Actualitate

În anul 2017, agricultorii au beneficiat din partea statului de 900 mln lei

Rezultatele subvenționării pentru anul curent au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În debutul conferinței, secretarul general de stat al ministerului, Iurie Ușurelu, a menționat că în anul curent subvențiile oferite pentru agricultori au sporit cu circa 20%.

„În temeiul Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul curent au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 mln. lei, cu 200 mln lei mai mult decât anul trecut. Din suma totală, 520 mln au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului curent, aferente măsurilor de sprijin, iar o sumă de 340 mln. lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut. Totodată, din suma totală pentru anul curent a fost achitată contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, a menționat Ușurelu.

La rândul său, Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a vorbit despre modul de repartizare și noile reguli de acordare a subvențiilor, bazate pe atingerea unor indicatori de performanțe. De asemenea, directorul a precizat că în perioada 1 iulie – 31 octombrie, agricultorii au avut posibilitatea de a depune cereri de sprijin financiar pentru anul 2017.

„În cadrul AIPA au fost depusecirca 7.800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce au depășit 800 mln. lei. Până la sfârșitul anului vom reuși să oferim finanțare pentru 5.000 de cereri, iar circa 2.700 de cereri, în valoare de pînă la 240 mln. lei vor fi finațate din Fond, anul viitor”, a precizat directorul AIPA.

Totodată, oficialii au nominalizat principalele succese obținute grație subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, a fost posibilă atragerea investițiilor în sector de peste 4,3 mlrd. lei, fiind create circa 3.900 locuri de muncă, a crescut numărul de producători mici și mijlocii beneficiari de subvenții, iar 40% din solicitanți sunt femei, care au solicitat suport pentru investițiile realizate în plantații, sere, ferme zootehnice, infrastructura post-recoltare. De asemenea, agricultorii au solicitat sprijin financiar pentru tehnică și utilajele agricole, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierea de albini. agricultura ecologică, etc.

Potrivit informațiilor oferite de AIPA, în anul curent numărul dosarelor respinse a fost micșorat de 2 ori, comparativ cu anul 2016, dat fiind faptul că a sporit calitatea actelor aferente procesului de obținere a subvențiilor, or fermierii sunt mai responsabili.
Autor: HotNews  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *