Carte

In memoriam Nicolae Vieru. Un prozator în centrul lumii

Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria scriitorului Victor Dumbrăveanu, care s-a stins subit din viaţă duminică.
Diriguitoarea salonului, profesoara Alexandra Tănase, şefa Catedrei limba şi literatura română de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, a făcut o trecere în revistă a creaţiei scriitorului, referindu-se la romanele sale „Omul din oglindă”, „Inele de iarbă” şi la nuvelistica sa.

Prezent la eveniment, scriitorul Leo Butnaru, un bun prieten al lui Nicolae Vieru, a amintit că el era pasionat de muzica clasică, şah, de filosofie şi de marii prozatori. „Nicolae Vieru era rupt de provincialism. Era în centrul lumii. A fost unul dintre scriitorii care a reînnoit discursul prozei. Era un om introvertit”, a amintit Leo Butnaru.

Elevele Ana Gabor, Irina Ţurcanu, Mihaela Petrici, Margareta Ganciuc, Alexandra Costache, Olga Şimon ş.a. au citit fragmente din proza lui Nicolae Vieru şi s-au pronunţat pe marginea creaţiei lui. Au mai luat cuvântul directoarea bibliotecii, Parascovia Onciu, ziarista Raisa Rogac ş.a.
Nicolae Vieru s-a născut la 4 noiembrie 1947 în satul Bezeni, raionul Floreşti. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova şi la Cursurile superioare de literatură de la Institutul „M. Gorki” din Moscova. Debutează editorial cu volumul de nuvele „Vânt şi lumină” în 1974, urmat de volumele „Maria”, „Inele de iarbă”, „Întoarcerea cailor”, „Râul şi frunza”, „Noli me tangere”, „Târziu şi rece” ş.a.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *