Actualitate

Intensificarea ofensivei propagandistice ruseşti în România

Domnia să este doar una dintre conservele deschise în acesta zile de Rusia pe teritoriul României din care iese mirosul urat al propagandei agresive. Am prevăzut activarea lor imediat după ce Rusia şi-a modificat, la sfârşitul anului, doctrina militară. Intensificarea ofensivei propagandistice ruseşti în România este în plină desfăşurare, iar procesul se află abia la început.

Pe 11 ianuarie 2015, într-un text despre câteva teme esenţiale, scriam următoarele: "Anunţată de Vladimir Puţin cu câteva zile înainte de Anul Nou, doctrina nu pare să aducă nimic nou, deşi sunt câteva menţiuni care ne privesc direct. Extinderea NATO şi mişcarea trupelor în interiorul ţărilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale ameninţări la adresa securităţii Rusiei.

Or, România găzduieşte baze americane, scutul anti-rachetă de la Deveselu, iar în toamna a cerut baze militare NATO permanente pe teritoriul ei. În consecinţă, Rusia va trece în mod previzibil al pasul doi, adică la contracararea prin toate mijloacele a ceea ce consideră a fi ameninţare la adresa securităţii sale. Primele semne le-a dat deja public, prin dezvoltarea reţelei de presă Sputnik.

Însă războiul rece – pe care unii îl văd deja început între Occident şi Rusia – se va intensifica inclusiv pe teritoriul României. În prezent, bătălia se duce la vedere în Ungaria, unde Vladimir Putin şi Angela Merkel vor efectua vizite oficiale la sfârşitul lunii, iar partidul lui Victor Orban, FIDESZ, a pierdut aproape 20% într-o luna de zile, o erodare spectaculoasă şi mai rar întâlnită într-o ţară democratică.

România, ştim deja, este şi ea privită că un "battleground state" între Occident şi Rusia. Vizită Victoriei Nuland la Bucureşti, programată pentru începutul acestei săptămâni, parte a unor vizite în regiune, poate fi citită şi în această cheie, mai ales după spectaculosul reviriment al democraţiei manifestat prin rezultatul votului de la 16 noiembrie.

Or, pentru americani este important să transmită puternice mesaje de încurajare unei ţări care va avea de înfruntat presiuni uriaşe din partea Rusiei. Pericolul rusesc ar trebuie să fie, în acest moment, pentru România, cea mai gravă ameninţare la propria securitate, după ce Vladimir Putin a anunţat la sfârşitul anului trecut nouă să doctrina militară".

Ce s-a întâmplat de atunci încoace strict pe tărâmul războiului propagandistic (cel militar merită analiză separată):

S-a deschis site-ul Russia Today România, care a preluat rolul jucat în trecut de Vocea Rusiei, cu atacuri virulente la adresa orientării pro-americane a României, numită, alături de ţările baltice, calul troian al americanilor în Europa.

În ultimele săptămâni, se remarcă o intensificare a postărilor pro-ruseşti în comentarii, toate având că subiect comun discreditarea SUA şi a occidentului în general.

Jurnalistul Dan Turturică remarcă pe blog faptul că Agerpres, agenţie de ştiri plătită din bani publici, a devenit o adevărată tribună a Kremlinului: "Este suficient să citiţi avalanşă de ştiri propagandistice ale agenţiilor de presă din Rusia pe care Agerpres le publică integral sau, în cel mai bun caz, editate minimal, pentru a înţelege că statul român, adică noi, contribuabilii, am ajuns să finanţăm un canal de răspândire a mesajelor elaborate de uzina de minciuni a lui Dmitry Kiselev, propagandistul-şef al lui Puţin", scrie Dan Turturică pe blogul sau.

Dan Turturică: "Unul dintre aceşti diplomaţi intrigaţi de alianţa stranie dintre Agerpres şi Russia Today n-a mai răbdat şi l-a abordat frontal pe unul dintre şefii agenţiei, întrebându-l de ce publică ştiri ale agenţiilor de presă ruseşti, semnate şi de redactori români, că şi cum ei ar fi autorii. Răspunsul pe care l-a primit a fost năucitor – <<Păi dacă cei de la Ria Novosti sunt atât de amabili şi ne oferă ştirile lor gata traduse în română, de ce să-i refuzăm, doar nu ne costă nimic.>> Într-adevăr, cum poţi să refuzi generozitatea lui Putin? Doar nu ne costă nimic."

A avut loc o conferinţă a aşa numitei conferinţe euroasiatice, desfăşurată la începutul lunii martie la Bucureşti, la care a participat, via Skype, ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin. Simpozionul a fost moderat de Dan Musetoiu, coordonator russiatoday.ro, Vlad Sauciuc.

Tot la începutul lunii martie au fost lansate, în Polonia, un post de radio şi un portal de ştiri aparţinând grupului media rus Sputnik News, controlat de Kremlin. Şeful comisiei parlamentare poloneze pentru servicii speciale, Marek Biernacki, este convins că Rusia clădeşte o "coloana a cincea" în Europa şi depune eforturi mari în răspândirea punctului sau de vedere.

UE a anunţat la jumătatea lunii martie că este decisă să declanşeze prima operaţiune într-un nou război de propagandă cu Rusia. Întregul plan trebuie elaborat de Mogherini până în iunie, însă europenii nici nu pun la bătaie tot atâţia bani cât Moscova şi nici nu vor să folosească armele la care recurge Kremlinul.

Rusia se pregăteşte să deschidă în luna mai la Bucureşti Centrul Cultural Rusesc. Ambasadorul Oleg Malginov a anunţat, într-un interviu pentru Agerpres, că Ambasada plănuieşte o serie de evenimente pentru a marca 70 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial.

De notat intensificarea activităţilor sub pretextul organizării acestui eveniment, anunţată chiar de ambasador: "Suntem în contact cu autorităţile, suntem în contact cu asociaţiile veteranilor, suntem în contact cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu autorităţile locale, cu organizaţii non-guvernamentale. Plănuim să vizităm multe locuri unde au fost înmormântaţi soldaţi sovietici, de varii naţionalităţi, ce au murit aici pentru libertatea României. Ştiţi că avem mai mult de 250 de locuri unde au fost înmormântaţi soldaţi sovietici şi nu este o lista exhaustivă. Ştim că sunt mai multe locuri, le căutăm."

Cel mai neplăcut eveniment propagandistic a fost testul dat societăţii româneşti prin atacarea libertăţii de exprimare, principiu fundamental într-o democraţie. Malginov a jignit nu doar doi istorici reputaţi – pe Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan – ci a trecut deliberat liniile roşii impuse unui diplomat. A fost în primul rând un test dat societăţii româneşti, cum bine a observat Cristian Pantazi.

Malginov a atacat nu doar libertatea de exprimare, dar şi-a permis să certe autorităţile române: "Am fost surprins că în ultimul an autorităţile de aici au încercat să evite să menţioneze că am fost împreună în ultima etapă a celui de-Al Doilea Război Mondial". Site-ul CaleaEuropeana.ro a semnalat faptul că Ministerul Apărării Naţionale a publicat duminică, pe pagină să de Facebook, o fotografie cu militarii Diviziei "Tudor Vladimirescu" din 29 martie 1944, pe care a şters-o după câteva ore.

Toate aceste s-au întâmplat când România marca 11 ani de la intrarea în NATO iar Misiunea Statelor Unite la NATO publică pe pagină să de Facebook imagini din exerciţii comune UŞA-UK-România.

Astfel de provocări se vor înmulţi iar România trebuie să răspundă adecvat, pentru a nu părea o nava plutind în derivă aşteptând eventual să fie salvată de alţii. În aceste zile, Bucureştiul a fost prins pe picior greşit. Ambasadorul rus a umilit un stat la el acasă atacându-i câteva simboluri fără să fie pus la punct aşa cum ar fi meritat.

Rusia lui Putin are un singur obiectiv major în regiune: destabilizarea României la nivel politic, economic, promovarea discursului naţionalist, ortodoxist, anti-occidental sau separatist, profitând de faptul că minoritatea maghiară a ajuns, prin reprezentanţii ei politici, total dependenţă de Ungaria lui Victor Orban. România este o insula şi un battleground state, supusă unui tot mai intens asalt propagandistic. Noroc că nu suntem singuri, doar cu Europa.

Poate că nu întâmplător vedem desantul de oficial americani la Bucureşti, care va culmina marţi cu şeful forţelor armate americane în Europa, Philip Breedlove.

sursa: hotnews.ro/Dan Tapalaga

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *