Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 01:41
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Martie 2017, ora 09:56    Din editia print

Marime Font

În centrul universului

În centrul universului fiecare dintre noi se așază pe sine, chiar și atunci când se declară creștin practicant. Da, spunem că centrul vieții e Hristos, dar actele noastre arată exact contrariul.

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Am ajuns chiar să ne considerăm buni creștini după mărimea ego-ului. „Atât de des merg la biserică, atâtea acatiste citesc, atâtea metanii bat, toate posturile le țin”. Iar porunca iubirii pe care Însuși Hristos ne-a lăsat-o se pierde prin lipsa de acțiune.
Spunem că un bețiv e păcătos. Dar stăm cu ușile încuiate și dacă nu primim un telefon de la vreun prieten, nici nu ne deranjăm să vedem cine sună la ușă. Nu ne interesează pentru că nu așteptăm oaspeți.

N-am intrat niciodată într-un spital să cercetăm bolnavii necunoscuți, nu știm cum arată o pușcărie, nu am făcut curățenie vreunui bătrân, n-am dat cuiva o farfurie de supă caldă, dar noi suntem mari creștini: nu bem, nu fumăm, mergem la biserică și ținem posturile! Oare nu uităm nimic?
Lustruirea propriilor virtuți, strădania deosebită pentru persoana noastră ne împinge în ceea ce Sfinții Părinți filocalici numeau „ispitele de dreapta”. Mult mai greu de observat decât păcatele obișnuite, ispitele de dreapta se nășteau tocmai din practicarea virtuții fără suficientă dragoste. Lipsa dragostei transformă virtutea în motiv de mândrie și slavă deșartă.Dacă mai luăm în calcul și particularitățile geo-sociale ne buimăcim cu totul. Cei mai mulți monahi nu mănâncă niciodată carne, anumite biserici condamnă orice degustare de alcool (fie și un simplu pahar de vin), doar anumite comunități creștine consideră fumatul un păcat, unii consideră laptele praf de post, alții nu, foarte mulți condamnă substitutele de carne din posturi.

Și unde ajungem? Ce facem? Poate un tabel, poate vechile îndreptare de spovedanie. Ce fac și ce nu fac EU pentru mântuirea MEA, în propria MEA cameră. Tabel cu numărul de metanii, acatistele, paginile lecturate. E bine așa?
E bine pentru un om care vrea să se întărească în credință. E un antrenament pentru atleții lui Hristos. Dar lucrarea nu e aceasta. E doar antrenament. Mușchi, dacă vreți. Lucrarea începe abia de aici: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine" (Matei 25; 34-36).

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md