Astăzi 30 Iunie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:47
Abonamente

Actualitate 30 Iulie 2013, ora 15:34

Instanțele de judecată din R. Moldova REFUZĂ să FOLOSEASCĂ limba rusă

Marime Font

 

 
 
Chişinău
24°
Hânceşti
26°
Tiraspol
26°
Chişinău 76 Hânceşti 79 Tiraspol 79

 

Cererile de chemare în judecată la adresa instanțelor de judecată din R.Moldova, scrise în limba rusă, le sunt restituite celor care le-au depus cu propunerea de ”corectare a carențelor”. 

Potrivit agenției ”INFOTAG”, numărul de marț al ziarului ”Panorama” scrie despre aceasta într-un material intitulat ”Carența” lingvistică”.

Conform informațiilor deținute de publicație, ”în situația respectivă au ajuns mai mulți cititori ai ziarului, cu cereri cărora judecătorii nu le-au dat curs, oferind un termen pentru !eliminarea carențelor”.


Publicația menționează că cei care servesc justiția invocă articolul 24 din Codul de Procedură Civilă (CPC) ”Limba de procedură și dreptul la interpret”.

”Acesta spune că procedura în dosarele civile se efectuează în limba moldovenească. Persoanele interesate de rezultatul litigiului sunt un drept să beneficieze de serviciile interpretului”, scrie ziarul.

Conform spuselor președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, problema cu funcționarea limbii ruse există, pentru că ”în prezent judecătoriile se confruntă cu un deficit acut de interpreți”.

”Anterior, aceștia erau considerați funcționari publici, dar de curând statutul le-a fost schimbat. Ca rezultat, Consiliul Superior al magistraturii nu poate completa posturile vacante, formate în instanțele de judecată din, practic, toate raioanele republicii”, a spus Poalelungi.

Avocatul Serghei Maximenco de asemenea a confirmat pentru publicație faptul că ”practica în care judecătorii refuză să examineze cererile de chemare în judecată în Moldova există, fapt care contravine angajamentelor statului în fața instituțiilor europene”.
Conform spuselor sale, cei cărora le-au fost lezate drepturile de acces la justiție urmează să se adreseze Centrului pentru Drepturile Omului, procuraturii Generale și altor autorități competente.

”Atunci când cererea de chemare în judecată este depusă în limba rusă, judecătorul nu este în drept să nu îi dea curs. La articolul 171 CPC este enumerată lista exhaustivă a temeiurilor de luare a acestei decizii. Toate se referă la forma și conținutul cererii de chemare în judecată, dar și la documentele anexate la aceasta”, spune avocatul, precizând că ”în același timp, Constituția Republicii Moldova și legile prevăd înfăptuirea actului justiției pe principii de egalitate a tuturor persoanelor, inclusiv după criteriul lingvistic”.

Făcând trimitere la experți în jurisprudență, publicația scrie că ”în condițiile în care țara speră să iasă cât mai grabnic de sub monitoring-ul Consiliului Europei, care durează de peste 17 ani și este cel mai ”longeviv” în practica acestui for internațional, în anul 2012 a fost întocmit Planul de acțiuni privind onorarea angajamentelor Chișinăului în fața Stasbourg-ului”.

”Unul dintre punctele acestui act voluminos prevede extinderea termenului rezervat studierii limbii oficiale de către populație și reducerii efectelor juridice pentru cei care nu o posedă la un nivel suficient. Mai mult ca atât, CE insistă asupra inadmisibilității discriminării după criteriul de limbă la aplicarea drepturilor fundamentale”, conchid experții.
 
Sursa: Infotag

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:47

George Simion va prezenta probele pe baza cărora i s-a aplicat interdicția pe 5 ani de intrare pe teritoriul Republicii Moldova

Detaliile cazului vor fi făcute publice miercuri, 1 iulie, ora 11:00, în cadrul unei conferințe de presă organizate chiar de George Simion, în sala de conferințe a Agenției de presă ,,Info-Prim Neo” (Casa Presei, str. Puşkin 22, of. 446).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:45

Marsul lui Stefan cel Mare, de la Chisinau la Bucuresti

Marsul lui Stefan cel Mare, de la Chisinau la Bucuresti

Mii de tineri sunt invitați să participe la Marșul lui Ștefan cel Mare pentru unirea cu România, în perioada 5-11 iulie. Dedicat voievodului simbol al neamului nostru, marșul va porni duminică, 5 iulie, din Piața Marii Adunări Naționale, și se va îndrepta către...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:32

Voronin vrea un guvern unde miniștri nu se subordonează șefului de partid

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova invită toate fracţiunile parlamentare la dialog. Anunţul a fost făcut de liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei conferinţe de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 12:28

Ucraina: 'Nimic nu s-a întâmplat' după acordurile de la Minsk (Poroșenko)

'Nimic nu s-a întâmplat' în ceea ce privește punerea în aplicare, de către Rusia, a acordurilor de la Minsk din 12 februarie, a declarat președintele ucrainean Petro Poroșenko, acuzând Moscova că 'trimite în continuare trupe, arme și bani teroriștilor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 11:23

Criza elenă. Bursele se prăbuşesc

Instabilitatea din Grecia a provocat prăbuşirea burselor din întreaga lume.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 11:14

Iulian Gramațki: Marea Adunare Națională

28 iunie 1940 a fost o pată de sânge dureroasă în istoria noastră. Însă acum e de datoria fiecărui dintre noi să ștergem această pată de sânge odată și pentru totdeauna. Mai ales că acum o putem face. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 10:18

Rata de de promovare la BAC în 2015 este de 54,24% față de 44%

Rata de de promovare la BAC în 2015 este de 54,24% față de 44%

Potrivit ministrului, 3 elevi au luat 10 pe linie, iar nota medie la BAC este de 5,8 față de 5,6, în 2014.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 10:05

Dorin Chirtoacă gata să se ia frate de cruce cu Alexandru Tănase

Dorin Chirtoacă gata să se ia frate de cruce cu Alexandru Tănase

Primarul nou ales al capitalei Dorin Chirtoacă declară că are viziuni identice cu cele ale preşedintelui Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, astfel încât ar putea să se ia frate de cruce cu acesta. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 09:51

Leancă vrea URGENT o majoritate parlamentară

”Partidele pro-europene trebuie să respecte votul cetățenilor, să creeze de urgență o majoritate parlamentară stabilă și să dea țării un Guvern funcțional, capabil să scoată țara din criza în care se afundă tot mai tare”, se arată într-o declarație a...

( ) Citeşte tot articolul

Social 30 Iunie 2015, ora: 09:50

Ororile trăite în copilărie au marcat-o pe viață

Ororile trăite în copilărie au marcat-o pe viață

Potrivit studiilor UNICEF, în Republica Moldova jumătate din părinţi (49,9%) îşi permit să se certe în faţa copiilor. Un copil crescut într-un mediu în care violența face parte din rutina zilnică ar putea învăța că este ceva normal, spun...

( ) Citeşte tot articolul

Social 30 Iunie 2015, ora: 09:44

O afacere dulce ca mierea / Special.timpul.md

O afacere dulce ca mierea / Special.timpul.md

În prezent, consumul de miere pe cap de locuitor/an în Republica Moldova este unul dintre cel mai scăzut din Europa, acesta fiind de 180 g comparativ cu 1,8 kg în Germania. Am discutat cu coi tineri apicultori despre mierea produsă în Moldova și de ce locuitorii țării...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Iunie 2015, ora: 09:30

Câtă miere putem să consumăm zilnic?

Câtă miere putem să consumăm zilnic?

Mierea de albine este un produs natural cu o enormă valoare nutritivă. Produsul minune era cunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind folosit adeseori în scopuri terapeutice și în alimentație. Mierea este obținută din nectarul florilor, printr-o prelucrare specială în...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Iunie 2015, ora: 09:17

Şase alimente care pot preveni atacul de cord

Şase alimente care pot preveni atacul de cord

Vişinele, avocado şi seminţele de dovleac se numără printre alimentele care conţin elementele necesare pentru prevenirea maladiilor cardiace, infarctului şi cancerului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 08:47

Procurori: Radu Pricop purta discuții codate cu Sergiu Lucinschi

Ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, se ferea să negocieze cu omul de afaceri Sergiu Lucinschi la telefon, pentru a nu putea fi incriminat pentru complicitate la şantaj.  

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 08:42

Armenia, în pragul unui Maidan?

Armenia, în pragul unui Maidan?

După ce a făcut o încercare de a dispersa multimea adunata in centrul capitalei armene Erevan, poliția a încheiat un acord tacit cu protestatarii: cât timp manifestatiile sunt pasnice, politistii nu se amesteca. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Iunie 2015, ora: 07:57

(BĂTAIE DE JOC) Union Fenosa are profituri de sute de milioane de lei pe an dar cere MĂRIREA prețului. Compania amenință cu STOPAREA distribuirii energiei

(BĂTAIE DE JOC) Union Fenosa are profituri de sute de milioane de lei pe an dar cere MĂRIREA prețului. Compania amenință cu STOPAREA distribuirii energiei

Compania Gas Natural Fenosa avertizează că ar putea întrerupe furnizarea energiei electrice în următoarele zile. Potrivit furnizorului, din cauza neajustării tarifelor de către ANRE, sunt acumulate pierderi, iar acest fapt nu permite plata integrală a costului pentru energia...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 30 Iunie 2015, ora: 07:51

DOCUMENTAR: 30 iunie 2015, ziua care este mai lungă cu o secundă

2015 este al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă (numită și secundă intercalată sau secundă bisectă) în Timpul Universal Coordonat (Coordinated Universal Time, UTC), acest proces fiind început în anul 1972. UTC este standardul internațional de timp,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Iunie 2015, ora: 07:34

Ghimpu crede că Lupu și Filat se vor alia din nou cu Voronin: "Să declare public că nu vor face alianţă cu PCRM"

Ghimpu crede că Lupu și Filat se vor alia din nou cu Voronin: "Să declare public că nu vor face alianţă cu PCRM"

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că formaţiunea sa nu va adera la coaliţia PDM-PLDM şi insistă asupra negocierilor de la zero privind formarea unei noi coaliţii de guvernare cu partidele pro-europene. 

( ) Citeşte tot articolul

Carte 30 Iunie 2015, ora: 06:50

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Unul din cele mai vândute romane din lume, în baza căruia a fost turnat un film la fel de celebru „Pe aripile vântului”, a fost publicat pe 30 iunie 1936. 

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 29 Iunie 2015, ora: 19:31 de Ion Macovei

Anatol Ursu, membru al Blocului Unității Naționale: „Conducerea RM este cancerul societății moldovenești”

Anatol Ursu, membru al Blocului Unității Naționale: „Conducerea RM este cancerul societății moldovenești”

Anatol Ursu este președintele mișcării civice „Tinerii Moldovei”, organizație ce face parte din Blocul Unității Naționale (BUN). 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 18:25

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

LIVETEXT: Criza în Grecia. Oamenii își fac provizii de alimente și combustibili

Băncile din Grecia sunt închise luni, dar mulți pensionari fac cozi pentru că vor să-și retragă banii. În paralel, bursele europene sunt în scădere abruptă, iar acțiunile băncilor din Europa cunosc scăderi accentuate din cauza temerii investitorilor că Grecia nu mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 17:10

Filat vrea alianță sau doar negocieri cu PL?

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a lansat luni, 29 iunie, un apel către colegii din partidele pro-europene, în mod special către Partidul Liberal, să se concentreze asupra creării unei majorităţi pro-europene la nivel central şi la nivel local. Filat a anunţat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 16:32

Lupu: Rezultatele alegerilor locale e un mesaj clar în favoarea direcției europene

Rezultatele bune obținute de partidele pro-europene transmit un mesaj clar că direcţia de dezvoltare europeană nu poate fi pusă în discuție în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Iunie 2015, ora: 13:33

Ne doare Grecia mai tare decât Moldova? (la o lansare de carte)

Nu am instrumentele necesare pentru o analiză cantitativă, dar, totuși, e vizibil: avem în România mai mulți experți în problema Greciei, decât în problema Moldovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 13:17

Puterea celor lipsiți de putere. Protestele stradale în Republica Moldova, un exercițiu, o modă, o necesitate?

,,Cetățenii care sunt în mod individual lipsiți de putere nu anticipează foarte clar forța pe care o pot obține prin unitate; ea trebuie expusă pentru a fi înțeleasă”, scria Tocqueville în 1840, sintetizând o preocupare ulterioară a specialiștilor în...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 29 Iunie 2015, ora: 12:29

(VIDEO) Un cor din Lituania a interpretat melodia „Moldovenii s-au născut” de Zdob și Zdub

(VIDEO) Un cor din Lituania a interpretat melodia „Moldovenii s-au născut” de Zdob și Zdub

Lituanienii ascultă muzică moldovenească. Asta ne-o demonstrează trupa lituaniană Quorum care a realizat un cover al piesei „Moldovenii s-au născut” de Zdob și Zdub. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Iunie 2015, ora: 12:20

Dorin Chirtoacă despre PRIORITĂȚILE celui de al treilea mandat

Dorin Chirtoacă despre PRIORITĂȚILE celui de al treilea mandat

Obiectivele mele pentru următorii patru ani de mandat țin de îmbunătățirea calității vieții în orașul Chișinău, a declarat Dorin Chirtoacă într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 30 Iunie 2015, de Octavian Țâcu

Dosarele deportărilor: cazul Grosu

Până în anul 2010, când împreună cu alți istorici am devenit membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului totalitar sovietic în R. Moldova, vedeam satul meu natal, Costuleni, la fel ca restul costulenilor: mai cu mândrie pentru oamenii care i-a dat lumii, mai cu...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 30 Iunie 2015, de Dorin Galben

Ai noștri, la odihnă: mănâncă atât cât încape, beau și se bronzează cu sânii goi

Recent am venit dintr-o vacanță de 7 zile pe care am petrecut-o într-o țară europeană. Condiții frumoase, plajă curată, apă limpede, gazde primitoare, turiști amabili și o groază de moldoveni. Iată despre comportamentul unora dintre ei aș vrea să vorbesc.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 29 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Sangheli și Cucu

 Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Sutaşul

„Pe când intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L, și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit. Şi i-a zis Iisus: Venind, îl voi vindeca.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 28 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Ce credem despre 28 iunie, 1940

Sunt 75 de ani de la cedarea Basarabiei. Sub amenințările Rusiei, România cedează. Ceea ce nu știa atunci România e că nu doar Rusia amenința, pentru că în 23 august 1939 avusese loc pactul Ribbentrop-Molotov.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 26 Iunie 2015, de Tudor Cojocariu

Fuga de idei și eroarea indecișilor

De data aceasta am avut parte de cel mai ciudat tur II al vreunei campanii electorale pentru Primăria municipiului Chișinău. Chiar dacă nici precedenții reprezentanții ai curentului antieuropean nu s-au remarcat printr-o prezență deosebită de spirit și idei, de data aceasta am fost târâți de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Iunie 2015, de Marin Basarab

Cum am trădat vectorul european al Chişinăului

După articolul „Răul cel mare şi răul ce mic” au apărut foarte mulţi comentatori mari şi mici, majoritatea anonimi, care mă învinuiesc de trădare naţională şi nerespectarea vectorului european al Chişinăului.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Iunie 2015, de George Simion

Efectul Constantin Stere

Din tot tămbălăul alegerilor locale, o aparentă curiozitate s-a pierdut din vedere. Într-un sat oarecare, pesemne, un primar a câștigat cu 100% din voturi, deși avea contracandidat care s-a prezentat la alegeri. Candidatul comunist nu a acumulat niciun vot, a murit sau... l-a votat și el pe Mihail...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 25 Iunie 2015, de Constantin Tănase

Violențele de limbaj

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Iunie 2015, de Marin Basarab

Răul cel mare și răul cel mic

Alegerile locale din Chișinău s-au transformat într-un adevărat coșmar pentru locuitorii capitalei, unul care le iscă dileme și întotdeauna îi forțează să aleagă răul cel mai mic. Chișinăuienii s-au cam săturat să aleagă răul cel mic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Iunie 2015, de Moni Stănilă

Vom ajunge să importăm vin de masă

Până acum lucrurile în Moldova au fost clare, opțiunile politice la fel. Pentru Rusia sau pentru Europa. Însă ceea ce s-a întâmplat la Orhei și Bălți e cu totul altceva: alegerea hoției.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Iunie 2015, de Octavian Țâcu

Ultimul bastion

Am vrut să trec peste aceste alegeri și să scriu mai departe despre dosarele deportărilor, pentru că această incursiune în trecutul istoric este mai relevantă pentru înțelegerea agitațiilor curente, decât orice reflecție gazetărească. Uneori de doi bani. Asta pentru că am prevăzut ce...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Iunie 2015, de Tudor Cojocariu

Noi nu suntem la fel

În perioada studenției eram deseori întrebat de ce nu se unesc toate asociațiile studenților români originari din stânga Prutului, adică așa-zișii studenți basarabeni. Și de fiecare dată le răspundeam același lucru: pentru că noi nu suntem la fel. Aveam caractere, valori și...

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

Cele mai citite articole Timpul.md