Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:37
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 26 August 2017, ora 13:20

În satul Parcova din raionul Edineț a fost găsit un cocostârc inelat în Ungaria

Marime Font

În cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârci din Moldova, în localitatea Parcova din raionul Edineț a fost găsit primul cocostârc inelat în Ungaria.

Potrivit agenției INFOTAG, membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) au spus că a fost găsit un cuib de cocostârc cu patru pui. Alături de cuib se afla pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, care avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră, pe care era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată, Ungaria.

 Ornitologii din Ungaria au declarat că cocostârcul a fost inelat în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, au apărut în cuibul situat în localitatea Szeremle, județul Bacs-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului.Potrivit sursei, inelarea păsărilor este o metodă folosită încă din secolul al XIX-lea, ce are scopul de a urmări traseul pe care îl parcurg păsările sălbatice de-a lungul vieții și pentru a afla speranța de viață a acestora. Inelarea reprezintă marcarea păsărilor prin ataşarea în jurul piciorului a unui inel de metal sau de plastic, care conţine un cod alfa-numeric unic, pe baza căruia se poate afla de la centrala ornitologică din țara în care a fost inelată pasărea date precum: specia, sexul, data şi locul capturării sau persoana care a făcut inelarea.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul