Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:21
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Martie 2017, ora 09:56    Din editia print

Marime Font

În centrul universului

În centrul universului fiecare dintre noi se așază pe sine, chiar și atunci când se declară creștin practicant. Da, spunem că centrul vieții e Hristos, dar actele noastre arată exact contrariul.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Am ajuns chiar să ne considerăm buni creștini după mărimea ego-ului. „Atât de des merg la biserică, atâtea acatiste citesc, atâtea metanii bat, toate posturile le țin”. Iar porunca iubirii pe care Însuși Hristos ne-a lăsat-o se pierde prin lipsa de acțiune.
Spunem că un bețiv e păcătos. Dar stăm cu ușile încuiate și dacă nu primim un telefon de la vreun prieten, nici nu ne deranjăm să vedem cine sună la ușă. Nu ne interesează pentru că nu așteptăm oaspeți.

N-am intrat niciodată într-un spital să cercetăm bolnavii necunoscuți, nu știm cum arată o pușcărie, nu am făcut curățenie vreunui bătrân, n-am dat cuiva o farfurie de supă caldă, dar noi suntem mari creștini: nu bem, nu fumăm, mergem la biserică și ținem posturile! Oare nu uităm nimic?
Lustruirea propriilor virtuți, strădania deosebită pentru persoana noastră ne împinge în ceea ce Sfinții Părinți filocalici numeau „ispitele de dreapta”. Mult mai greu de observat decât păcatele obișnuite, ispitele de dreapta se nășteau tocmai din practicarea virtuții fără suficientă dragoste. Lipsa dragostei transformă virtutea în motiv de mândrie și slavă deșartă.Dacă mai luăm în calcul și particularitățile geo-sociale ne buimăcim cu totul. Cei mai mulți monahi nu mănâncă niciodată carne, anumite biserici condamnă orice degustare de alcool (fie și un simplu pahar de vin), doar anumite comunități creștine consideră fumatul un păcat, unii consideră laptele praf de post, alții nu, foarte mulți condamnă substitutele de carne din posturi.

Și unde ajungem? Ce facem? Poate un tabel, poate vechile îndreptare de spovedanie. Ce fac și ce nu fac EU pentru mântuirea MEA, în propria MEA cameră. Tabel cu numărul de metanii, acatistele, paginile lecturate. E bine așa?
E bine pentru un om care vrea să se întărească în credință. E un antrenament pentru atleții lui Hristos. Dar lucrarea nu e aceasta. E doar antrenament. Mușchi, dacă vreți. Lucrarea începe abia de aici: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine" (Matei 25; 34-36).

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md