Externe

În Polonia urmează să fie demolate 500 de monumente sovietice

Este vorba despre mai mult de 500 de monumente ale „recunoștinței polonezilor faţă de soviete”. Majoritatea acestora au fost ridicate de Armata Roșie, nefiind rezultatul acțiunii spontane a polonezilor.

Există, de asemenea, o serie de cimitire în care se află rămășițele soldaților sovietici căzuți, acestea nu vor fi atinse, spune ediția poloneză.

Planurile Institutului Memoriei Naţionale se refera doar la monumentele aflate în locuri publice. Mai mult decât atât, guvernul polonez va continua să aibă grijă de cimitirele unde se află soldații Armatei Roșii, spune portalul.

Şi deşi actiunea demolarii monumentelor Armatei Roșii nu este îndreptata împotriva Rusiei sau a rușilor, în ultimii ani mai ales, doar menţiunea unei posibile demolari declansa reactii fulger din partea Kremlinului, amintește Onet.

Un caz ilustrativ este cel al monumentului din Pieniężno. Timp de mulți ani, nimeni (autoritatile ruse – n.r.) nu era interesat de faptul ca in localitate exista monumentul generalului Ivan Cherniahovski. „Situația a devenit exploziva când autoritatile din Pieniężno au luat decizia de a-l demola” – subliniază portalul.

Imediat ambasadorul polonez a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Totodata, o serie de manifestări au fost organizate ad-hoc la monumentul cu pricina, deja parțial împrejmuit și demolat. Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev a numit chiar demolarea monumentului o „blasfemie care provoacă resentimente profunde”.

„Noi înțelegem că Rusia va protesta,” – a declarat Kaminski. „Serviciul diplomatic al Kremlinului reacționează foarte dur de fiecare dată când în Polonia este vorba despre eliminarea monumentelor dedicate armatei sovietice. Dar noi trebuie să rezolvăm aceasta situatie, pentru a nu mai oferi Kremlinului combustibil pentru ridicarea la nesfarsit a acestei probleme „, – a adăugat el.

Kaminski explică faptul că Occidentul are o versiune simplificată a istoriei, în care sovieticii sunt singurii aliați și uita despre cooperarea URSS cu Germania în primii doi ani ai războiului.

„Acești oameni (occidentalii – nr) cred că polonezii înșiși au ridicat aceste monumente, dar adevărul este că ele simbolizează dictatura comunista instalata în țara noastră după război. Noi subliniem că aceste consecințe ale războiului pentru Polonia s-au facut simtite până în 1989, „- s spus el.

Monumentele vor fi transferate în muzee, unde vor servi ca dovezi ale vremurile grele.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *