cubi, producţia locală fiind de circa 11 miliarde de metri cubi. La un preţ mediu anual de 450 de dolari pe mia de metri cubi, factura importurilor ar fi de 450 de milioane de dolari.

În perioada de dinainte de criză, importurile de gaze din Rusia ajungeau la 6 miliarde de metri cubi, la un consum anual de 18 miliarde de metri cubi. Principalul motiv al scăderii consumului şi al importurilor a fost ajustarea sectorului industrial, cu precădere chimia şi petrochimia, cel mai mare consumator de gaze din România, înaintea populaţiei. Spre exemplu, grupul InterAgro, proprietarul a şase fabrici de îngrăşăminte, care, înainte de criză, consuma 3 miliarde de metri cubi de gaze anual, acum consumă circa 1,7 miliarde de metri cubi anual, pentru că trei fabrici sunt închise.

Preţul gazului pentru consumatorii casnici este reglementat, liberalizarea pieţei urmând a se face în 2021. Coşul de gaze conţine 98% gaz din intern şi 2% importuri. Preţul este fixat la 53,8 lei/MWh.

Piaţa consumatorilor industriali este liberalizată în întregime. Firmele îşi cumpără gazele din piaţă. Producţia locală este acoperită cu preponderenţă din două surse: Petrom şi Romgaz.

sursa: economica.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *