Economie

În regiunea transnistriană s-a majorat acciza la importul de benzină

Decizia este argumentată prin „modificarea conjuncturii pieţei”, scrie INFOTAG.

Ministrul Dezvoltării Economice a regiunii, Alevtina Slincenco, a menţionat, comentând ordinul la postul local de televiziune, că reducerea preţurilor la petrol pe piaţa mondială influenţează la direct costul benzinei, importatorii au început să o cumpere la un preţ mai mic, respectiv, majorarea accizelor este justificată economic şi nu va duce la majorarea preţurilor de vânzare a carburanţilor.

„În 2013 acciza la benzină era de $103,7. Din 1 ianuarie aceasta va fi de $175 şi, după cum vedem în analiza conjuncturii de preţuri la benzină, pe piaţa internă nu s-a modificat spre majorare, ba chiar s-a redus pe parcursul anului cu 5%”, a spus ea, menţionând că în Moldova şi Ucraina importatorii achită câte $233 şi, respectiv, $247 pentru o tonă.

Potrivit calculelor Ministerului, în Ucraina un litru de benzină în medie costă $1,14, în Moldova – $1,22, iar în Transnistria – $1,06.

„În urma majorări accizei se aşteaptă suplimentarea părţii de venit a bugetului începând cu luna decembrie şi pe parcursul anului următor cu peste $800 mii”, a spus Slincenco.

În noiembrie a crescut acciza şi la importul de motorină – de la $70 la $100 pentru o tonă. 

SURSA: INFOTAG.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *