Educație

Însărcinate la 10 ani

De altfel, specialiștii atenționează că accesibilitatea redusă a contraceptivelor, mediul social și cadrul instituțional existent favorizează creșterea cazurilor de sarcini printre adolescente.

Potrivit statisticilor în anul 2015 au fost înregistrate 2.071 de sarcini printre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani. Tot în anul 2015 s-au înregistrat 8 avorturi printre fetele de până la 15 ani, 231 de avorturi în cazul fetelor cu vârsta de la 15 la 17 ani și 752 de avorturi printre fetele cu vârsta de la 18 la 19 ani.

Potrivit specialiștilor de la Centrul Național de Management în Sănătate, de anul trecut în statistică au început să fie incluse și fetele cu vârsta de la 10 ani. Astfel, anul trecut au fost înregistrate 1.975 de sarcini printre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 10 – 19 ani, dintre care 6 nașteri au fost înregistrate printre adolescentele cu vârsta de la 10 la 14 ani, 404 nașteri printre adolescentele cu vârsta cuprinsă însă 15 – 17 ani și 1.565 de nașteri în cazul tinerelor care au vârsta de la 18 la 19 ani.

Spre deosebire de anul 2015, numărul avorturilor în anul 2016 printre tinerele de până la 15 ani a crescut de la 8 la 10 cazuri. În aceeași ordine de idei, 233 de avorturi s-au înregistrat printre fetele cu vârsta de la 15 la 17 ani, cu două mai mult decât în anul 2015 și 679 de avorturi printre tinere de 18 la 19 ani, cu 73 mai puțin față de anul precedent.

Când vom deveni suficient de adulți ca să vorbim cu copiii noștri despre sex și decizii conștiente?

Situația este diferită când vorbim de mediul urban și rural.

Specialiștii susțin că în zonele urbane rata adolescentelor care rămân însărcinate este de două ori mai mică decât în zonele rurale, iar acest lucru se întâmplă, pentru că fetele de la orașe au acces la mai multe surse de informare, la metode de contracepție și au o altfel de discuție cu părinții.

„De obicei există un număr mai mare al fetelor însărcinate din mediul rural, pentru că fie părinții sunt plecați peste hotare, fie mamele sunt foarte ocupate sau nivelul de educație nu le permite să vorbească cu copiii pe astfel de teme”, spune Galina Leșco, ginecolog, doctor la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”.

Un motiv din care multe fete iau decizia de a deveni mame la o vârstă timpurie este faptul că depistează târziu sarcina, fie din dorința de a deveni matură prin nașterea copilului, fie din dorința de a consolida relația cu partenerul, sau de a scăpa de abuzurile din familie și de sărăcie. „Fiind într-o relație, fetele de doar 15 de ani de la sate cred că datorită sarcinii vor obține un alt statut”, explică ginecologul.

În studiul „Sarcina în vârsta adolescenței”, realizat de Centrul de cercetări demografice în anul 2015 găsim mărturii ale tinerelor și ale asistenților parentali despre căsătoriile timpurii, dar și despre începerea unei relații sexuale.

„Sunt fete care trăiesc foarte greu în familie, vor să se mărite mai repede și să facă un copil. Nu este de lucru nici în raion și nici în Moldova”, spune Irina (n.r schimbat), care a avut prima sarcină la 16 ani.

„Din cauza sărăciei unele mame se bucură că fetele lor se căsătoresc, în pofida vârstei timpurii. Li se pare că au scăpat de o grijă”, mărturisește un asistent parental.

Un alt aspect la fel de important este și faptul că fetele și băieții care nu au avut o relație afectivă cu părinții vor să umple acest gol prin găsirea unui partener și începerea relațiilor sexuale cu acesta, chiar dacă nu sunt pregătiți.

„În perioada adolescentină tânărul nu este la vârsta psihologică și emoțională matură. Astfel, există un număr foarte mare de adolescenți care au carențe emoționale foarte mari. Ei nu au trăit în condiții în care să primească acea dragoste maternă suficientă și adecvată vârstei. Atunci ei caută o mângâiere, un alint, o vorbă de încurajare și confundă două lucruri. Ei cred că acea persoană care te atinge fizic, te cuprinde, te sărută, este capabilă să-ți satisfacă necesitățile tale mult mai profunde. Noi descoperim un număr mare de adolescenți care acceptă raporturi sexuale mult mai devreme decât ar fi capabili să gestioneze consecințele raportului sexual”, susține psihoterapeutul Oxana Șevcenco. 

Citiți continuarea pe e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *